Fokozott biztonság és vagyonvédelem

Riasztójelzők a lakásban

2013-04-19 09:45:01 | Módosítva: 2014-02-11 11:25:23

A betörésen túl számos más veszély is megelőzhető a lakásba telepített érzékelőkkel. Az egyszerűbb típusok csak a helyszínen jeleznek, de van, melyiknél lehetőség van internetes kapcsolatra is.
A háztartásokban leggyakrabban a tűz, a különböző gázok, és a víz okozhatnak anyagi kárt, vagy veszélyeztethetnek emberéletet. A következőkben ezen érzékelők működési elvét, és javasolt felszerelési helyüket foglaljuk össze.

Vízérzékelő

Vízérzékelővel megelőzhetővé válnak egy esetleges csőrepedésből, csőtörésből vagy más műszaki hibából eredő nagyobb károk. A vízérzékelő célja, hogy a védett térben a lehető leghamarabb jelezze a nem kívánt víz jelenlétét. Az érzékelőfejet, melyen két elektróda található, arra a területre kell helyezni, ahol várhatóan leghamarabb megjelenik a víz, ez jellemzően a védett terület padlószintje. A vízérzékelőt elsősorban fürdőszoba, konyha, pince védelmére használják. Csak olyan helyre telepítsük, ahol hétköznapi használat során nem állhat meg víz. Nem szerencsés közvetlenül a fürdőkád mellé felszerelni, hiszen a kifreccsenő víz téves jelzést idézhet elő.Lehetőség van vezetékes és vezeték nélküli jelzéstovábbításra. Az ethernet csatlakozással rendelkező vízérzékelő webszerveren át felügyelhető, e-mailben riaszt esemény bekövetkeztekor. A hálózaton keresztül távolról is irányíthat egy relét, így ha az érzékelőkábel szivárgást érzékel, a relé átkapcsol, pl. elzárja a főelzárót vagy szivattyút indíthat. Egyes vízérékelők nem csak víz detektálásra, hanem etilén, glikol, vagy más elektromos vezetőképességű folyadékok érzékelésére is képesek, és a legapróbb változást is kimutatják. Az érzékelőkábel már néhány csepp folyadékot is érzékel, és páratartalom mérésére is alkalmazható. A működést követő szárítás után ismét azonnal használható.

Füstérzékelő

A füstérzékelő lehetővé teszi a tüzek korai, kezdődő szakaszban történő jelzését, ezzel a komolyabb károk és esetleges sérülések elkerülését. Ionizációs kamrával szerelt érzékelőnél, amint a füst a kamrába érkezik, az áramkör megszakad, és a berendezés jelzést ad.
A felszerelés helyének megválasztásakor figyelembe kell venni a védendő helyiségben a térelrendezést, az egyes hőforrásokat, a légmozgást befolyásoló tényezőket, és minden olyan szempontot, melyek befolyásolhatják a füst terjedését, ezáltal az érzékelő működésének hatékonyságát.A hely kiválasztása a fentiek mellett számos egyéb tényezőtől is függ, de ha a helyiség geometriai középpontjában és/vagy a legmagasabb pontján helyezzük el, akkor nagy a valószínűsége, hogy jól választottunk. Az optikai füstérzékelőt minden olyan térben hatékonyan alkalmazhatjuk, ahol üzemszerű használat mellett nincs nagy porképződéssel járó tevékenység, nincs szélsőségesen magas vagy alacsony páratartalom és hőmérséklet, és nincs túlzottan nagy légmozgás.

CO érzékelő

A szén-monoxid (CO) veszélyes mérgező gáz, sokszor írtunk róla már lapunk hasábjain is. Éghető anyagok tökéletlen égetésekor keletkezik. A fő veszélyt a gáz felismerhetetlensége, érzékelhetetlensége okozza, ugyanis színtelen, szagtalan, az emberi érzékszerveknek teljesen „láthatatlan”. Az első jelek, amik szén-monoxid jelenlétére utalnak, a fejfájás és émelygés. Ha észleljük a figyelmeztető jeleket, megmenekülünk a bajtól. Széndioxid jelenlétével számolhatunk a nyílt égésterű vízmelegítők, fűtőtestek, a kályhák, tűzhelyek és bármely más olyan tüzelőberendezés használata során, melyben az égéstér a helyiség levegőjétől nincs hermetikusan elzárva.Ha a CO érzékelő készüléket a falra rögzítjük, akkor az legyen magasabban az ablak és az ajtó magasságánál, de legalább 150 mm-rel legyen a mennyezet alatt. Ha a mennyezetre rögzítjük, akkor az legyen min. 300 mm-re minden egyes faltól, ne legyen sarokban. A készüléket a potenciális forrástól 1-3 méterre kell elhelyezni. Ha a helyiségben válaszfal vagy más térelválasztó is található, akkor az érzékelőt a potenciális forrással azonos térben kell felszerelni. Ha a mennyezet lejt, akkor az eszközt a helyiség magasabb részében kell rögzíteni. Ideális esetben minden helyiségben kell riasztó készüléket használni, ahol tüzelőanyagos fűtőberendezés található.

Gázszivárgás-érzékelő

Az otthonunkban található egyes fűtőtestek, vízmelegítők, sütő- és főzőlapok stb. földgázzal vagy propán-bután gázkeverékkel üzemelnek. Ez kétféleképpen juthat el a végfelhasználás helyéig, csőhálózaton keresztül, vagy palackozott kiszerelésben. A lényeg, hogy mindkét esetben a használat során a gáz zárt rendszeren keresztül áramlik a forrástól, és szabályozott módon jut az égéstérbe. A gondok akkor kezdődnek, ha a földgáz az ellenőrzött útvonalon kívül ellenőrizetlen mennyiségben is kikerül az égéstérbe, és találkozhat gyújtóforrással.
Gázszivárgás esetén a kiszivárgott gáz az adott helyiség levegőjével elkeveredik, és gyújtóenergia hatására (pl. villanykapcsoló vagy izzó cigarettavég) belobban, az égési láncreakció megkezdődik.A gázérzékelők lehetnek elektrokémiai alapúak, amiket alacsony szintű mérgező gázok és oxigén szintek méréséhez, érzékeléséhez és monitorozásához használnak minden olyan helyen, ahol biztosnak kell lenni abban, hogy a levegőminőség biztonságos, a levegő belélegezhető.
A félvezető alapú gázszenzorok működése a félvezető réteg vezetőképességének a gázkoncentráció-függő változásán alapul.
Végül fontos helyet foglalnak el az infravörös (optikai) érzékelők. A legtöbb gáz elnyel bizonyos hullámhosszú infravörös (IR) fényt. Az elnyelt IR hullámhossz és az elnyelés intenzitása egy adott gázt jelent, egy adott gázra jellemzőek. Az infravörös (optikai alapú) gázszenzorok és gázérzékelők ezen elv alapján működnek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Családja biztonságát ne bízza a véletlenre!

Sokan vannak tisztában a szén-monoxid mérgezés súlyos következményeivel, mégis kevesen gondoskodnak megfelelően családjuk védelméről. S hogya helyzet még bonyolultabb legyen, az sem érezheti...


Csak megbízható vészjelzőt otthonra!

A fűtési szezon alatt szinte naponta hallunk szén-monoxid mérgezéssel kapcsolatos híreket, mégsem figyelünk eléggé a megelőzésre. Ha szeretné családját biztonságában tudni olvasson tovább és...