Itt a fűtési szezon: ismét kiemelt figyelmet kap a szén-monoxid elleni védekezés

2022-11-18 17:21:13 | Módosítva: 2022-11-18 17:28:13

A gáz árának emelkedése miatt idén még többen fogják a fatüzelést választani a téli hónapokban. A kémények és fűtőkészülékek rendszeres karbantartása mellett továbbra is a legfontosabb védelem a megfelelő tanúsítványokkal rendelkező szén-monoxid vészjelző telepítése!


A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, erősen mérgező gáz, amit belélegezve az élő szervezet oxigén-hiányos állapotba kerülhet, mely szélsőséges esetben akár halálos mértékű is lehet.

Veszélyforrások

Szén-monoxid mindenhol keletkezhet, ahol valamilyen égési folyamat zajlik. Szinte minden háztartásban vannak olyan eszközök, amelyek használata során keletkezhet szén-monoxid és okozhatnak problémát. Ilyenek például a vízmelegítő, a kémény, egy tüzelőberendezés, a zárt térben főző-sütő berendezés, a konyhai főzőlap, a gáz vagy olaj tüzelésű hősugárzók, a garázsban keletkezett kipufogógáz.

A mérgezés tünetei

Az enyhe szén-monoxid mérgezés leggyakoribb tünetei a fejfájás, a hányinger és hasi fájdalmak, az émelygés, a szédülés, az egyensúlyvesztés. Minél tovább lélegezzük be a szén-monoxidot, annál erősebbek lesznek a tünetek: egyensúlyvesztés, látászavar, memóriazavar, végül akár eszméletvesztés.

Hogyan védekezzek?

A szén-monoxid mérgezés megelőzésére javasolt szén-monoxid vészjelző telepítése. Egy megfelelően működő és megfelelő helyre felszerelt vészjelző telepítésével még az előtt értesülünk a szén-monoxid jelenlétéről, hogy az bármilyen egészségügyi tüneteket okozna. Az sem véd meg a szén-monoxid mérgezés veszélyétől, ha a mi kazánunk rendszeresen karban van tartva, vagy éppen zárt égésterű. Még ilyenkor is történhet baj, szerelési hiba, emberi mulasztás miatt, de olyan esetek is voltak már, ahol a szomszédból érkezett a „néma gyilkos” támadása.


Milyen vészjelzőt válasszak?

A Resideo által forgalmazott Honeywell Home R200C-2 és R200C-N2 szén-monoxid vészjelzők 10 év élettartamot, 10 év teljes körű garanciát, a magyar és európai szabványoknak való teljes megfelelőséget nyújtanak, melyet a nemzetközi BSI Kitemark és a magyar Stieber tanúsítványai is bizonyítanak. A készülékek a katasztrófavédelem pozitív listáján is szerepelnek. A vészjelzők IP44-es védettséggel is rendelkeznek, így használhatók a fürdőszobákban is. Az R200C-N2 készülékek helyi hálózatba köthetők egymással, ha az egyik készülék riaszt, a többi a hálózatban található készülék is hangjelzést ad.

Hová szereljem?

A vészjelző elhelyezése kritikus fontosságú. Ideális esetben minden olyan helyiségben kell vészjelzőt használni, ahol tüzelőberendezés található, attól 1-1,5 méterre a helység falán, a plafon alatt és a sarkoktól 30 centiméterrel elhelyezve azt. Erősen javasolt vészjelzőt tenni a hálószobákba, és azokba a helyiségekbe is, ahol sok időt szoktunk tölteni, úgynevezett légzési magasságban elhelyezve.

Ha többet szeretne tudni a szén-monoxid mérgezésről és a Honeywell Home vészjelzőkről, látogassa meg az alábbi weboldalt:
homecomfort.resideo.com/hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fagyokkal dacoló növényeink

Télen egyes növényeinkre fagyveszély leselkedik, hiszen vannak biztonsággal fagytűrő fajok, és vannak olyanok, melyek csak bizonyos hőmérsékletig fagytűrők. Némelyeknél nem is a fagy, hanem a...


Korszerű faelgázosító kazánok

A faelgázosító kazán működésének lényege, hogy ellentétben a hagyományos kazánokkal, itt teljesen szabályozott körülmények közötti égésről beszélünk. A faelgázosító kazánok két tűzterűek, a...