Feketecsalán

2020-12-20 17:04:45 | Módosítva: 2020-12-20 17:26:20

Sok magyar neve van, mégsem ismert kertjeinkben a feketecsalán, vadszezám, kínai bazsalikom vagy cserjés perilla. Érdemes lenne többeknek termeszteni, mert sok felhasználási módja lehetséges, és hazánkban is nagyon jól fejlődik.


Zöldség, gyógynövény és limonádénövény egyben

A perilla feltehetően egy ázsiai eredetű növény. Nagyon változatos a megjelenése, hiszen vannak zöld levelű, bordó levelű változatai is. Egynyáriként tartható, de a következő évben újravetés nélkül is kikelnek elszóródott magjai. A perilla látványos, dísznövényként való felhasználásra is alkalmas színes és fodros leveleinek, valamint 60-80 centiméteres magasságának köszönhetően. Emellett szinte minden része használható: sziklevelei fűszerként, zsenge levelei zöldségként, idősebb levelei üdítőital-, tea-, szörp alapanyagként készíthetők el. Aromás víz is készíthető belőle – egyszerű hideg áztatással. Indiában a perilla magjait a sütéshez, főzéshez használt curry elnevezésű fűszerkeverék egyik alapanyagaként használják. Csírazöldségként, mikro zöldként is nevelhető. Azon országokban, ahol elterjedt a termesztése ott rengeteg féle termék forgalomban van belőle a perilla ízű rágógumitól, a perillás instant levesig. Virága is ehető, sütemények, bólék díszítője. Ázsiában nagyon népszerű, és széles körben felhasznált gyógynövény, körülbelül, mint nálunk a kamilla, vagy a csipkebogyó. A növény íze eléggé egyedi: enyhé mentás, kicsit ánizsos, fahéjas aromával – egyes változatokból némi citrusos íz is kiérezhető.

Gyógynövény több kemotípussal

A Perilla nemzetség tagjai nem csak küllemben, hanem kémiai összetételük szempontjából is igen sokfélék lehetnek, ennek megfelelően gyógyhatásuk is változó. A tradicionális kínai, koreai, japán és indiai gyógyászatban köhögéscsillapításra, meghűlésre, az emésztés javítására és görcsoldásra használják többek között. Antidepresszáns hatást tulajdonítanak neki, erőteljes izzasztó, köptető, láz- és köhögéscsillapító, hatása miatt pedig általános meghűlés ellen alkalmazzák. Tehermentesíti az emésztőrendszert, görcsoldó, szélhajtó hatása révén oldja a hasi görcsöket. Használják továbbá asztmatikus köhögés csillapítására, várandós anyáknál alhasi görcsök oldására, hányinger, émelygés csökkentésére. A perillát csak ritkán alkalmazzák önmagában gyógyító célokra, általában valamely más, hasonló hatású növény drogjával keverik a kiegészítő hatás érdekében. Tudományosan igazolt hatása az antioxidáns hatás mellett az allergiaellenes hatás.


Hazánkban is jól fejlődik

A perillának két fő típusa van: a Perilla frutescens, a szokásos vöröses bordós és zöld forma, valamint a P. frutescens var. crispa , amely a göndör lilaleveles forma. A zöld forma ízletesebb és a főzés során a legszélesebb körben alkalmazott változat. A vörös és a lila formákat hagyományosan használják a pácolás során, ahol mindent bíbor árnyalatúvá alakít.

A perilla magról könnyen szaporítható, akár üvegházban palántaneveléssel, de állandó helyre is vethető áprilisban. A vetés előtt négy-nyolc órán át történő áztatás gyorsítja a csírázást. A perilla nedves körülmények között 20 °C körüli hőmérsékleten kezd csírázni, így a nedvességtartalom érdekében a legjobb, ha egy fűtött helyiségben, szaporító ládában üvegtakarással indítjuk meg a vetést, de ismert olyan módszer is, hogy átlátszó műanyag tasakban indítják el a csírázást, és már a megduzzadt, csírázásnak indult magokat vetik el. A csírázáshoz fényre van szüksége, ezért csak minimális vastagságú komposzt, vagy tőzeg rászórásával takarjuk a talajt, még jobb, ha a magokat a föld felszínére szórjuk és enyhén begereblyézzük. A magoncok gyorsan fejlődnek, vetés után nyolc héttel már lehet a növényekről levelet szedni, és a betakarítás egész nyáron folytatható, egészen az első fagyokig. Amennyiben nagy leveleket termő példányokat szeretnénk, úgy legalább 30-40 centiméteres, vagy még nagyobb térállásra tegyük egymástól a növényeket. Mind a zöld, mind a színes levelű formák teljes napfényben, jó vízgazdálkodású, tápdús talajban fejlődnek a legjobban, de cserépben is termeszthető.





További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ehető sövények

Számos sövénytípusról olvashattak már lapunk hasábjaink, így a négy évszak sövényekről, azáthatolhatatlanokról, a gyorsnövésűekről és itt azújabb csoport, az ehető termésű cserjékből összeállított...


Pára, hőszigetelés, szellőzetlenség, penész

Nem először és bizonyára nem utoljára írunk penészes lakásokról, gombás falakról, rossz levegőjű otthonokról. Az érdekes az, hogy ez a probléma nem szűnőben van, hanem inkább egyre növekszik, és...