Ehető sövények

2012-07-23 11:40:24 | Módosítva: 2012-07-23 11:40:24

Számos sövénytípusról olvashattak már lapunk hasábjaink, így a négy évszak sövényekről, az áthatolhatatlanokról, a gyorsnövésűekről és itt az újabb csoport, az ehető termésű cserjékből összeállított sövény.

Az ehető sövény számos előnnyel rendelkezik azon társaival ellentétben, melyek messzi tájakról származnak, és a közelmúltban kerültek csak kertészeti termesztésbe. Az itt felsorolt fajok többsége hazánkban is honos, (vagy legalább is régóta megtalálható), így nagyon jól alkalmazkodtak a klímához, gyorsan fejlődnek, nem fagyérzékenyek még fiatal korukban sem. Nincs olyan komolyabb kártevőjük, vagy kórokozójuk, ami a teljes pusztulásukat okozhatná. Dekoratívak, olcsón beszerezhetők, kevés gondozást igényelnek, és végül, de nem utolsó sorban; termésük ehető.

A madárbarát kertek kialakításakor ennek fontos szerepe van, hiszen e növények sok táplálékot szolgáltatnak kertünk madarainak. Emellett némelyek nyersen is fogyaszthatók emberek számára is, mások pedig ugyancsak alkalmasak feldolgozást követőem (szörp, lekvár stb.) emberi fogyasztásra. Az ehető vegyes sövénybe sokféle növény bekerülhet, íme néhány ízelítőnek…

Szelídgesztenye

Gyors növekedésű, bőven és rendszeresen termő kisebb fa, mely sövényben is nevelhető. Termését már az ültetés utáni 3-4. évében megmutatja, gyümölcse október közepén-végén érik. Legjobban a nem meszes, gyengén savanyú kémhatású talajokon termeszthető. A gesztenye szél porozta gyümölcsfaj, ám megporzásánál a rovarok is besegítenek.

Fekete berkenye

A fekete berkenye Észak-Amerikából származik. Gyümölcse fanyar, de feldolgozva kellemes ízű, általában gyümölcslevekhez keverik. Európában több mint 100 éve jelent meg, a skandináv államokban és Oroszországban északi területein üzemi méretekben termesztik. Bármilyen talajban (száraz, vagy nedves) szépen díszlik, nem igényes a talaj összetételére sem. Fényes, sötétzöld levelei ősszel vonzó lilás vöröses színűek lesznek Áfonya méretű, feketés lila gyümölcsei késő nyáron, kora ősszel érnek. Magassága: 1,5-2,5 méter. Sövényként ültetve tőtávolsága kb. 45 cm.

Mogyoró

Magyarországon őshonos, 3-5 méteres bokor, sűrűn növő, egyenes vesszőkkel. Hazánkban főleg vegyes lombos erdőkben, tölgyesek szélén él. Közepes szárazságtűrő, a talaj iránt közömbös. A mogyoró bokor vesszőin hajtó és vegyes rügyek is fejlődnek. A vegyes rügyekből termést hozó vesszők nőnek. Kedveli a nedvesebb talajokat, ezt ritkán kétszeri terméshozással is meghálálhatja. A fiatal növények 5-6 év múlva hoznak termést. A termésben sok a telítetlen zsírsav, ezért a koleszterin szintet nem növeli. Sövényként ültetve tőtávolsága 60-90 cm.

Egybibés galagonya

Fiatal levelét nyersen salátákba, virágait borok és likőrök ízesítéséhez használják. Gyümölcséből zselét, lekvárt főznek, de nyersen is fogyasztják, bor is készíthető belőle.

Nagyobb méretű cserje. A legigénytelenebb, szárazságtűrő fajok egyike. Napos vagy félárnyékos helyre is ültethető. Sövényként 3-4 tövet ültessünk méterenként. Sűrű ágrendszere között a madarak fészkelő helyet találhatnak maguknak.

Gyepűrózsa vagy vadrózsa

2-2,5 méter magasra növő, ívesen elhajló ágú, zöld vesszejű cserje. Édes illatú rózsaszín vagy fehér virágaival júniusban, piros, tojás alakú csipkebogyóival ősszel díszít. Ez a növény a vadon élő állatok számára védelmet, élőhelyet, a madaraknak, rovaroknak és pillangóknak élelmet kínál. Csipkebogyó termése C vitaminban gazdag, a bogyókból szörpöt készíthetünk.
Védősövényként is alkalmazható. Tüskéi miatt áthatolhatatlan akadályt jelent. Sövényként ültetve tőtávolsága 40-50 cm.

Fekete bodza

4-6 méteres bokor, vagy zömök, több törzsű kis fa. Fehér illatos virágai június-júliusban nyílnak. Termése fekete, ehető, húsos bogyó, mely fűszer és gyógynövényként is felhasználható. Gyümölcséből bort és pálinkát, lekvárt és élelmiszerfestéket készítenek, virágát frissen szörpnek, szárítva teának használják. Rovarűző hatása miatt biokertészetek alkalmazzák. Levelének főzetét rovarok ellen permetezésre használják. Magyarországon szinte mindenhol előfordul.

Mézalmácska

Elegáns megjelenésű növény. Jól viseli a legtöbb talajfélét, de a nedves, jó vízáteresztő talajt kedveli a legjobban, valamint a napos és félárnyékos helyet. Mínusz 25 fokig fagytűrő. Lombhullató sövénynövény, maximális magassága akár 10 m is lehet.

Nyírott és természetes sövényként is dekoratív. Lombozata tavasszal lilás-barna, nyáron sötétzöld, ősszel narancs, bordó, és sárga színekben pompázik.
Öt szirmú lecsüngő fürtszerű fehér virágzata kora tavasszal, általában áprilisban díszíti. Termése kis almaszerű rendkívül ízletes, mézes-pikáns gyümölcs, amely már júniusban érik, így a primőr gyümölcsök közé tartozik. Gyümölcse sokféle formában tartósítható, felhasználható. A madárbarát kert nélkülözhetetlen növénye.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertünk többcélú növényei

Az egyet fizet, kettőt vihet akcióknak nagy a népszerűsége hazánkban. Így tél végén kertünk jövő évi tennivalóinak tervezésekor, a növények kiválasztásakor érdemes elgondolkodni azon, hogy olyan...


Őszi kertápolás Honda módra

A kerti munka olykor fárasztó lehet, főként akkor, amikor hűvösebbé válik az idő és rövidebbek lesznek a nappalok. A Honda gépeivel azonban rövid idő alatt, megerőltetés nélkül, kényelmesen...