Rexon Vario Line oszlopos fúrógép

Az '50-es évek végén a nehézjárműveket gyártó holland DAF cég egy négyüléses kisautóval rukkolt ki. Ez különösebben nem lenne említésre méltó tény, a 600-as kisautó azonban figyelemre méltó erőátviteli rendszerrel, a Variomatic-kal dicsekedhetett. A motor forgatónyomatéka egy differenciálműhöz hasonló kúpfogaskerekes elosztón keresztül, bordázott ékszíjak segítségével hajtotta meg a hátsó kerekek féltengelyeit. Az elosztómű tengelyeinek végén levő szíjtárcsák horonyszélességét centrifugális regulátorok és a motor szívócsövének vákuumhatása szabályozta (1). Így a vezetőnek csak a gáz- és fékpedált kellett működtetnie.

Az érdekes műszaki megoldás - ki tudja miért - néhány év múlva mégis feledésbe merült. Egészen mostanáig, mikor is egy szerszámgépgyár elevenítette fel ezt az egyszerű erőátviteli megoldást, és közepes teljesítményű kis oszlopos fúrógépénél a főorsó fordulatszámának fokozatmentes, mechanikus szabályozására használta fel. Az ok valószínűleg ugyan az volt, mint eredetileg, azaz a gép teljesítményének ideális átvitele a meghajtott főtengelyre, egyben a fordulatszámának egyszerű és fokozatmentes változtatása. Ez feleslegessé tette az elektronikus szabályozó részt, a munkavégző teljesítmény pedig mindig a lehető legideálisabb marad. Az ominózus szerszámgép a Rexon Vario Line, amivel mi is megismerkedtünk, s tapasztalatainkat olvasóinkkal is megosztva teszünk közzé. A Rexon Vario ugyan profi szerszámgépnek mondható (címkép), ám az olyan kisiparosoknak, akik munkáik során fa- és fémmegmunkálással egyaránt foglakoznak, kiváló segítőtársa lehet, még naponkénti tartós igénybevétel mellett is.
A Rexon Vario nem a szokásos asztali kisgépekhez hasonlatos, szerkezete robosztus, láthatóan rendszeres napi munkára szánták a tervezői. Bátran mondhatjuk rá, hogy "súlyos egyéniség" hiszen összsúlya 63 kg. Az ipari oszlopos fúrógépek mellett igencsak kicsinek látszik, ám a szokványos asztali fúrógépekhez viszonyítva azoknál főként magasabb oszlopa miatt látszik nagyobbnak. A motor teljesítményfelvétele szerénynek mondható, csak 400 W. Ha viszont a gép 20 mm átmérőjű szerszámok befogására alkalmas tekintélyes, Morze-kúpos tokmányára pillantunk, ez komoly teljesítményre utal, hiszen a 20 mm-es fúró, vagy más forgácsolószerszám munkára fogásához számottevő teljesítményre van szükség. Ezt pedig azon az áron kapjuk meg, hogy a tokmány fordulatszáma maximálisan 2500 ford/perc, és ezt 350 ford/perc-re lehet redukálni. Nagy előnye a Rexon 1Varionak, hogy - a kúpos szíjtárcsáknak és az ékszíjaknak köszönhetően - ezt fokozatmentesen, egy karral lehet szabályozni (2), a váltómű rendszeréből adódóan természetesen csak forgás közben. A fordulatszám kiválasztását diagram, a beállítását pedig a szabályozó kar alatt levő számskála segíti. A fordulatszabályozó kart a végén levő gomb meglazítása után lehet működtetni, s a gomb elforgatásával kell a beállított állapotában rögzíteni.
A gép egész felépítése robosztus. A maszszív öntöttvas talp egyben tárgyasztal is lehet, 75 mm átmérőjű oszlopa 630 mm magas, ezen egy 260x260 mm-es, tengelye körül elforgatható öntöttvas tárgyasztal is van, amely horizontálisan, tengelye körül körben, továbbá jobbra, balra 45-45 fokban is elfordítható, de csak a felfogó konzolon levő rögzítőcsavar oldása után. Az elforgatás szögét fokbeosztású skála alapján lehet beállítani (3). A tárgyasztal fogantyús emelőkarral könnyen emelhető, erről a vertikális fogasléc és az emelőkarra szerelt fogaskerék gondoskodik (4). Erre szükség is van, mert a tárgyasztal bizony elég nehéz, a karral viszont könnyű a mozgatása. Az asztal az oszlop palástja körül is elforgatható, ezt pedig a két vezető gyűrűvel az oszlopra fogott fogasléc teszi lehetővé. Erre a fúrógép jobb kihasználhatósága miatt van szükség, mert így 530 mm magas munkadarabok megmunkálására is alkalmas. A tárgyasztal egyébként a talp fölött 380 mm hasznos hosszon belül emelhető-süllyeszthető. A tárgyasztal vertikális tengelyének és az egész munkaasztal rögzítésére csavaros szorítók szolgálnak (5). A munkaasztal megvilágításáról egy a fúrómechanizmus öntvényházába rejtetten felszerelt 25 W-os, külön kapcsolóval működtethető lámpa gondoskodik (6). Nagyon lényeges, hogy a lapos tekercsrugós előfeszítésű főtengelybe morzekúpos, fogaskoszorús tokmány erősíthető. Leszereléséhez kiütő ékre (7), az orsóba erősítéséhez pedig műanyagbetétes kalapácsra van szükség.
6Miután a fúrógép műszaki adottságait kellően megismertük, először is szokatlan váltómechanizmusára voltunk kíváncsiak. A felső műanyagburkolat leszerelése után a következő, nagyon is áttekinthető kép tárult elénk. A váltókar működteti a középső, lépcsős bolygótárcsát (8). Ennek átmérői állandóak. A motor tengelyén és a főorsó végén levő tárcsák viszont enyhén kúpos oldalúak, tekercsrugós előfeszítésűek, és a bordás ékszíjak ezek belső oldalára fekszenek fel. A kar mozgatásával a bolygótárcsa egyik irányban lazít az ékszíj feszítésén, míg a másik oldalon növeli a másik feszítőerejét. E kettős erőhatásra a rugós előfeszítésű tárcsa-felek összenyomódnak, illetve a másik oldalon az ékszíj szétnyomja a kúpos tárcsafeleket, és az ékszíjak ennek megfelelő átmérőjű tárcsa szélekre fekszenek fel (9). Ez természetesen csak akkor lehetséges, ha a mechanizmus forgásban van, álló helyzetben erre nincs mód. A fordulatszámot ezért lehet csak bekapcsolt állapotú gépen beállítani. A gép működése nagyon csendes, hiszen alig van zajkeltő alkatrész az egész konstrukcióban. A forgató nyomatéka viszont mindig a lehető legideálisabb, feltéve, ha mindig betartjuk az anyaghoz, illetve fúró átmérőhöz diagramon megadott fordulatszámokat. A megoldás meglepően egyszerű, áttekinthető, és kiválóan működik.
7A Rexon Vario-val szinte bármilyen forgácsolható anyag megmunkálható. Fúrás közben soha nem éreztünk "erőhiányt", a gép szinte lefoghatatlannak tűnt. A jól élezett szerszámok remek hatásfokkal forgácsolták a lágyacélt, rezet, alumíniumot, puha- és keményfát, faforgácslapot, vagy akár a vastag rétegelt lemezt. A megfelelő fordulatszámot pillanatok alatt beállíthattuk, és ebben nagy segítségünkre volt a beállító diagram. A beállítókar zárógombjának kilazítása után csekély nyomásra a kívánt értékre tolhattuk, és a gomb elcsavarásával rögzítve a géppel azonnal dolgozhattunk. A főorsó süllyesztését nagyban megkönnyítette a jó fogást adó háromküllős előtoló kar (10), a mélység behatároló használatát pedig a menetes szárba illesztett mm és coll beosztású mérőléc, no meg a recézett palástú ütközőanya, amelyet ellenanyával lehet biztosan rögzíteni (11). A viszonylag kis méretű tárgyasztalra mindenkor ajánlatos a munkadarabokat lerögzíteni, mert a pontos munkához ez elengedhetetlenül szükséges. A műanyagoknál és süllyesztéseknél jól hasznosíthattuk a gép alacsony fordulatát. A fúró, süllyesztő munkákon (12, 13) kívül mi még a marással is próbálkoztunk. Természetesen csak faanyagokba kíséreltük meg horony, illetve széles süllyesztékek bemarását megadott mélységben. Bár a maximális 2500 fordulat köztudottan kevés az ilyen jellegű munkák végzéséhez, szükség esetén és csak faanyagok megmunkálásánál a Rexon Vario erre is alkalmas, igaz szűk határok között. Nem az ereje, hanem a fordulatszáma hiányzik hozzá, hiszen a kétélű famaró szerszámokhoz legalább 5000 fordulat szükséges. Ám ennek ellenére éles szerszámmal, jó megvezetéssel él- és más csaphornyok kialakítása, élek fazonmarása is megoldható a géppel, csak az anyag előtolását kell megfelelően redukálni. Mi pl. 30 mm átmérőjű pántfészek maróval készítettünk hosszúkás, mart fészkeket (14), barkács-maróval hornyoltunk fel fenyőléceket, sikerrel. E munkák során a munkadarabokat két oldalról vezetékléccel biztosítottuk elmozdulás ellen, és az eredmény így már kielégítő volt. A forgácselszívásról ajánlatos gondoskodnunk.
12Tapasztalatainkat összegezve, a Rexon Vario Line asztali oszlopos fúrógép pontosság és kezelhetőség szempontjából jól vizsgázott. Igényes barkácsoló-, de még inkább komolyabb szakipari munkákat végző kisiparosok, szerelő műhellyel rendelkező szakszolgáltatók érdeklődésére tarthat számot ez a gép. Forgalmazója: a Király-Torma Kft., 1151 Budapest, Mogyoród útja 12-14., telefon/fax: 307-3800.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fúrógép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...


Alufelni polírozás fúrógéppel

Tavasszal éljük a polírozási, fényezési és egyéb más autó-felújítással kapcsolatos munkák szezonját. A következőkben bemutatjuk, hogyan lehet költségtakarékosan tükörfényesre polírozni az autónk...