Skil fúrócsavarozó család - Új design

Azt nem lehet mondani, hogy ezek is olyanok, mint a többi. Már a Grindcat bemutatásakor sejtettük, hogy a Skilnél új formatervező csapat lehet, amelyik szakít a hagyományokkal. Az akkus csavarozó családot tanulmányozva most már ez biztosnak látszik. Amit egy ilyen szerszámgépbe egyáltalán formailag bele lehet vinni (anélkül, hogy a funkciót zavarná), azt belevitték. Már pedig egy használati tárgy ma egy kicsit a szemnek is szól, így az új Skil gépek biztosan sikerrel veszik fel a harcot a piacon.

A hírek szerint azonban nem csak külcsín változott, hanem a beltartalom is. Ezekkel a szerszámgépekkel ugyan a holland cég nem akar a professzionális kategóriába átvándorolni, de azért feszegeti a barkácsgép határait, ún. prémium kategóriába sorolja. A gyártók szerint igen jó minőségű gépekről van szó, amelyek teljesítményükben elérik az iparosok igényeit, és nem iparszerű használatra, szakaszos üzemre ajánlják is nekik. Áruk azonban jóval kedvezőbb, mint az ipari gépeké.
A próbára kapott három fúrócsavarozó extravagáns külsejében teljesen azonos, csak teljesítményadataiban különbözik. A legkisebb 12 V-os, a középső 14,4 V, a legnagyobb pedig 18 V-os NiCd akkuval rendelkezik, és mindhárom 1,3 Ah-át tárol magában. A tekintélyes méretű akkukhoz egyórás gyorstöltő tartozik, amely villogó zöld lámpával jelzi a töltés folyamatát, és folyamatos zölddel a töltés befejeződését, ami után a készülék "csepptöltésre" kapcsol. A gyorstöltő érzékeli az akku hőmérsékletét, túlmelegedésnél lekapcsolja a töltést. Az új akkuk élettartama 15%-kal hosszabb, mint a régebbieké, ez gyakorlatilag a feltölthetőség számában nyilvánul meg. Tudnunk kell azonban, hogy az akkumulátor a teljes kapacitását csak a harmadik teljes feltöltés-kisütés ciklus után éri el. Újdonság az akku hátulján elhelyezett 3 LED lámpás töltöttség jelző. Ez bizony nagyon praktikus, mert időben értesülünk a töltés szükségességéről.
Mindhárom Skil csavarozó elekt ronikus fordulatszám-szabályozóval, kétfokozatú mechanikus váltóval, irányváltóval, és 25 fokozatban szabályozható nyomatékhatárolóval rendelkezik. Érdekesség a magas nyomógomb, melylyel két ujjal kényelmesebben lehet kapcsolni a gépet. Ugyancsak újdonság a tokmány kialakítása. A befogószerkezet oldásakor, meghúzásakor a tengely automatikusan reteszelődik. A tokmány elejére egy krómozott forgógyűrűt szereltek, melynek két szerepe van. Egyrészt védi a tokmányt, ha a fúráskor, csavarozáskor túlságosan mélyre szaladnánk, másrészt szabad kezünkkel ügyesen ráfoghatunk, ha a fúró- vagy csavarozóhegyet pontosan kell vezetnünk.
Egy különbséget azért találtunk a három iker között. A két kisebb tetejére a korábban már megismert bit-tartót helyezték, a 18 V-os - teljesen hasonló kinézetű - egysége viszont egy kis LED lámpás világítást rejt, ami segít a munkaterület megvilágításában. A külön elemes lámpácskát a felnyitásával kapcsolhatjuk be. A lámpa, illetve bittartó egység külsőleg egyébként teljesen azonos a korábban már bemutatott "Panelnavigátorral", vagyis fémkeresővel. Akinek ilyene van, az új gépére is ráteheti, de egyelőre sajnos külön nem kapható.
Még néhány alapvető teljesítmény adat. A 12 V-os gép fordulatszáma 0 és 400, illetve 0 és 1150 között szabályozható, a másik kettő maximális fordulata valamivel nagyobb; 1250 percenként. Csavarbehajtáskor a legfontosabb adat az elérhető maximális nyomaték. A 12 V-os gépnél ez 20 Nm, a 14,4 V-osnál 25, a 18 V-osnál pedig 32 Nm. A legnagyobb gép műanyag kofferjában egy második akkumulátort is találunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fúró, csavarozó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egylépcsős fúrás vasbetonba

A világ 30 legnagyobb vállalata közt helyet foglaló Hitachi-nak csupán az egyik üzletága a kéziszerszámgép gyártás, ám a 10 éve a hazai piacon is elérhető gépek minősége, megbízhatósága hamar...


Einhell lithium-akkus fúrócsavarozó

A háztartás, otthoni barkácsműhely legfontosabb gépe egy jó fúrócsavarozó. Egy ilyen segítségével a legalapvetőbb barkácsolási, lakberendezési feladatok megoldhatók, legyen szó akár egy lapra...