Létezhet-e ezermester fúrógép nélkül?

2010-01-29 02:55:01 | Módosítva: 2010-02-09 21:39:15

Pár évvel ezelőtt még így tehettük fel e kérdést, de ma már így hangozna ez helyesen: Létezhet-e ezermester akkumulátoros fúró-csavarozó gép nélkül?

Minden barkácsárúház, minden szerszámbolt, de még a hipermarketek polcain is találhatók akkumulátoros fúró-csavarozó gépek. A kereskedelemmel foglalkozó szakemberek szerint a magyar piac nagyon árérzékeny. Ezt még el is fogadom, de azért az már kissé meghökkent, hogy már 3000 Ft-ért is árulnak ilyen gépeket. Aki egy kicsit is ért a technikához, tudhatja, hogy egy valamire való tokmány is többe kerül ennél, az akkumulátorokról már nem is beszélve.
Sokáig a nikkel-metálhidrid, majd a nikkel-kadmiumos akkumulátorok hajtották a gépek motorját, de ma már a sokkal tartósabb, könnyebb és környezetkímélő lítium-ionosak veszi át e szerepet. Ennek a kifejlesztésében úttörő szerepe volt a Hitachinak, amely a megszokott ipari gépei mellett, gondol a barkácsolni szerető otthoni felhasználókra is. Pár napja jelent meg a szakkereskedésekben a Hitachi DS10DFL típusú gépe, melynek tervezésekor figyelembe vettek minden felhasználói igényt. A gép tömege csupán 1kg, így a kategóriájának a legkönnyebb modellje. A kecses, mindössze 13 cm kerületű markolat a gép súlypontjából indul, ezáltal az, tökéletesen kiegyensúlyozottra sikeredett.
Két sebességfokozattal rendelkezik 0-300, illetve 0-1300 percenkénti fordulatszámmal, ami a ravasszal finomra hangolható. A kapcsolóval a tokmány alatti LED világítást is kapcsoljuk, ami egy szúrófényt ad a megmunkálás helyére. A maximum 22 Nm-es nyomaték 22 fokozatban szabályozható, így minden otthoni munkára tökéletesen alkalmas, nyugodtan csavarozhatunk a falba helyezett tiplibe, vagy a kényes bútorlapokba, minden munkára, minden anyaghoz pontosan beállítható a kívánt nyomaték.

Sokan nem tudják, hogy a Hitachi gépeket borító elasztomer anyag nem csupán izzadásgátló, csúszásmentes és rezgéselnyelő, hanem ha azt véletlenül végighúzzuk a festett falon, nem hagy nyomot.
Még egy nagyon fontos dologra hívnám fel a figyelmet, sőt talán a legfontosabbra. A környezetbarát Li-Ion akkumulátorok élettartama 3x hosszabb mint a hagyományos akkumulátoroké, de csak ha minden cellát az elektronika külön-külön a túltöltés ellen, a teljes lemerülés ellen és a túlterhelés ellen védi. A Hitachi Li-ion akkumulátorain nem a megszokott három pólus található (plusz, mínusz, föld), hanem több. Ez a fent említett elektronika végett szükséges. A vezérlő-elektronika figyeli az áramellátást, és minden egyes cellát külön-külön ellenőrzi, hogy egyformán legyen töltve, illetve egyforma arányban merüljenek használat közben. E technikát nem minden gyártó alkalmazza, ebből adódóan az akkumulátor élettartama jelentősen csökkenhet.

Összegezve a tapasztalatokat; egy igazi segítőtársat ismerhettünk meg a DS10DFL típusban, ami egy szerszámkofferben kapható, és alaptartozék hozzá a 2db akkumulátor, a töltő, a bitfej és egy vadászlámpa. Sőt, aki többre vágyik, az kaphat még a gép mellé egy rádiót és szerszámtáskát is. Persze lehetne még sorolni a Hitachi által kapható kiegészítőket, tartozékokat, gépeket, de inkább látogassanak el a www.hitachi.hu honlapra, ahol a termékek leírásán kívül a szakkerekedések elérhetőségeit is megtalálják. Akinek még az sem fér bele az idejébe, hogy felkeressen egy kereskedőt, az a honlapról elérhető WEB áruházból kényelmesen vásárolhat, és egy-két napon belül, már élvezheti is az igazi professzionális gép által nyújtott örömet.

Kristóf Csaba

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hitachi szerszámgépek

Építkezéseken, szerelési vagy éppen bontási munkáknál gyakran előfordul, hogy hálózati áramot csak távolból, hosszabbító kábellel vagy generátorról lehet szerezni, ami a szerszámgépeknél vagy...


Betonfúrás

A kereskedelemben kapható barkács- és ipari kategóriájú fúrógépek nagy része egyben ütvefúró is, elvben tehát beton falazat fúrására is alkalmas. Mégis a különböző gépfajták között jelentős a...