Létezhet-e ezermester fúrógép nélkül?

2010-01-29 02:55:01 | Módosítva: 2010-02-09 21:39:15

Pár évvel ezelőtt még így tehettük fel e kérdést, de ma már így hangozna ez helyesen: Létezhet-e ezermester akkumulátoros fúró-csavarozó gép nélkül?

Minden barkácsárúház, minden szerszámbolt, de még a hipermarketek polcain is találhatók akkumulátoros fúró-csavarozó gépek. A kereskedelemmel foglalkozó szakemberek szerint a magyar piac nagyon árérzékeny. Ezt még el is fogadom, de azért az már kissé meghökkent, hogy már 3000 Ft-ért is árulnak ilyen gépeket. Aki egy kicsit is ért a technikához, tudhatja, hogy egy valamire való tokmány is többe kerül ennél, az akkumulátorokról már nem is beszélve.
Sokáig a nikkel-metálhidrid, majd a nikkel-kadmiumos akkumulátorok hajtották a gépek motorját, de ma már a sokkal tartósabb, könnyebb és környezetkímélő lítium-ionosak veszi át e szerepet. Ennek a kifejlesztésében úttörő szerepe volt a Hitachinak, amely a megszokott ipari gépei mellett, gondol a barkácsolni szerető otthoni felhasználókra is. Pár napja jelent meg a szakkereskedésekben a Hitachi DS10DFL típusú gépe, melynek tervezésekor figyelembe vettek minden felhasználói igényt. A gép tömege csupán 1kg, így a kategóriájának a legkönnyebb modellje. A kecses, mindössze 13 cm kerületű markolat a gép súlypontjából indul, ezáltal az, tökéletesen kiegyensúlyozottra sikeredett.
Két sebességfokozattal rendelkezik 0-300, illetve 0-1300 percenkénti fordulatszámmal, ami a ravasszal finomra hangolható. A kapcsolóval a tokmány alatti LED világítást is kapcsoljuk, ami egy szúrófényt ad a megmunkálás helyére. A maximum 22 Nm-es nyomaték 22 fokozatban szabályozható, így minden otthoni munkára tökéletesen alkalmas, nyugodtan csavarozhatunk a falba helyezett tiplibe, vagy a kényes bútorlapokba, minden munkára, minden anyaghoz pontosan beállítható a kívánt nyomaték.

Sokan nem tudják, hogy a Hitachi gépeket borító elasztomer anyag nem csupán izzadásgátló, csúszásmentes és rezgéselnyelő, hanem ha azt véletlenül végighúzzuk a festett falon, nem hagy nyomot.
Még egy nagyon fontos dologra hívnám fel a figyelmet, sőt talán a legfontosabbra. A környezetbarát Li-Ion akkumulátorok élettartama 3x hosszabb mint a hagyományos akkumulátoroké, de csak ha minden cellát az elektronika külön-külön a túltöltés ellen, a teljes lemerülés ellen és a túlterhelés ellen védi. A Hitachi Li-ion akkumulátorain nem a megszokott három pólus található (plusz, mínusz, föld), hanem több. Ez a fent említett elektronika végett szükséges. A vezérlő-elektronika figyeli az áramellátást, és minden egyes cellát külön-külön ellenőrzi, hogy egyformán legyen töltve, illetve egyforma arányban merüljenek használat közben. E technikát nem minden gyártó alkalmazza, ebből adódóan az akkumulátor élettartama jelentősen csökkenhet.

Összegezve a tapasztalatokat; egy igazi segítőtársat ismerhettünk meg a DS10DFL típusban, ami egy szerszámkofferben kapható, és alaptartozék hozzá a 2db akkumulátor, a töltő, a bitfej és egy vadászlámpa. Sőt, aki többre vágyik, az kaphat még a gép mellé egy rádiót és szerszámtáskát is. Persze lehetne még sorolni a Hitachi által kapható kiegészítőket, tartozékokat, gépeket, de inkább látogassanak el a www.hitachi.hu honlapra, ahol a termékek leírásán kívül a szakkerekedések elérhetőségeit is megtalálják. Akinek még az sem fér bele az idejébe, hogy felkeressen egy kereskedőt, az a honlapról elérhető WEB áruházból kényelmesen vásárolhat, és egy-két napon belül, már élvezheti is az igazi professzionális gép által nyújtott örömet.

Kristóf Csaba

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Láncfűrészt a Hitachitól

Minden barkácsolni, kertészkedni vágyó ezermesternek az ősz jelentia nyári pihenés után a kertben végezhető munkák kezdetét. Itt a faápolás és a tűzifa aprításának ideje. Az áruházak, a...


Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...