Bosch akkus ütvefúró

Érdekes módon a szerszámgépgyártók palettájáról szinte teljesen hiányzott ez a kategória. Amíg akkus csavarozókból finoman szólva is Dunát lehet rekeszteni; a legkülönbözőbb akkumulátor feszültségek, kapacitások és nyomatékok között lehet választani, az akkus gépek között találunk szúrófűrészeket, körfűrészeket, lámpákat, sőt még kalapácsfúrót is, ütvefúróként újdonságnak számít a Bosch 14,4 V-i típusjelű gépe.

Bár az akkus csavarozókat is használjuk fúrásra, eben az esetben egy egészen más szerszámgépről beszélünk. Nézzük az alapvető különbségeket. A csavarozó gépek tokmányát általában bolygókerekes hajtómű lassítja le 1000-1200 maximális percenkénti fordulatszámra. Ennek hatására jócskán megnő a nyomatékuk, ami persze a csavarozáshoz nagyon előnyös. Még egy kisebb akkufeszültségű csavarozó is 15-20 Nm-es nyomatékot képes produkálni. A fúrónál viszont más a cél; a fúrás nyomatékigénye lényegesen kisebb, a fúrási teljesítményhez viszont nagyobb fordulatra van szükségünk. E célnak megfelelően a PSB 14,4 ugyanolyan fogaskerekes hajtóművel rendelkezik, mint bármelyik hálózati ütvefúró, nyomatéka 5,4 Nm, és a tokmány maximális fordulatszáma egészen 2100 fordulat/percig növelhető.
Nézzük, mikor jó a magas fordulatszám. Ha fémet, műanyagot fúrunk, akkor általában nem, ilyenkor az elektronikus fordulatszám-szabályozóval le kell csökkentenünk a fordulatszámot. Fa, pozdorja és más műfaféleségek fúrásakor viszont jó a magas fordulat. Az intenzív forgácsleválasztás elviszi a keletkezett hőt, a fúróhegy és a munkadarab nem melegszik fel, a fúrás teljesítménye viszont lényegesen megnő. Asztalos és faipari munkák során más világ a Bosch új ütvefúrója. Össze sem lehet hasonlítani egy fúrásra használt csavarozóval.
Amikor téglát és más - hasonló keménységű - építőanyagot fúrunk, akkor bekapcsoljuk a körmöstárcsás ütőművet. A megfelelő teljesítményhez itt is meg kell emelnünk a fordulatszámot, mert az ütőmű csak akkor hatékony. Próbáink során az akkus gép teljesen egyenértékűen viselkedett a hasonló kategóriájú hálózati géppel. A vetélytárs a Bosch 550 RE volt. A két gép fúrási teljesítményét nagyjából egyformának ítéltük fa, kő és beton alapanyagokban egyaránt. (Azt viszont sokszor leírtuk már, hogy a betonfúrás nem használ az ilyen gépeknek. Erre inkább kalapácsfúrót ajánlunk.)
A PSB 14,4 V-i különben kissé fúrókalapácsos kinézetű. A pótmarkolat nélkül is van a bal kezünk számára egy gumírozott fogantyúrész, két kézzel stabilan foghatjuk a viszonylag testes gépet. Tokmánya természetesen gyorstokmány, kétkezes működtetésű, és egy racsnis szerkezet jól hallható kattanással jelzi a megfelelő szorítóerő létrejöttét. A fordulatszáma finoman szabályozható, és az ütőmű a hálózati gépekhez hasonlóan külön kapcsolható. Az 1,5 Ah-ás akku töltöttségi állapotáról piros és zöld LED-ek adnak tájékoztatást.
Persze a lényeges többlet az akkumulátoros meghajtásból adódó korlátlan szabadság. Még a lakáson belül is praktikus, ha nem vagyunk kötve konnektorhoz, hosszabbítóhoz, a kertben, ház körül végzett munkáknál pedig különösen előnyös ugyanez. Létrára mászni, tetőre felmenni úgy, hogy közben a vezetékeket is magunk után kell húzni, sokszor nagyon nehézkes. Úgy tűnik, hogy az akkus gépek lassan az elektromos kéziszerszámok minden kategóriájában megjelennek, néhány helyen akár ki is szoríthatják hálózati társaikat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ütvefúró, fúró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fúrógépek új generációja

Az élénkpiros színű Einhell gépek megjelenésével a márka elkezdteátpozicionálniszerszámgépeit. A szín nem csak dizájnelem, hanem egy jobb minőség, hosszabb élettartam megjelenítése. A...


Rend a műhelyben

Mindegy, hogy hol van kialakítva műhely, a garázsban, pincében, esetleg csupán a kisszoba sarkában, rendet tartani kell, különben hamar elkallódnak, tönkremennek a szerszámok. Ha nincs...