Rejtett konzolok tartják

Lebegő polcok

A polcok mérete sok esetben attól függ, hogy mi kerül rájuk, máskor pedig különleges kialakításuk miatt attraktív berendezési tárgyként kapnak akár főszerepet egy nagyobb falon. Egy biztos, a szabadon álló polclapokat tartókkal, más néven konzolokkal alátámasztva kell stabillá és teherbíróvá tenni. A konzolok többnyire láthatók, ami nem mindig előnyös, mármint a látvány szempontjából. Az alábbiakban ezért néhány olyan megoldást mutatunk be, amelyeknél a polclapok konzoljai alig, vagy egyáltalán nem láthatók, és ettől olyan a hatásuk, mintha lebegnének a fal síkja előtt.

Főként üvegpolcoknál előnyösek az olyan konzolok, amelyek alig láthatóak. Ezek kecses, falra csavarozható fémöntvények, amelyek formailag kis méretűek, ám ennek ellenére jól terhelhetők. Az ilyen konzolok hasonlítanak az állítható szerelőkulcshoz, ami különböző vastagságú polclapok befogását teszi lehetővé. Többnyire fémöntvények és két darabból állnak. Falra csavarozható a fix darabjuk, míg a felső részüket - ami egyben a lap vastagságához igazodva annak a rögzítését is biztosítja - behajtható csavarral lehet rögzíteni. Ezek általában csak viszonylag kis súlyú tárgyak és a polclapok megtartására alkalmasak.
Hosszabb polc terhelhetőségét több fémkonzol felszerelésével lehet növelni. A polclap szélessége azonban 20 cm-nél nagyobb lehetőleg ne legyen. A konzolok még így sem zavarók, sőt dekoratívan egészítik ki a felfüggesztés kecsességét, és így akár 1,5 m hosszú polcokat is a falra erősíthetünk velük. A fém konzolokba fogható polclapok legfeljebb 19-20 mm vastagok lehetnek. A konzolokat szilárdan és szintbe állítva kell a falra erősíteni.
Amennyiben az előzőknél hosszabb, szélesebb és főként vastagabb polclapot szeretnénk egyszerűen a falra erősíteni, akkor az előzőkhöz hasonló, de teljes hosszúságban kialakított fém polctartó konzolt célszerű alkalmaznunk. Ezek is fémöntvényből készülnek, és akár 3 m hosszúságban is beszerezhetők. A szerelvényt több csavarral lehet a falra csavarozva felerősíteni. Hasonló módon rögzíti a polclapokat, mint a rövid konzolok. A pofák közé erősíthető lapok vastagsága 25-50 mm közötti, szélességük pedig legfeljebb 35 cm lehet. Az ilyen polcokon már könyveket és nehezebb dísztárgyakat is el lehet helyezni.
A konzol maga alig észlelhető, mivel csak hátul és 25-30 mm szélességben látható a befogórésze, alul viszont - a kellő alátámasztást biztosító kb. 50 mm széles idom - már jobban látható. Ezt a megfelelő szín megválasztásával lehet észrevétlenebbé tenni. A konzolok terhelhetőségét természetesen a rögzítés módja, a csavaros dübelek mérete nagyban befolyásolja, ezért erre ajánlatos nagyon figyelni.
Fixen felszerelt konzolként használhatók a barkácsáruházakban készen beszerezhető 4x30 mm-es sarokvasak is, ám ezek csak 300 mm szélességű és kis terhelésű polcokhoz megfelelők, de csak akkor, ha a szárukat 15 mm mélyen a falba süllyesztve csavarozzuk fel, majd síkba glettelve tüntetjük el a beépített szárat.
Saját kezűleg nagyobb teherbírású konzolok is készíthetők. Ilyeneket csak abban az esetben célszerű alkalmazni, ha a polc helye biztos. Ezeket is teljesen a falba süllyesztve és a falsíkba gipszelve érdemes felszerelni. Anyaguk 3x30 mm-es laposvas, és 3x30x30 mm-es T-idom. A laposvas adja a konzol függőleges szárát, a T-idomból merőlegesen ráhegesztett darabok lesznek a polctartók. Három ponton, a falba vésett horonyba kell nagyon szilárdan dübeles csavarokkal felfogatni, majd a szárakat a fallal szintbe gipszelve csak a vízszintes szárak lesznek láthatók. Ezekre alulról - alátétlécek közbeiktatásával -már könnyen felcsavarozható a polclap. Az ilyen konzolok előnye, hogy szinte nem láthatók, viszont többszörözve nagyobb terhelésű polcokat is elbírnak. A falból kiálló száruk a 400 mm-t ne haladja meg.
Természetesen minden polckonzolnak magának a polclapnak és a később rajta tárolt tárgyak súlyát együtt kell szilárdan megtartani. E célból a polclapok önsúlyának csökkentésével növelhetjük a ráhelyezhető tárgyak súlyát, illetve mennyiségét. Ezért a polclap megválasztásakor mindig a könnyebb kivitelt válasszuk.
Gyakran laminált faforgácslapok alkotják a polcokat, de helyettük célszerűbb a sokkal könnyebb térfogatsúlyú, színfurnérral borított lécbetétes bútorlapokat választani alapanyagként. Mivel a 19-20 mm vastag elemek egy hosszabb és nagyobb polchoz nem elég vastagok, ezen a leszabott lap aljára erősített, legalább 40 mm széles vakkerettel és az élek színfurnérozásával előnyösen változtathatunk. Ezáltal sokkal könnyebb, kellő vastagságú és szilárd polclapot készíthetünk. Ezt bármelyik készen vásárolt fém konzoltartóba beerősíthetjük.
Ha a vakkeret léceket az alapanyagból szabatjuk le, még ülőmagasságba felerősített helyzetben sem láthatunk alá és a polc a konzol alsó részét is részben fedni fogja.
Ahhoz tehát, hogy egy attraktív polc látható alátámasztás nélkül, szinte lebegve nyúljon ki a falból, és e mellett még eléggé terhelhető is legyen, "csak" megfelelő konzolt és polclapot kell jól megválasztanunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: polc

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

14 ötlet a lépcsők alatti terek hasznosítására

Fiókos lépcső: az egyes lépcsőfokok alatti rész kiváló hely a cipők tárolására. Ez a megoldás viszonylag bonyolult, érdemes már a lépcső építésekor betervezni. Aszimmetrikus lépcső: elsőre fura...


Szekrények a falon

A fehér korpuszú szekrény fautánzatú ajtóihoz illő a natúr fa polc, a felső, fehér színű, nyitott polcos szekrény pedig az alsó bútordarabbal harmonizál Bár manapság a...