Praktikus segítő társak a ház körül

A kertes házban lakók, kiskert- és nyaralótulajdonosok tudják, hogy egy alkalmas szállítóeszköz szinte nélkülözhetetlen a háztartásban. Talicskát persze már mindenki látott, de talán fel sem tűnt, hogy bizony ezek sem egyformák, nem csak a kivitelezés szintjében, teherbírásban, hanem a felhasználói igények, és a használhatóság tekintetében is különböznek egymástól. Az AL-KO kínálatában szemezgetve igyekszünk a választási lehetőséget megkönnyíteni olvasóink számára.

A hagyományos, egykerekes talicskák esetében a következő szempontok megvizsgálását és mérlegelését javasoljuk. Először is nézzük meg, miből készül a váz és hány darabból áll, ugyanígy mi a tálca (puttony) anyaga és formája is. A horganyzott váz sérülés szempontjából strapabíróbb, mint a festett, az utóbbi talán látványosabb. Az igazság az viszont, hogy az erős csőváz festéksérülései a későbbi használatot nem befolyásolják. Az egy darabból készült merev csőváz (1) valószínűleg tovább bírja majd (normál használat mellett ez évtizedeket jelent), de az autó csomagtartójában nemigen fog elférni. Ilyen szempontból viszont praktikusabb az elemekből összetoldott (2) csőváz, amely néhány csavar kihajtásával szétszedhető, könnyen szállítható, kis helyen tárolható.
A puttony anyaga az AL-KO gyártmányoknál egységesen horganyzott acél, ez mindenképpen előnyösebb, mint a festett lemezputtony, mert ennek belseje bizony sok sérülésnek van kitéve, és a sérülések mentén hamar elindul a korrózió. A puttony formáját viszont a beszerzéskor mérlegelnünk kell. Földmunkákhoz, kerti munkákhoz, építkezéskor folyékony, fél-folyékony anyagok szállításakor előnyösebb a "mélyputtony (1), a lapos viszont univerzálisabb, és nagyobb kiterjedésű anyagok mindenképpen könnyebben eltolhatók el rajta (3).
1Nézzük meg alaposan a talicska kerekét is. Nem elsősorban a kerekek anyagára gondolunk, mert egy jó minőségű műanyagkerék éppen olyan erős lehet, mint a fém (4), sőt a korrózióállóság tekintetében még jobb is. Fontos viszont a kerék átmérője, valamint az, hogy a gumija tömör vagy felfújható. Egy levegős, nagy átmérőjű kerékkel szerelt talicskát sokkal könnyebb tolni, még laza talajon is. A szegeket viszont kerülni kell.
Az AL-KO praktikus "egyénisége" a kétkerekű talicska (5). A gyakorlati próbák tapasztalata szerint ez inkább egy kiskocsi, és rendkívül kellemes a használata. Stabil, nem billeg, nem süllyed el a mély talajban, és ugyanolyan könnyű tolni is, mint húzni. A két kereket merev csőtengelyre (6) rögzítették (seeger-gyűrűk (7) biztosítják leesés ellen) a tengelyeket pedig csőbilincsek fogják a vázhoz (8). A kétkerekű talicska egyetlen hátránya az előnyeiből fakad; építési munkák során kalkuláljunk azzal, hogy nem lehet pallón tolni.
2Nem lenne teljes a kép, ha nem mutatnánk be a gyerekeknek szánt könnyű kis talicskát (9). Ez persze elsősorban játék, de azért alkalmas arra is, hogy az apróság - erejéhez mérten - bekapcsolódjon a felnőttek kerti munkáiba. Ugyancsak a kertépítésben hasznosíthatjuk igazán a négykerekű kézikocsit (10), amit egy kissé vissza kéne hozni a divatba. Régen egy vidéki porta szinte elképzelhetetlen volt ilyen nélkül, manapság viszont mindent autóval akarunk megoldani. Pedig sok rövid távú szállításhoz praktikusabb az egy "embererős" jármű.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: talicska

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti teherhordó eszközeink

Minden kerttel is rendelkező háztartásban elkel egy talicska, kézikocsi, esetleg egy kis fűnyíró traktorra, vagy kerekekkel szerelt motoros kapa után köthető utánfutó. Ezeket házilag is...


Különleges kerti gépek

Homlokfűnyíró, gyepszellőztető, motoros háti permetező, infra gyomirtó, gyomirtó gép… Akertészeti technikában sem áll le a fejlődés, számos olyan készülékkel találkozhatunk napjainkban az...