Néhány gondolat: mosogatógépről

A javításra előkészített szétbontott gépSokak által vitatott háztartási berendezéssel ismertetjük meg kedves olvasóinkat. Érveket és ellenérveket közlünk a készülék használatával kapcsolatban, döntsenek önök, hogy szükségük van e rá, vagy sem. A felhasználok részére, ismertetjük a gép működését, esetleges hibáit és azok elhárításának módját.

Kell vagy nem kell a mosogatógép?

A használatot ellenzők állítása szerint a lusta asszonyok gépe, nem mosogat megfelelően, sok vizet pocsékol, rengeteg elektromos áramot fogyaszt. Ezzel szemben a készülék sokkal inkább az időtakarékos háziasszonyok berendezése, gondosan és jól dolgozik, alaposságára jellemző, hogy öt alkalommal öblíti el a mosogatásra belehelyezett eszközöket. A fajlagos vízfelhasználása alacsonyabb, mint a kézi mosogatásé, maga a művelet magas hőfokon történik, ami biztosítja a megfelelő biológiai tisztítás elemi feltételeit is. Elektromos áram felvétele valóban jelentős, de az összfogyasztása - a kézi mosogatás melegvíz igényével összehasonlítva - már egyáltalán nem.
A berendezés elvi felépítését rajzunk mutatja be. Látható, hogy a készülék alapvetően a programkapcsoló és a vízszintszabályzó összehangolt munkájának köszönhetően üzemel. A vízszintet egy membrános szabályzó határozza meg, ez közvetlenül kapcsolatban van a mágnesszeleppel, amin keresztül vizet kap a gép, és a többi elemmel, mint a keringető szivattyú és a fűtőegység. Hiba esetén - abban az esetben, ha a vízszint kritikusan magassá válna - a szintszabályzó beindítja az ürítő szivattyút. Ez a szabályzó gondoskodik arról, hogy a berendezés csak akkor kezdjen el fűteni, ha megfelelő a vízszint magassága, tehát ne fordulhasson elő olyan állapot, hogy víz nélkül indul el a fűtés.
Mosogatótér a szűrő nélkülA programkapcsoló alapvetően egy időkapcsoló, ami a különböző feladatokat időrendi sorrendbe ki és bekapcsolja. Ritkán hibásodik meg, nem célszerű megbontani, és azon javításokat kezdeményezni. Gyakorlatilag a gép úgy üzemel, hogy víz vétel után a programkapcsoló elindítja a gép fűtését és a keringetést. A keringető szivattyú a mosótérben elhelyezett fogó lapátokon keresztül juttatja el a mosóvizet a készülékbe helyezett eszközökhöz. Az első szakaszban a programkapcsoló 1-2. állapotában általában csak előmosás történik, ezt követi a használt víz kiürítése. A következő műveletben a gép ismételten vizet vesz, és elkezdődik az érdemi mosogatás megfelelő hőfokon (ez általában 65 fok), közben a gép mosogatószert adagol a vízhez. Ez a folyamat kb. 30 percen keresztül tart, majd a berendezés az öblítési ciklusokhoz kezd a programkapcsoló utasításainak megfelelően.
Az öblítések során kerül a mosótérbe az öblítőszer és a vízlágyító szer, melyet a gép az arra a célra készült mágnes szelepeivel automatikusan adagol. A folyamat közben és annak befejeztével a gép kiürít. Befejező művelet a mosótérben elhelyezett eszközök szárítása. Kialakítástól függően ezt a műveletet szintén a fűtőbetét vagy azzal azonos rendeltetésű fűtőegység végzi el. (Ha a mosótérben két fűtőbetétet találunk, akkor a felső betét végzi a szárítást, míg az alsó a víz melegítésére szolgál.) Az általánosságok után vegyük alaposabban szemügyre a gép különböző egységeit és meghibásodási lehetőségeit. MINDEN JAVÍTÁSI, tisztítási feladatot a készülék teljes áramtalanítása előz meg, lényeges szempont továbbá a vízrendszer elzárása az esetleges meglepetések elkerülése céljából!

A gép alulnézeti képeA mágnesszelep egy elektromos "vízcsap", lényege, hogy elektromos úton lehet nyitni-zárni a befolyó vizet. A tekercse 220 voltról üzemel, ellenállása 2-4 kOhm, egyszerűen mérhető ellenállás méréssel. Előforduló mechanikus hibái a következőkben jelentkeznek: állandóan vizet vesz a gép, függetlenül attól, hogy kap e feszültséget a tekercs vagy sem, vagy nem nyit ki a szelep és a berendezés nem kap vizet. Ezekben az esetekben az egész szelepet cserélni kell, mert javítására nincs mód. Maga a csere egy viszonylag egyszerű feladat: a rögzítőcsavarok eltávolítása után a csatlakozó csöveket és az elektromos vezetékeket vegyük le, majd tegyük be az új szelepet, és ezzel ez a hiba orvosolva lett. Meg kell említeni a szelep szűrőjét, mint meghibásodási lehetőséget, ellenőrizzük, hogy nem dugult e el. Ez könnyen ellenőrizhető vizuális úton; vegyük le a csatlakozó csövet (befolyó csövet), és a szűrőt húzzuk ki a helyéről, ha szükséges tisztítsuk meg.

A hibák jelentős részét a szintszabályzó és a hozzá tartozó egységek okozzák, de általában egyszerűen javítható, elhárítható hibákról van szó. Maga a hiba az eldugulásban keresendő. A szabályzó egy levegőnyomás-változáson alapuló membrános szerkezet. Ha a csatlakozó rész eldugul, akkor nem tud az egység üzemelni. Vizsgáljuk meg a hozzá csatlakozó műanyag csövet, és tisztítsuk ki. Ezzel gyakorlatilag a hibát elhárítottuk. A szabályzó elem meghibásodása nem jellemző, ne szabályozzuk el, mert a gyári beállítási értékektől való eltérés a készülék más egységeiben okoz működési rendellenességet.

Keringető szivattyúA keringető szivattyú egy kis méretű turbina, melynek feladata, hogy viszonylag alacsony víznyomás mellett nagy mennyiségű vizet áramoltasson át a keringető lapátokon. A lapátokat a kiáramló vízsugár forgatja meg. Meghibásodására akkor lehet számítani, ha szennyeződés következtében a motor megszorul. Viszonylag egyszerű a hiba, ám annál nehezebb az elhárítása. A feladatot úgy tudjuk megoldani, hogy víztelenített helyzetben a gépet fejtetőre állítjuk, és eltávolítjuk az egész szivattyút. Ezzel szabaddá válik a turbinaház, és az idegen anyagmaradványok eltávolíthatóakká válnak. Tisztítás után szereljük össze a készüléket, és emlékezzünk rá, hogy ez elkerülhető lett volna a mosótér szűrőjének a szabályos felhelyezésével, mert ez a hiba kizárólag abban az esetben alakulhat ki, ha az ominózus szűrő nincs megfelelően a helyén. A keringető szivattyú egyéb meghibásodásait bízzuk inkább szakemberre, mert egyszerű, de szaktudást igénylő feladat.

A készülék fűtését a szintszabályzó kapcsolja be. Mértékét a hőfokszabályzó határozza meg, idejét a programkapcsoló vezérli, tehát elsődleges szempont, hogy működjön a szintszabályzó, mert a többi alkotóelem meghibásodása nem jellemző. A fűtőbetét ellenállása 30-60 ohm, mely ellenállásméréssel ellenőrizhető, de meg kell jegyeznünk, hogy meghibásodási gyakorisága néhány ezrelékben határozható meg csupán.

Az ürítő szivattyúnál - mint sok más esetben is - az idegen anyagmaradványok okozzák a legtöbb bosszúságot. Ábránkon bemutatjuk, hogy milyen módszerrel lehet a készülékből eltávolítani a szivattyút. A gépet ebben az esetben is víztelenített állapotban fejtetőre kell állítani, hogy a szükséges tisztításokat, javításokat el tudjuk végezni. Képeinken egy Zanussi típusú gépet mutatunk be, ez a berendezés viszonylag elterjedt, ezért választottuk a szemléltetés tárgyául. A szivattyúmotor tekercselését ellenállásméréssel ellenőrizhetjük. A mechanikus meghibásodás lehetősége kicsi, a szimering hibájából eredő folyások megszüntetésével gyakorlatilag minden hibát elhárítottunk. A javításhoz csak abban az esetben kezdjünk hozzá, ha kellő barkácsolási gyakorlattal rendelkezünk. A tömítő gyűrűt a szaküzletekben beszerezhetjük, cseréje az egység szétszerelésével oldható meg. Azt kell mondanunk, hogy értelemszerűen, mert a részletek minden más típusnál kissé eltérnek. Lényeg, hogy tisztítsuk ki a vízelvezető rendszert, és a hibák általában megoldódnak. Ügyeljünk a kifolyócsőre, mert megtörése esetén a jól üzemelő szivattyú sem képes a feladatának az ellátására.

VízlágyítótartályA mosószer adagolását ugyancsak a programkapcsoló végzi egy elektromágnes segítségével. Tekercse a mágnesszelepével azonos, az ott leírt módón ellenőrizhető. A vízlágyítót a kezelési utasításnak megfelelően adagoljunk a gépbe. A szer feladata, hogy az elmosott edényeken ne keletkezzen szürke foltosodás a vízben lévő egyéb anyagok hatására.
Új berendezés telepítése esetén gondoljunk arra, hogy időszerű javítási feladatok adódhatnak a készüléken, tehát úgy építsük be, hogy legyen lehetőségünk a javításokat, tisztításokat elvégezni. Helytelen az a megoldás, amikor a készülék a beépítési helyéről csak rongálással távolítható el. A szervizes gyakorlat azt igazolja, hogy az esetek 50%-ban így kerül a készülék beépítésre.

Zárszóként: a mosogatógép kevés karbantartási munkát igénylő berendezés, ügyeljünk a tisztántartására, és ezzel a hibák kialakulásának az esélyét minimálisra csökkenthetjük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Salánki Gábor

Címkék: szerviz, mosogatógép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Portorikoi Gűth Balázs avatarja

Portorikoi Gűth Balázs         mosogatógép

tudna segíteni valaki egy asztali mosogatógép (
Pony Amcor )nem melegíti a vizet. A programon melegít, de nem a beállított hőfokra. Aztán tovább lép a program, és a többi programnál nem melegíti a vizet és hamar lefutnak a programok. mi lehet a hiba?

Mosogató avatarja

Mosogató         Mosogatógépről

Nagyon értékes a cikk.Amit hiányolok, nincs rajz az elvi felépítésről.A képek jók.

Mosogatógép helyes használata

A mosogatógép az egyik leghasznosabb háztartási gépünk, hiszen időt és fáradtságot takaríthatunk meg vele. Energiatakarékos is, mert kevesebb vizet és kevesebb energiát felhasználva, jobb,...


Villamos energia

Vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Lehetőség szerint válasszuk az olykor kicsit drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb A vagy A+++ osztályú...