Karácsonyi gondolatok

1Minden család életében fontos szerepet kapnak az ünnepek, ki-ki a maga módján ünnepel, másként éli meg ezeket a napokat, mint a hétköznapokat. Az ünnepi szokások többsége egyházi szertartásokból ered; egy részük évszázadok óta népszokásként él tovább, már régen elszakadt a hivatalos liturgiáktól, más részük viszont szorosan kapcsolódik az egyházi hagyományokhoz. A hivatalos egyházi szóhasználat szerint a karácsony "álló", vagyis állandó időpontú. Jézus Krisztus születését a 4. századtól december 25-én ünneplik. Előtte van az András napjához legközelebb eső vasárnap, és december 25-e közötti négy hetes előkészületi időszak az advent. A karácsonyi szokások nagy része római és germán eredetű. Karácsonyfát kb. a 16-17. századtól állítanak.

A lakás karácsonyi díszítése az adventi időszak kezdetén, december elején elkezdődhet. A tavalyi, tavalyelőtti díszítésre már a család nem nagyon figyel fel, ezért aki csak teheti, készítsen saját maga új, egyedi dekorációt. Koszorúk díszítéséhez használhatunk fenyő- és tujaágakat, borostyánleveleket, magyalt, fenyőtobozokat, apró faágakat, szalmát, diót, mákgubót, masnikat, színes szalagokat, pici színes díszeket stb., de apró alma, szárított narancs- vagy citromkarika is ékesítheti a koszorút. A díszítéseket rögzíthetjük a koszorúalapon cérnával, tekercsdróttal (0,4-0,8 mm vastag lágyacél huzal), és ragaszthatjuk is.
Masnit magunk is készíthetünk műanyag- vagy selyemszalagból. Hajtsuk a szalagot 8-as alakúra, majd a közepét - az ujjaink közé fogva - vékony dróttal tekerjük körbe. A szalag többszöri hajtogatásával nagyobb masni készíthető. A drótot ne vágjuk azonnal rövidre, segítségével könnyen a koszorúra erősíthetjük a kész masnit. A műanyag, színes szalagok végét hasítsuk csíkokra, majd egy kés hátoldalát erősen és gyorsan húzzuk végig rajta, hogy pöndörödjön.

Díszek, adventi koszorúk

2A legegyszerűbb dísz az ajtókoszorú, amihez néhány fenyő- vagy tujaágat dróttal összefogunk, mintás szalaggal, masnival átkötjük, és borostyánlevelet, fenyőtobozt, magyalt, apró színes ékeket erősítünk rá (1). Ha kész, a felfüggesztéshez szükséges madzagot hurkoljuk át az összefogó dróton. Kör alakú koszorút úgy készíthetünk, ha egy erősebb drótot kör alakúra hajtunk - a köralak szabályos elkészítéséhez használjunk egy kb. 40 cm átmérőjű cserepet - majd a drót végeit összecsavarjuk (2). A fenyő-, illetve tujaágakat rögzítsük rá vékony dróttal vagy cérnával, majd az elkészült koszorúalapot díszítsük. Ha a drótból kicsi köralakot készítünk és díszítjük, gyertyagyűrűként (3) használhatjuk.
Koszorúalapok készen is vásárolhatók (4). A szalmakoszorú, a vesszőből font gyűrű és a tűzőhabból készült karika nagyon egyszerűen díszíthető, könnyű rajtuk átfűzni a drótot, ragasztani is lehet rájuk. Készíthetünk belőlük ajtókoszorút, vagy három-négy helyen átfogva függesztett díszként is használhatók. Ha nincs elég időnk vagy türelmünk, válasszunk műfenyőből készült koszorúalapot, és tetszés szerint díszítsük.
Virág- és dekorációsboltokban lehet kapni mindenféle fűzből készült apró tárgyakat. Ez lehet kis tányérforma, harang, mini kosár stb. A tárgy formájától függően keressünk rajta stabil pontot, és a fűzzünk át rajta a felfüggesztéshez elegendően erős madzagot. Ragasszunk, vagy dróttal erősítsünk rá egy fenyőágat, magyalt, színes masnit, és kész a függeszthető dísz (5).
Asztaldíszt készíthetünk papírtányér-alapra, melynek a széle körben recézett. Fújjuk le ezüst- vagy aranyszínűre, és amikor a festék megszáradt, ragasszunk rá egy fenyőágat. Színes, ízlésesen elrendezgetett apró virágokkal, masnival, szárazvirággal stb. díszítsük, és amikor kész állítsuk az asztal közepére (6).

A karácsonyfa...

7...a karácsonykor feldíszített fenyőfa. Aki teheti ne csak családjának és vendégeinek teremtsen karácsonyi hangulatot, hanem a szomszédoknak, járókelőknek is. Ha nincs a kertben fenyő, bármilyen fát vagy lombot feldíszíthetünk. Válasszuk olyan fát, amelyik az utcáról jól látszik, ágaira fűzzünk fel kültéri lámpákat.
Ha karácsonyfának gyökeres fenyőt vásárolunk, amelyet karácsony után kiültethetünk a kertbe, tegyük virágfölddel töltött, igen nagy cserépbe. A fát fokozatosan szoktassuk a házban lévő hőmérséklethez. Világos, radiátoroktól távoli helyen helyezzük el, és ne tartsuk bent 8-10 napnál tovább. Amíg a lakásban van - mérettől függően - kb. 1 liter vízre van szüksége naponta, ezért mielőtt feldíszítjük tegyünk alá csepegtetőtálcát, vagy helyezzük a cserepet díszes kaspóba.
Karácsony után éjszakánként tegyük ki védett, de nem fűtött helyiségbe (pl. a garázsba) 3-4 hétre, majd félárnyékos helyen ássuk el cseréppel együtt a földbe. A következő évben kb. 2-3 héttel karácsony előtt emeljük ki a cserepet kerti helyéről, vigyük hűvös, nem fűtött, de világos helyiségbe (pl. a garázsba). A cserepes fenyőt a következő évben, a gyökerek megsértése nélkül emelhetjük ki.

Karácsonyfadíszek

Az aranyszínűre lefújt dió még ma is igen népszerű fenyőfadísz. Ugyancsak egyszerű és látványos megoldás, ha fenyőtobozhoz vásárolunk olyan szalagot, melynek két szélét drót merevíti. A fához való rögzítéshez tekerjük a drótot a toboz végére, majd kössük át a tetszés szerint hajlítható szalaggal (7). Hasonlóan egyszerű, ha kis faágakat lefújunk ezüst- vagy aranyszínűre. Az így előkészített ágak közül száradás után, kiválasztunk kettőt, melyek végei összeragasztva egy félhold alakot adnak ki, és egy kisebb ágat merevítőnek (8). Ezután a dísz alapjául szolgáló félholdat tekerjük át szintén lefestett hosszú fűszállal, rafiával. Ha a festék valahol megsérült az összeállítás alatt, az egész alapot fújjuk át vékonyan újra. Mikor teljesen megszáradt, ragasszunk az alap közepére fenyő- vagy műfenyőágat, apró üveggömböt, masnit, kicsi fenyőtobozt, magyalt (9).
A maradék faágdarabkák közül, most válasszunk ki öt kb. 10 mm hosszút és egyforma vastagságút. Formáljunk az ágakból egy ötágú csillagot, és a végeknél ragasszuk egymáshoz őket. Ezután kb. 5 m hosszú lágyacél huzalt fújjunk le a faágakkal azonos színűre, és amikor jól megszáradt, tekerjük fel vékony grafitceruzára. Ezután óvatosan húzzuk szét a felcsavart drótot úgy, hogy a hurkák megmaradjanak, majd még óvatosabban tekerjük a "hurkákat" az ötágú csillag köré, a képen látható végeredményt megcélozva (10).
A következő dísz szalmaszárból készült (11), amihez nyolc, egyenként 8 cm hosszú darabra van szükség. A végeiket ollóval vágjuk a rajzon látható formák valamelyikére, ezután a közepüket egymáshoz illesztve formáljunk belőlük csillag alakot. A rajzon látható hurkokkal két lépésben rögzíthetjük egymáshoz a szárakat. A másik dísz elkészítéséhez 20 szál 8 cm hosszú szalmaszárra van szükség. Ezeket összefogva, középen kössük - cérnával - szorosan egymáshoz, majd osszuk négy részre a szálakat (12/a), és az egységeket külön-külön hurkoljuk át újra (rajz). A 12/b. képen látható dísznél 21 db szalmaszárat kell összekötni, és hét egységre osztani. Amikor kialakult a végleges csillag alak, a szárak végeit ollóval vágjuk formára, valamelyik hurokba fűzzünk cérnát, és alakítsuk ki belőle az akasztót.
9A gyerekek bevonásával készítsünk kartonlapból 8 db 10 mm átmérőjű kört, rajzoljunk mindegyikbe egy-egy egyenlőszárú háromszöget, és a vonalak mentén hajtsuk fel a körök peremét. Ezután két-két felhajtott élt ragasszunk egymáshoz, egészen addig, amíg egy gömböt adnak ki. Fújjuk le ezüst-, arany- vagy bármilyen színűre, végül fúrjunk rá kis lyukat, és fűzzünk át rajta egy zsinórt (13).
Utolsóként sárgaréz lágy drótot tekerjünk egy vékony, kúp alakú gyertyára úgy, hogy a menetek kb. 3 mm-re legyenek egymástól (14). A végeknél hajtsunk egy-egy kis hurkot fogóval, majd kössünk rá madzagot, és akasszuk a fára.

Gyertya, karácsonyfaizzó

A gyertya fénye varázslatos hangulatot ad a karácsonyestének. Ha nem külön álló stabil gyertyatartóban, hanem az asztali koszorúban szeretnénk elhelyezni a gyertyát, mindenképpen gondoskodnunk kell a stabil rögzítésről. A vastag gyertyákba alulról három helyen tűzzünk erős drótot kb. 3 cm mélyen (15), majd azok másik végét tekerjük a koszorúalapra. A vékonyabb gyertyákra ragasztószalaggal erősítsünk három-négy fogvájót, és így tűzzük a koszorúra (16). Ez utóbbi elsősorban a tűzőhabból készített koszorún biztosít stabil megoldást. A két módszer keverése is lehetséges, ha a fogvájót fúrjuk a gyertyába és tűzzük a koszorúba. Mindegy melyiket választjuk, a fontos, hogy a gyertya jól legyen rögzítve, azonban még néhány fontos szabályt be kell tartani:

  • A koszorún lévő gyertya ne legyen túl nagy a koszorúhoz képest, nehogy az egész koszorút felborítsa.
  • Két égő gyertya között legalább 7 cm távolság legyen.
  • A koszorún lévő díszítőanyagok véletlenül se érhessenek a gyertya lángjához.
  • Az égő gyertyát ne mozgassuk.
  • Égő gyertyát ne tegyünk huzatos helyre.
  • A kanóc ne legyen 10 mm-nél hosszabb, vágjunk le belőle ollóval.
  • Égő gyertyát soha ne hagyjunk felügyelet nélkül.

10Tűzvédelmi szempontból semmiképpen nem javasolt a gyertyák karácsonyfán való meggyújtása. Nem tudjuk stabilan rögzíteni, és ha leesik, minden ami körülötte van azonnal lángra kap (ez a csillagszóróra is igaz). Ha mindenképpen ragaszkodunk ehhez a szokáshoz, szerezzünk be egy tűzoltókészüléket, amit még karácsony előtt megtanulunk biztonsággal kezelni.
Fenyőfaizzót széles forma- (pl. gyertya) és méretválasztékban lehet kapni (17), de szintén tűzvédelmi okokból csak hivatalos helyen vásároljuk meg. Bárhol is vettük, az első használat során folyamatosan ellenőrizzük az izzók hőmérsékletét, nem forrósodik-e túl, nem olvad-e el a rajta lévő műanyag koszorú, és ne hagyjuk túl sokáig ellenőrizetlenül, elalvás előtt pedig húzzuk ki a konnektorból.

Ajándékcsomagolás

Az ajándékokat karácsonykor még az egyébként nem túl kreatív, csekély kézügyességgel rendelkezők is szívesen becsomagolnák. Nagyon kézenfekvő megoldás bemenni egy papírboltba, és kedvünkre válogatni a széles szín- és méretválasztékban kapható karácsonyi tasakok, kész dobozok között. Azonban előfordulhat, hogy a csomagolóanyag többe kerül, mint maga az ajándék. Ha legalább egy szabályos téglalap alakot be tudunk csomagolni, az előbbi kettősség feloldható. Az ajándékokat tegyük bele egy dobozba, és azt csomagoljuk be, majd tegyünk rá egy öntapadós masnit és kész.

A koszorúkészítéshez részletesebb leírást Virágkötészet című cikkünkben találnak a téma iránt érdeklődők.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Karácsonyi készülődés - Díszítés

A karácsonyi kirakatok megjelenésekor rádöbbenünk, hogy megint eltelt egy év. Most megint a készülődés, várakozás, tervezgetés és a vásárlás ideje következik. A nem túl fényes gazdasági helyzet...


Szobafenyők

Nem sok nyitvatermő, azaz fenyőféle tartható szobai körülmények között, ám amelyik igen, azzal a fenyőerdők és kicsit a karácsony hangulatát egész évre a szobánkba varázsolhatjuk.