Hordozható szerszámtárolók

1Előző számunkban bemutattunk néhány kerekeken gördülő szerszámtárolót, ezek viszonylag nagy alkalmatosságok, szinte egy egész műhely szerszámkészlete elhelyezhető bennük. Sok barkácsolónak elég azonban egy kisebb, hordozható változat is. A következőkben erre mutatunk néhány példát a Stanley/ZAG választékából.

Vásárláskor mindenképpen győződjünk meg a megfelelő minőségről, amit elsősorban a dobozok anyagvastagságán, rugalmasságán mérhetünk le. Fontos persze az ár is, de ne törekedjünk feltétlenül a legolcsóbb tároló megvásárlására, mert egy ilyen alkalmatosságnak időnként komoly terhet kell viselnie, és egy gyenge minőségű doboz biztosan a legrosszabb pillanatban fog darabjaira hullani. Az is előfordul, hogy leszakad a fogantyújuk, vagy leesik a fedelük; ez sem kellemes.
A legtöbb szerszámos doboz úgy lett kialakítva, hogy munka közben rá is lehessen ülni. Ebből a megfontolásból nagyon praktikusak a Mega fantázianevű tárolók, amelyeknek kibillenthető oldalsó rekeszeik vannak az apróbb alkatrészek számára (1). A szokásos módon persze a fedél alatt is van egy kiemelhető rekeszes tálca. Ugyanilyen tálcája van a Jumbo dobozoknak is (2), itt pluszként a fedélbe építettek be egy külön nyitható rekeszt, amelyben csavarok, behajtóhegyek stb. helyezhetők el. Minden tárolódobozra érvényes az, hogy a fedelét soha ne felejtsük el lezárni, mert ha e nélkül véletlenül megemeljük, bizony könnyen kiborulhat a tartalmuk.
2Kimondottan apróbb eszközök - dübelek, csavarok, szegek, kisebb alkatrészek - tárolására alkalmasak a "profi" szerszámdobozok (3). Ezeknek érdekessége, hogy a rekeszeket nem választólapokkal alakították ki bennük, hanem önálló, egyenként is kivehető dobozkákkal. Arra is gondoltak, hogy ha néhány doboz ki van emelve, a többi akkor sem tud csúszkálni, mert a speciálisan kialakított fedél leszorítja azokat. A fedél természetesen átlátszó, így a dobozok tartalma jól áttekinthető. A vödör formájú szerszámtartót a horgászó ezermestereknek külön ajánljuk a figyelmébe (4).
Az elektromos kéziszerszámokhoz gyakran csak egy gyenge kartondobozt kapunk, ami hosszú távú tárolásra nem alkalmas. A ZAG sorozatban kitűnő szerszámgép-tárolókat is találhatunk a legáltalánosabb kisgépekhez méretezve. Készül ilyen sarokcsiszolóhoz, körfűrészhez, fúrógéphez, csiszolóhoz, és még a legfontosabb tartozékoknak is jut hely bennük (5).
Végül - de nem utolsó sorban - olvasóink figyelmébe ajánljuk a kategóriájában egyedinek számító fűrészbakokat (6). Könnyű, könnyen mozgatható, egyetlen mozdulattal szétnyitható, összecsukható eszközökről van szó, kinyitáskor kis tárolópolc képződik rajtuk. Tetejükön csövek, lécek, alkatrészek befogására alkalmas rögzítő eszközök is vannak. A fűrészbakok továbbfejlesztett változata a komplett munkapad, illetve satupad (7).

3

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Terjednek az akkus gépek

Az iparban, az otthoni DIY (csináld magad) tevékenységben, a hobbi kertészkedésben és a mezőgazdaságban, illetve erdőgazdaságokban egyaránt ellenállhatatlanul terjednek az akkumulátoros gépek....


Hyundai mint barkácsgép

A lakásfelújítási láz minket is elkapott, de nem szerettünk volna beleugrani drága szerszámok és gépek vásárlásába, hiszen aházi-büdzsé véges, és rengeteg feladatot meg tudunk oldani...