Bizarr!?

Októberi számunkban három bizarr ötletet mutattunk be olvasóinknak, és kértük, hogy hasonlókkal örvendeztessenek meg bennünket, szerkesztőket is, hogy azokat "közkincsé" tehessük. Ám lehet, hogy mi magyarok túl racionálisak vagyunk, mert igazán frappánsnak mondható ötlet ez idáig nem érkezett. A külföldi lapokban tallózva viszont újabb furcsa tárgyakra leltünk.

Öblösüveg csillár

3Mint képünk (1) bizonyítja, a kiürült öblösüvegek nemcsak polckonzolként, hanem csillárok burájaként is jól hasznosíthatók. Az vitathatatlan, hogy igencsak szokatlan látványt nyújt az ilyen üvegkoronával ékített fényforrás, ráadásul a súlya sem lebecsülendő. Előnye, hogy szinte ingyen van, a bura-üvegek pótlása nem probléma, és még a tisztítása is könnyű. Ám csak akkor, ha a butéliákat oldalarányosan emeljük le a tartóabroncs ágairól, és ugyanilyen sorrendben is rakjuk vissza. Az ilyen központi lámpa fénye viszont csak akkor megfelelő, ha ún. fehér, azaz víztiszta üvegekből készültek a flaskák, mert a zöld hasúak csak hangulatvilágításra alkalmasak.
Az eredeti műalkotás tejesüvegekből állt össze, és az étkezőasztalt megvilágító lámpát övezi, mégpedig kettős koronaként. Elkészítése rém egyszerű, csupán néhány méternyi perforált fém szerelőszalagra, 5-6 mm-es lágyacél, vagy félkemény alumínium huzalra, apró szemű, galvanizált bevonatú láncra, hagyományos foglalatra, kéteres tömlőkábelre és egy legalább 100 W-os opál izzólámpára, no meg természetesen legalább két tucat fehér öblösüvegre van szükség az összeállításához.
A munkát az üvegek kiválasztásával kezdjük el. E célra lehetőleg rövidnyakú üvegeket válasszunk, mert így az abroncshoz kellően közel kerül a flaskák széles, hengeres teste. A tartóabroncs átmérőjét az üvegekhez igazodva határozzuk meg, mégpedig úgy hogy a flaskák között 20-30 mm távolság legyen. Az abroncsot lyuggatott szerelőszalagból, 30 mm, vagy annál szélesebb, 1 mm vastagságú fémszalagból is kialakíthatjuk. A szalagot kétszer hajtsuk karikába. Ha perforált szalagot használunk, akkor a felfogócsavarok lyukai egymás fölé essenek. A sima fémszalagból hajlított abroncsba azonban a szükséges lyukakat szögkiosztással jelöljük fel, majd fúrjuk ki.
2Az üvegtartó konzolok darabjait úgy szabjuk méretre, hogy az 5-6 mm vastag pálcák a fenekükig érjenek, és azokat az üveg szájánál kis sugárban hajlítsuk merőlegesre. E végükre metsszünk 12 mm hosszon menetet, majd a pálcákat egymás után csavarozzuk fel az abroncsra (2). A másik abroncs kisebb átmérőjű legyen, amit az előzőhöz hasonlóan alakítsunk ki, majd szereljünk össze. A kisebb abroncs kb. az üvegek 2/3-ával kerüljön lejjebb felsőnél, azonban ajánlatosabb a függesztőhuzalok helyett Z-alakban meghajlított, mindkét végükön menetes fémpálcákkal összekötni a két abroncsot, mert így szilárdabb lesz a tartóváz. Ezt követően 120 fokos osztásban készítsünk lyukakat a függesztő karikák számára, a huzalkarikákra fűzzük fel a három azonos hosszúságú lánc első szemét, majd a karikákat a felső abroncs furataiba helyezve, végük összenyomásával rögzítsük véglegesen.
A láncok másik végét fűzzük át egy mennyezeti takaróharangon, és akasszuk a kiálló horogra. Ha ez túl vaskosnak bizonyulna, akkor a láncok végét is fűzzük egy nagyobb acélkarikára, és azt akasszuk a mennyezeti horogra. Az izzólámpát tömlőkábel végére szerelt foglalatba csavarva függesszük alá, de végleges helyét csak az üvegek felhelyezését követően határozzuk meg. Az üvegeket mindig párosával és egymással szemben húzzuk a tartópálcákra, különben az abroncsok oldalra billenhetnek. Ha már az összes üveg a helyén van, keressük meg a foglalatba csavart izzólámpa legideálisabb helyét. Ez akkor megfelelő, ha a kettős üvegkoszorú magasságának a közepén helyezkedik el. Most már végérvényesen rögzíthetjük a kábelt a mennyezeten, és gyönyörködhetünk új csillárunk meghökkentő egyéniségében (3).

Ócskás komód

4Olyan ez, mintha egy bútorasztalos Dalyt utánozva készítette volna el a saját műalkotását (4). Egy biztos, hogy egy ilyen bizarr bútordarabon mindenkinek megakad a tekintete, és bárki azt hiheti, mi sem egyszerűbb hasonlót készíteni. Csak ki kell várni a tavaszi lomtalanítást, amikor sétálás közben kényelmesen összegyűjthetünk egy csomó ilyen-olyan régi bútorfiókot (5), és ezzel már félig kész is saját szürrealista komódunk. A valóság azonban az, hogy az ócska fiókokat előbb fel kell újítanunk, majd új korpuszt, azaz szekrénykávát kell a számukra készítenünk. Ez pedig egyáltalán nem könnyű, hiszen ahány fiók, annyiféle méretű. A komód új kávája mindig a legmélyebb és leghosszabb fiókhoz igazodó méretű legyen, előlapja pedig mintegy paszpartu, emelje ki, és fogja egységes egésszé a különféle fiókokat. Ezért veszi körbe szélesebb felületű rész a fiókokat, és ezért van a fiókok között vízszintesen 30-40 mm-nyi, függőlegesen pedig 60-80 mm-nyi térköz. Minden fiók a kávaélek közé csukódó, és élük az előlap síkjával szintbeállított. Megvezetésük mindig a fiókhoz igazodó, ezért kávába erősítésükhöz lécekből összeállított vázat célszerű készíteni (6), majd ezt kell 16-19 mm-es laminált-, vagy igényesebb kivitel esetén színfurnérral borított lécbetétes bútorlapból leszabott darabokkal beburkolni. Ez utóbbiakat lazúrozva (7), majd bútoripari lakkal bevonva ajánlott felületkezelni. A rögzíthető bútorgörgők helyett természetesen modern lábkeret is megteszi, amit esetleg a többi bútordarab alapján is kialakíthatunk, így a régi fiókokból összeállított komódunk, lakószobánk egyedi különlegessége lehet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: bizarr, csillár, komód

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kreatív szekrények

A készen, garnitúrában megvásárolt szekrényeket esetenként egyedi darabokkal is ki lehet egészíteni. Olykor az ilyen szekrények a helyi adottságokat kihasználva kerülnek kialakításra, más...


Mennyezeti ventilátorok

Fülledt nyári napokon, amikor meg sem mozdul a levegő, a különféle ventilátorokkal lehet a lakóhelyiségekben tartózkodást elviselhetővé tenni. A légáramuk azonban csak helyi enyhülést hoz, a...