Gumimotoros hajó

Gyermekkoromban nagyon szerettem a saját készítésű játékokat. Főleg egyszerű repülő, hajó, és autó modelleket készítettem. Tetszett a barkácsolás folyamata, az alkotás élménye, na és persze utána a játék. Ritkán találtam egyszerű, jól működő játékokról leírást, ezért gondoltam, hogy néhány cikken keresztül bemutatok egy-két bevált modellt. Most egy gumimotoros kishajó elkészítésében szeretnék segíteni az érdeklődőknek. A két alapvető gumimotoros megoldás közül először az ismertebb "propelleres" meghajtásút csináltam meg újra. Az alábbiakra volt szükség:

  • Egy 10 mm´75 mm´270 mm-es deszkadarab hajótestnek.
  • 1 mm átmérőjű és 60 mm hosszú acéldrót a kis hajócsavar tengelyének.
  • Két üveggyöngy a csapágyazás miatt.
  • Egy befőttes gumi a hajócsavar (propeller) forgatásához.
  • Egy kiürült műanyag tollbetétet 21mm hosszú darabja távtartóként.
  • 0,2 mm vastag rézlemez vagy ezt helyettesítő sörösdoboz a propellerhez és az egész mechanizmust összefogó szerkezethez.
  • Három kis szeg a hajótestre történő rögzítéshez.

Először a fémlemezre felrajzoltam, majd kivágtam az 1. ábrán bemutatott propellert, és az egész mechanizmust egybetartó szerkezet kiterített képét. A kisebb furatok 1 mm átmérőjűek, az egyetlen nagyobb lyukon a műanyag csőnek kell éppen átférnie. Nem érdemes nagyobb propellert készíteni, mert elcsavarhatja az egész hajót, viszont lehet, hogy egy háromágú vagy négyágú hajócsavarral messzebb jutna a kishajó. A kivágáshoz egyszerűen szikét használtam, a lyukasztást pedig körzővel kezdtem, majd a lukat szép lassan mindenféle hengeres eszköz segítségével tágítottam. A végén polírpapírral sorjáztam a lemez mindkét oldalát.
Második lépésként az acéldrót egyik végét kell fogó segítségével kampósra görbíteni. Fontos, hogy majd az ide beakasztott gumi a későbbi tengely irányába essen, ezért kell a fotón láthatóhoz hasonló formájúra készíteni. Ezután a képen látható formára hajlítottam a kivágott lemezt a szaggatott vonalak mentén. A propellernek csak a lapátjait szabad enyhén megcsavarni. Vigyázni kell, hogy sík maradjon a középső része, mert különben "nyolcas" lesz benne forgás közben. Nem szabad az alapsíkhoz képest 20-30°-nál nagyobb szögben elcsavarni a lapátokat, mert könnyen elakadhatnak. A két ívelt fület a kis lukaknál rézdróttal összefogtam. Ez veszi majd fel a gumi feszítéséből származó nyomatékot.
Következő lépésként a 2. ábrán és a képen bemutatott hajótestet faragtam ki egyszerűen bicska és csiszolópapír segítségével, majd befestettem. Ezek után összeállítottam a kis szerkezetet. Először behelyeztem a hátul lévő furaton keresztül a műanyag csövecskét úgy, hogy az elöl lévő lemezen a kis lyuknál felütközzön. Az acéltengelyt keresztültoltam ezen az első 1 mm-es furaton és a műanyag csövön, majd a végére - két üveggyönggyel közrefogva - rátettem a propellert. Az üveggyöngyön kisebb ellenállással és egyenletesebben forog a propeller, mint a műanyag csövön, ezért tettem be az első gyöngyöt. A második gyöngy csak azért kell, mert e nélkül a propeller elfordulna az acéldrót hajlatában. Így viszont a drót egyenes szakaszán egyenletesen támasztja a propellert. Végül az acéldrót végét két 90°-os hajlítással visszagörbítettem. A visszahajló vége, beleakadva a propellerbe, hajtja azt.
A következőkben két kis szeg segítségével felerősítettem az egész mechanizmust a hajótestre, a harmadik szeget pedig beütöttem egészen a hajó orrába. Végül beraktam a gumit is helyére. Gyengébb gumival egész hosszan megy a kishajó, mivel a 150 fordulat kb. 10 másodperc alatt pörög le. Kipróbáltam erős modellezőgumival, de azzal meg sem mozdult, mert egy másodperc alatt visszahajtotta az egészet, és csak egy nagy csobbanás lett a vége. A propellerét a hajtási iránnyal ellentétesen legalább 150-szer körbetekerve kell felhúzni a gumimotort, és csak a vízben szabad elengedni. Ha szépen működik bármilyen felépítményt lehet rá építeni tejfölös dobozból, vagy akár papírból. Remélem, a mai gyerekeknek is örömöt lehet szerezni ezzel a régi kedves játékkal.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Horn Ákos

Címkék: hajó, gyerek, játék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

lack_aa avatarja

lack_aa        

Bonyolult az össsze szerelése?

Magasra emelt fekhelyek

Keveseknek adatik meg, hogy az igényüknek megfelelő alapterületű lakásba költözzenek. Aki nem akar nagyon eladósodni, szerényebb méretű lakásban is szeretne minél otthonosabb körülményeket...


Kisgyerekek biztonságáért

A kisgyerekes szülők érthetően igyekeznek mindent megtenni csemetéik otthoni biztonságáért. Ahogycseperednek a kicsinyek, igyekeznek felfedezni a környezetüket és a kíváncsiságuk sok veszéllyel...