Fantázia serkentő kerekek

1A kerti szerszámgépeket, faipari gépeket gyártó AL-KO-t valószínűleg kevesen kapcsolják össze egy ilyen játékos ötlettel. Pedig az ő gyártmányuk ez a kis kerékcsomag (1), amelyről első pillantásra azt gondolnánk, hogy semmire sem használható. Így önmagában valóban nem, viszont ha elgondolkozunk azon, hogy mi mindent lehet készíteni belőle, akkor minden barkácsoló gyereknek és felnőttnek beindul a fantáziája.

A régiek közül biztosan sokan emlékeznek a saját készítésű, golyóscsapágy kerekeken gördülő gördeszkára, kisautóra, szerszámos kocsira. A gyakorlati kivitelezés legnehezebb feladata a kerekek precíz kivitelezése volt, a többihez csak némi deszkaanyag, kéziszerszámok, csavarok szegek kellettek. Nos az AL-KO játékcsomag éppen ezt kínálja készen. Található benne négy erős, nagy (200 mm átmérőjű) műanyag kerék, a hozzájuk való két csőtengely, valamint tartozékok a rögzítésükhöz (2). A csőtengely - négy U-alakú bilincs segítségével - bármilyen alapfelületre lefogható (3), így merevtengelyes szerkezetnél csak egy erős pozdorjatábla szükséges, és az egész futómű arra rögzíthető. Kormányzott kerekeknél az első, merev csőtengelyt egy forgó alapra fogathatjuk fel; ehhez is kapunk az egységcsomagban egy hosszú tengelycsavart, a hozzá szükséges alátétekkel. A kerekek rögzítésére egy speciális, körmös anya - amely a csőtengely végébe beüthető - és a hozzá tartozó tengelycsavar szolgál (4).
Nos, ezek a lehetőségek, és ezután jöhet a fantázia. A praktikusan gondolkodó felnőttek tervezhetnek kettő- vagy négykerekű kézikocsit. A gyerekek megkapják az alapokat egy saját készítésű kisautóhoz, vagy bármilyen egyéni tervezésű járműhöz, egy kis játékos fantáziával akár szélvitorlást is készíthetnek. Talán az a leghasznosabb ebben az egységcsomagban, hogy nem kész játékot adhatunk gyermekünknek, hanem egy segédeszközt ahhoz, hogy a barkácsolás, a saját munka élményét megismerhesse. Játékos rajzaink is csak alapötleteket adnak ehhez.

8

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: model, játék, gyerek

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyerekszoba ötletek

A gyerekszoba berendezésekor rugalmasnak kelllennünk, mert a gyerekek hamar változnak, ígylehet, hogy néhány hónap elteltével át kell rendeznünk a szobájukat is. A kicsik rendre szoktatásának...


Áramütés

Egy mai házban, lakásban sokkal kisebb esélye van a bentlakónak, hogy áramütés éri, mint 30-50 évvel ezelőtt. Az elektromos eszközök érintésvédelmi biztonsága össze sem hasonlítható a régiekkel,...