Ajtós tükörvarázs

1Amilyen zavaró lehet egy tökéletes tükörszoba, olyannyira előnyös hatást hozhat otthonunkba a szokásosnál nagyobb, esetleg egész falat befedő óriási tükör. Az ilyen felületek nemcsak elegánsak, hanem a nagy méretük révén térnövelő hatásúak is, ezért ajánlatos jól megválasztani helyüket a lakószobákban. A következőkben a nagy tükrös felületek kiválasztásához, kialakításához adunk néhány tanácsot olvasóinknak.

A tükör különleges tulajdonsága, hogy tökéletesen visszatükrözi az előtte levő tér képét. Minél nagyobb a tükröződő felület, annál szembetűnőbb a hatása, szinte ablakként, ajtóként "működik", mintha ezeken keresztül egy szomszédos helyiségbe pillantanánk, vagy a szoba még egyszer akkora lenne, mint valójában. Ezt a nagyon is egyedi hatást főként szobai gardróbszekrények tükörajtói által élvezhetjük igazából, és rájuk pillantva még a szűk helyiséget is kétszer nagyobbnak vélhetjük a valóságosnál. Természetesen falra is erősíthetünk nagy méretű tükröt, ám a szekrényajtókra szerelve hatásosabbak, és itt funkcionálisan is jobban kihasználhatók. Egyrészt különleges, exkluzív borítást ad az ajtó frontfelületének, miközben jótékonyan elrejti magát a szekrényt és falként hat. Ehhez természetesen beépített szekrény szükséges, amelyeknél tolóajtókat használhatunk. A tükrök ugyanis elég sérülékenyek, és könnyűnek sem mondhatók. A pántra szerelt ajtólapokon a tükörborítás súlya miatt nagyon szilárd és merev ajtólapokra, továbbá rendkívül robosztus ajtópántokra, masszív keretszerkezetre lenne szükségünk. A tolóajtóknál azonban más a helyzet, ezeknél csak az ajtólap hajlását kell megakadályozni, és a tükörlap(ok) felerősítését kell ideálisan megoldanunk. Az ilyen szekrények a padlótól a mennyezetig érhetnek, és ha a födém túl magas, függesztett homlokfallal csökkenthetjük a szekrény nyílásmagasságát. Ilyen esetekben pl. az ablak magasságához célszerű igazítanunk a leendő szekrény nyílásmagasságát (1).
Ha a szekrény közvetlenül az ablak mellé kerül, akkor a tükörajtóval a helyiség természetes fényviszonyait is jelentősen javíthatjuk, hiszen háromajtós szekrény esetében az első pályán levő tükörajtót tetszőlegesen mindig oda tolhatjuk, ahol fényvisszaverő hatása a legkedvezőbb. Tökéletes megduplázó hatást azonban csak akkor érhetünk el, ha az összes ajtón tükör van, és ezek nem torzítanak egy cseppet sem (2). Még az sem zavarja meg a látványt, hogy a tükörlapokat az élük mellett körben különféle anyagokból készült szegélyidomok foglalják keretbe, és az sem, hogy az egyik ajtó legalább 40 mm-rel előrébb áll, mint a hátsó ajtólap(ok).
2Ilyen tükrös szekrényajtókat azonban csak kellő szaktudással és jól felszerszámozott műhelyben lehet saját kezűleg elkészíteni, mert a nagy felületű tükörlapok nagyon sérülékenyek, és nagyon szilárd szerkezetű ajtólapokat, speciális felfüggesztő idomokat s alsó, sínvezetékben futó görgőket igényelnek. Az ajtók megvezetéséhez szükséges elemek ugyan készen megvásárolhatók, viszont a nagy méretű tükörlapok szállítása, de még inkább az ajtólapokra szerelésük otthon szinte megoldhatatlan. A teljes felületén tükörrel borított ajtókat ezért készen célszerű megvásárolni, a hozzávaló egyéb szerelvényekkel együtt (3).
Ezt megelőzően a leendő tükrös szekrény helyét úgy válasszuk ki, hogy az lehetőleg faltól falig, és padlótól a mennyezetig érjen (4). Ez a legtakarékosabb megoldás. A szekrény a kiválasztott ajtók magasságához igazodjon, és a különbséget a mennyezetről aláfüggesztett homlokfal beépítésével egyenlíthetjük ki (5). Ha a szekrény nem két oldalfal közé kerül, egyik oldala felől ún. oldalvég lappal zárjuk le (6). A homlokfalhoz és az oldalvég laphoz 19 mm vastag laminált faforgácslap is elégséges. A szekrény szélességét aszerint határozzuk meg, hogy a gyári ajtók milyen szélesek, és hogy milyen szélességben fedik át egymást. Ez általában 30 mm. A szekrény magasságát tekintve viszont fontos, hogy a sínekkel együtt mekkora a beszerelési magasságuk.
Ha már minden fontos részletet megterveztünk, már csak az ajtók tükörborításának a színét kell kiválasztanunk. A tükrök foncsorrétege ugyanis nemcsak ezüst, hanem bronz és füst színű is lehet. Eldöntéséhez a helyiség bútorzatát és kárpitjainak színvilágát is vegyük figyelembe, és a tónusában hozzá illő tükröt válasszuk ki. A legragyogóbb természetesen az ezüst bevonatú tükör, a bronz sejtelmesen elegáns, míg a füstszínű hangulatosan visszafogott. S ha sokallanánk a ragyogóan tükröződő felületek nagyságát, akkor az egyik ajtó akár lehet laminált felületű is, a berendezés többi darabjának a fájához illő erezetrajzú és színtónusú.
6Az ajtók beszereléséhez előbb a síneket ajánlott a helyükre erősíteni, mégpedig vízmértékkel pontosan vízszintbe állítva. Az ajtólapokat egymás után, kissé ferdén tartva illesszük a felső sínbe, majd alul óvatosan helyezzük a görgőiket az alsó sín vályújába. Az ajtókat azonban csak a beállítócsavarokkal történő felemelése után lehet megmozgatni.
Amennyiben az ajtók már tökéletesen akadálytalanul és könnyen mozgathatók, hozzáfoghatunk a szekrény belső berendezéséhez. Célszerű, ha egy középső polcos-fiókos elemmel választjuk ketté a rakteret, mert így egy-, illetve kétsoros akasztós részt is könnyen kiépíthetünk, és szükség esetén ezt gyorsan meg is változtathatjuk. A polcos-fiókos elemet akár saját kezűleg is összeállíthatjuk, ehhez már igazán nem nehéz a két oldalsó akasztórudat a helyére erősítenünk. Mindezt természetesen készen is megvásárolhatjuk (pl. a Stanley gyárt ilyet) és a szekrény belső kialakítása után már csak az ide szánt holmik elrendezése van hátra, majd az ajtókat a helyükre tolva élvezhetjük a tükör által kétszeresnek látszó szobánk új eleganciáját.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ajtó, tükör

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tükör és tükrös szekrény

A fürdőszoba alapfelszereléséhez tartozik a tükör. Olyannyira természetes szükséglet, hogy teljesen elveszettek vagyunk még egy kézmosás idejére is, ha nem látjuk benne az arcunkat. Persze az sem...


Gardrób felújítás

Akinek módja van rá, ruhaneműit már célszerűen kialakított gardróbszekrényben tárolja. Ez többnyire csak részlegesen beépített szekrényt jelent, pl. az elő-, vagy esetleg valamelyik lakószobában....