HIFI-állvány olcsón

A képeinken látható hifi- és video-állványt kifejezetten a fiataloknak ajánljuk, akik olcsón szeretnének lakberendezési tárgyakat összehozni, de persze azért a színvonalat se kívánják túlságosan leengedni, és a külcsínre is adnak. Ez a megoldás egy készen kapható fémvázas polctartó rendszerre épül, amely a barkács és lakberendezési áruházakban minden további nélkül megvásárolható.

A fém polctartó azonban eredeti állapotában inkább való egy konyhába, kamrába, vagy más - kisebb igényű - helyiségbe, mint a zenehallgatás, videózás helyszínéül szolgáló nappaliba. Egy kis kiegészítéssel és átalakítással viszont gyökeresen megváltozik a tartórendszer összbenyomása, és igazán nem nagy munka a megvalósítása sem.
A megfelelő méretű alapelemek megvásárlását nem tudjuk elkerülni. Két darab 2 m hosszú függőleges tartó elegendő a televízió, a video, egy átlagos hifitorony és akár két hangfal elhelyezésére is (Ez utóbbi akusztikai szempontból nem optimális, de a helyszűke gyakran kompromisszumra készteti az embert. A polctartók hosszát az elektronikus készülékek mérete határozza meg. Túlságosan nagy televíziónál azért inkább más megoldást válasszunk.
A függőleges tartó "átváltozását" tulajdonképpen az a legalább 20 mm vastag 200-250 mm széles fenyődeszka okozza, amibe a tartó számára hornyokat marva felcsavarozzuk. Ehhez a művelethez elengedhetetlennek látszik a felsőmaró használata, ezért mindenképpen ajánlatos egy ilyen készüléket legalább kölcsönkérni. Ha erre végképp nincs módunk, akkor egy körfűrésszel próbálhatunk meg ügyeskedni. Januári lapszámunkban már bemutattuk, hogyan lehet állványos körfűrésszel - a vágási mélység pontos behatárolásával, és igen pontos megvezetéssel - hornyot marni. Lehet, hogy a beállítások kissé hosszabb időt igényelnek, de a végeredményen alig lehet megmondani, hogy a hosszú horony nem felsőmaróval készült. Különösen azután nem, hogy a fémvázat majd a horonyba illesztettük.
Ha ezzel a feladattal végeztünk, már csak egy gondos csiszolás és a festés van hátra; az eleve feketére zománcozott fémszerkezetekhez selymes fekete festékkel kenjük, vagy fújjuk le a fa alaplécet is. Ugyanilyenre fessük természetesen az alsó és felső záróléceket.
A megfelelő rögzítés kulcsfontosságú, mert az állvány tekintélyes súlyt visel majd. A függőleges tartót az alaplapra rövid pozdorjacsavarokkal rögzítsük, de még jobb megoldás, ha hosszú átmenő csavarokkal az alaplapon keresztül közvetlenül a falba helyezett műanyag tiplikhez csavarozunk. Ennél a megoldásnál viszont arra kell nagyon ügyelni, hogy a furatok átjelölése után a falba készített lyukak ne másszanak el, pontosan fussanak a fém tartó és a fa alaplap furataival.
A polcok elkészítése nem gond, de mindenféle méretben, élfóliázva készen is kaphatók. A kör formájú polclap kivágására korábbi számainkban már mutattunk hasznos barkácsgépeket. Ezek hiányában marad a kézi kanyarítófűrész és a csiszolóvászon. A polcok széles alátámasztásához viszont kissé meg kell dolgoznunk a polctartó konzolokat. Nincs szükség másra, mint a horgos tövüket óvatosan a satuba fogni, és a konzolt ehhez képest kissé kigörbíteni. Ügyeljünk arra, hogy ne görbítsük túl a körmöket, nehogy letörjenek, vagy legyengüljenek a hajlítás helyén, és hogy az egy polchoz tartozó két konzol görbülete szimmetrikus legyen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.