Faanyag-védelem

Xyladecor ezermestereknek

A márkanév valószínűleg azok számára is ismerősen cseng, akik még soha nem festettek Xyladecorral. Már azt is sokan tudják, hogy egy teljesen megújult, modern, a mai kor követelményeinek tökéletesen megfelelő festékről van szó. Az a termék, amelyet korábban azonos néven megvásárolhattunk, csak a nevében volt azonos a jelenlegivel. Ennek megfelelően mindenki biztos lehet benne, hogy minőségi problémák nem lépnek fel a felhasználás után. Azt azonban tudni kell, hogy minden csak akkor működik optimálisan, ha úgy használják, ahogy a gyártó azt előírja. Használat előtt tehát gondosan olvassuk el a használati utasítást, és ahhoz igazodva végezzük el a munkát.

Mi is a Xyladecor?

Alkidgyanta - oldószer bázisú, mikrofinomságú pigmentekkel ellátott kültéri lazúrfesték, amely faanyagvédő hatóanyagot is tartalmaz. Ezáltal védi a fát a káros hatásoktól, mint az UV-sugárzás, csapadék, gombásodás, de a fa páradiffúziós képessége megmarad, vagyis a fa tud "lélegezni". 12 színárnyalatban valamint színtelen kivitelben kapható. A festéket kültéri felhasználásra fejlesztették ki. Igaz ugyan, hogy a benne lévő hatóanyag nem káros az emberi, illetve a melegvérű szervezetekre, ennek ellenére nem ajánljuk a beltérben történő alkalmazását. Mivel a színtelen Xyladecor nem tartalmaz UV-védő pigmenteket, ezt kültérben önmagában nem érdemes használni, inkább csak arra szolgál, hogy a többi árnyalatot világosítsuk vele.

Melyek is azok a dolgok, amelyre oda kell figyelni a festési munkálatok során?

Először is meg kell állapítani, hogy a kezelni kívánt szerkezetünk mennyire van kitéve az időjárási hatásoknak, ugyanis vannak olyan szabadtéri tárgyak, amelyek többet kapnak annak áldásaiból, és vannak, amelyek kevesebbet. Az előbbi kategóriába tartoznak a különféle kerti bútorok, a nyílászárók, pergolák, korlátok, könyöklők és hasonlók, az utóbbiba, pl. az ereszalja burkolata, látszó szarufavégek, homlokzatburkolatok stb. Igaz ugyan, hogy a Xyladecor tartalmaz megfelelő impregnáló és favédő anyagot, ennek ellenére érdemes az erősen kitett faanyag kezelését egy járulékos impregnálással kezdeni. Erre a célra kiválóan alkalmas a Xylamon színtelen alapozó. Ez egy oldószer alapú anyag, mely szintén tartalmaz faanyagvédőszert. A Xylamonos alapmázolás után várni kell, amíg a felület tökéletesen meg nem szárad - ez a hőmérséklettől függően 24-48 óra - ezután kezdhetjük a festést Xyladecorral. 24 óra száradás után a műveletet még egyszer ismételjük meg. Természetesen a száradási időt nagymértékben befolyásolja a levegő hőmérséklete és páratartalma, tehát nagy melegben gyorsabb, hűvös időben lassúbb a száradás. Mivel nagyon jól terül, a művelet nem olyan kényes, mint pl. egy vizes bázisú anyagnál, így kevésbé gyakorlott ezermester is jó eredményt tud elérni vele. A tökéletes védelemhez érdemes 1 év elteltével egy újabb réteget felhordani, így a felületen képződött mikro-repedések eltűnnek, és így a későbbiekben esedékes átfestés időpontját néhány évvel kitolhatjuk.

Amennyiben már korábban lazúrozott felületeket szeretnénk Xyladecorral átfesteni, a következőképpen kell eljárni:

A felületet meg kell tisztítani a portól, szennyeződéstől. A lepergő régi festékréteget el kell távolítani durva szőrű kefével ill. csiszolópapírral. Az átfestést érdemes egy, a korábbinál világosabb színárnyalattal elvégezni, mert a pigmentek összeadódnak, tehát a felület sötétebb lesz. A munkához mindenképpen érdemes jó minőségű szerszámot, vagyis ecsetet használni, értelemszerűen a nagy felületekhez széleset, a keskeny lécekhez keskenyebbet. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg a megfelelő védőkesztyűről sem. Munka után a szerszámokat lakkbenzinnel lehet kimosni. A fenti egyszerű feltételek betartása esetén a munka a laikusok számára is gyerekjáték.

Körmendy Gábor
Commenda Hungária

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: faanyag

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hatékony megoldások a falak penészedésének megszüntetésére és a faanyagok kezelésére

Napjainkban egyre több gondot okoz a lakásokban, házakban megjelenő penészgomba és salétromkivirágzás. A penészgombák, valamint a salétrom allergiát, asztmát okozhatnak, mindamellett, hogy csúnya...


Faanyagok felületi védelme

Bár a különféle műanyagoknak, vagy műanyaggal laminált felületű anyagoknak jelentős volt a térhódítása, újra jelentősebb szerepet kapnak a valódi fából készült használati eszközök. Ennek oka a...