Fűtésszerelés radiátor nélkül

Jó érzéssel és teljes egyetértéssel olvastam, mind dr. Csoknyai István docens úr, mind dr. Okányi Sándor úr, előző számokban közölt cikkeit a radiátorokról és a fűtésvezérlőkről. A cikkekkel kapcsolatosan kívánkozik néhány olyan kiegészítő információ, amely egyrészt egyedülálló a magyar piacon, másrészt egyértelműen a felhasználók, szerelők és tervezők érdekeit szolgálhatja, méghozzá egyidejűleg. A VOGEL & NOOT mosonmagyaróvári gyárában készülnek - a Nyugat-Európában már igen elterjedt - VN 4000 AH-U típusú beépített szelepes acéllemez lapradiátorok. Minek is köszönheti népszerűségét ez a radiátorcsalád? Beépített, felszerelt állapotban is igen esztétikusak (csak a kezelő szervek láthatók, a csővezetékek és a szeleptestek nem). Szerelési sablon segítségével a kivitelezés azonnal megkezdhető, és a radiátorok megvásárolása is későbbre halasztható.

Amit a VOGEL & NOOT szelepes radiátorokról tudni érdemes!

Ezek a termékek sokféle "felhasználó és kivitelezőbarát" tulajdonsággal rendelkeznek. Kivitelezői, illetve tervezői szemmel vizsgálva az előnyöket egyedülálló lehetőség, a szerelési sablon alkalmazása. Nem szükséges a radiátorok előzetes beszerzése, azok felszerelése, majd - a helyiségek festését megelőzően - ugyanezen fűtőtestek leszerelése, biztonságos helyre történő elszállítása, tárolása, később visszaszállítása és ismételt felszerelése. A szerelési sablon alkalmazásával megépített fűtési rendszer nyomáspróbája is elvégezhető, és ami szintén nem elhanyagolható előny, hogy a sablon azon része, amely a radiátort helyettesíti (az ún. "szögelem szett"), védelmet biztosít a falból, illetve a padlóból kiálló lágy réz vagy műanyag csöveknek. A Vogel & Noot cég, ma már univerzális szögelem szetteket ajánl, ami azt jelenti, hogy mind a jobbos, mind a balos, de még a középső csatlakozású beépített szelepes radiátorok szereléséhez is alkalmazhatók.
A középső csatlakozású radiátorok megjelenésével, megint egy új lehetőséggel gyarapodott a fűtésszerelő szakma. Eddig ugyanis, olyan helyiségeknél, ahol nem tisztázódott még a funkció, nem lehetett tudni mekkora hőmennyiséget kell pótolni, azaz mekkora radiátor szükséges, illetve ha pénz szűke miatt nem tudja a megrendelő a radiátorok árát kifizetni, a szerelő ugyan csak nehéz helyzetbe került. A beépített szelepes (jobbos, illetve balos), valamint a középső csatlakozású beépített szelepes radiátorok lehetőséget biztosítanak ilyen esetekben is, mert a szerelési sablon segítségével a fűtési rendszer teljes egészében megépíthető, és amikor az akadályok elhárultak, a szükséges méretű radiátorok felszerelhetők, ráadásul a radiátorok középvonala is megmarad.
A fentiek alapján javasoljuk, hogy mielőbb tapasztalják meg a beépített szelepes radiátorok előnyeit. Érzékelni fogják, hogy a gyorsabb, egyszerűbb szerelés mellett, esztétikusabbak, praktikusabbak is, mivel mind a fűtési csővezeték, mind a szükséges szerelvények rejtve maradnak. Könnyebben tisztán tartható és szebb lesz a radiátor alatti padló burkolat is.

Részletes információért és tanácsért forduljon az Önhöz legközelebbi kivitelezőhöz szakkereskedőhöz, vagy érdeklődjön a Vogel & Noot munkatársainál!

Telefon: (96) 575-100

Csorba Tamás
okl. épületgépész mérnök
VOGEL & NOOT

 vogel_noot.gif (1734 bytes)

VN SZERELÉSI SABLON HASZNÁLATA

(csak VN VONOMAT tartóhoz alkalmazható)

"Jobbos" beépített szelepes radiátor szerelése sablonnal

1. A kiválasztott radiátor építési hosszának felét mérje ki és rajzolja fel
az ablakközéptől jobbra

242. Rajzolja fel a radiátor alsó élének megfelelő vonalat is. A sarok ponthoz illessze a szögelemszettet és jelölje a furatok helyét

3. Rögzítse a szögelemszettet, ami a radiátort helyettesíti

4. A sárga műagyag kupak segítségével rögzítse az egyenes vagy sarok kivitelű csapblokkot vagy egycsöves elosztót

5. A függőleges profilléc segítségével jelölje ki a VONOMAT tartó rögzítésének helyét

6. A rögzítőcsavart helyezze a furatba, hogy a másik tartó rögzítési pontját is kijelölhesse

697. A vízszintes profillécet ültesse fel a csavarra, az ábra szerint

8. Vízmérték segítségével jelölje ki - a radiátor építési hosszának megfelelően - a másik tartó furatának helyét

9. A szögelem-szetthez rögzített szerelvényhez csatlakoztassa a fűtési csővezetékeket

10. A szakipari munkák befejezését követően távolítsa el a szögelemszettet, és helyezze fel a VONOMAT tartókat

11. Helyezze a radiátort a tartóra, és csatlakoztassa azt a fűtési szerelvényhez

12. Szerelje fel a szükséges termosztát fejet vagy kézi szabályozót, és ezzel a fűtőtest szerelése befejeződött
Hasonlóképen szerelhetők a "balos" és a "középső" csatlakozású radiátorok is!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszivattyú radiátorral

Általában azt vallják a szakemberek, hogy a hőszivattyú csak padlófűtéssel hatékony. Ma már árnyaltabb a helyzet, bár az továbbra is tény, hogy a levegő vizes, vagy talajkollektoros-talajszondás...


Fűtéskorszerűsítés - kazáncsere nélkül

Napjainkban az egyre erősebben rohanó gázárak talán egyetlen pozitív hatásaként említhető az, hogy sokunkat sarkall bizonyos energia-megtakarítási lépésekre. Amíg a régi épületekben hirtelen...