Elemek, akkumulátorok

Szomszédos hirdetési oldalunkhoz kapcsolódva az alábbiakban egy kis útbaigazítást próbálunk nyújtani mindennapi életünkben használt készülékek energiaforrásaihoz. Kezdetnek néhány szót arról, mely készülékbe milyen energiaforrást használjunk.

Készülékeinket energiaellátásuk szerint két csoportba oszthatjuk: elemmel működő készülékek, illetve gyárilag akkumulátorral szerelt fogyasztók. Nagy energiafelhasználású elemes készülékeinkbe (pl. rádió, walkman, discman, különféle motoros játékok) érdemes úgynevezett elemméretű akkumulátorokat vásárolni, melyek ára általában három-ötszöröse az azonos méretű elemekének, viszont megfelelő használat esetén akár 500-szor is tölthetőek. Kis fogyasztású készülékeinkbe (pl. órák, távirányítók) használhatunk elemet, hiszen azzal is hónapokig működik.
Az akkumulátor gyártási technológiája szerint lehet NiCd (nikkel-kadmium) NiMH (nikkel-metál-hidrid), zselés (más néven kötött elektrolitú savas), lition (lítium-ion), illetve lítium-polimer.
A nikkel-kadmium akkumulátorok a korszerű, nagy energiaigényű készülékekből mára kiszorultak, viszont nagy terhelhetőségük miatt az ipar számos területén ma is használják (pl. vészvilágítások, elektromos autó, repülőgép akkumulátorok, szerszámgépek). Használata során úgy érhető el a maximális élettartam, hogy minden alkalommal teljesen lemerítjük töltés előtt (az ún. memóriaeffektus miatt). Önmerülése kicsi, a gyorstöltést jól bírja.
NiMH akkumulátorok a nikkel-kadmiumhoz képest másfél-kétszeres energiát képesek tárolni (azonos méretben), gyorstöltésük csak speciális típusoknál megengedett. Memóriaeffektusuk gyakorlatilag elhanyagolható, így a felhasználónak nagyobb kényelmet nyújt. Nagyobb áramigényű készülékeink üzemeltetéséhez ajánlott (pl. digitális fényképezőgépek, discman-ek, notebookok).
A zselés akkumulátorok felhasználási területe napjainkban eléggé beszűkült a nagy terjedelemhez és súlyhoz tartozó aránylag kis kapacitás és kismértékű terhelhetőség miatt. Főként szünetmentes tápegységekben, tölthető lámpákban, riasztókban találkozhatunk velük. Áruk kedvező, töltésük viszonylag lassan történik és gondozásmentesek (kisütést nem igényelnek).
A lítium-ion és a lítium-polimer akkumulátorok a harmadik évezred energiaforrásai, magas árfekvésük miatt azonban manapság még csak a drága készülékek tartozékai lehetnek (pl. notebook, omnibook, palmtop, videokamera). Memóriaeffektusa elhanyagolható, viszont az akkumulátorcellák összeszerelésénél felhasznált elektronikus vezérlés miatt meghibásodásuk gyakoribb a fenti típusoknál.
A készülékekhez a gyár által biztosított akkumulátorok házilag nem javíthatók, ugyanis a cellákat ponthegesztéssel rögzítik egymáshoz (ha megpróbáljuk forrasztani, a cella belső szigetelése károsodik, mely energiacsökkenéshez vezet). Az akkupakkok felújítását, javítását érdemes szakszervizre bízni - például a Voltaker Kft.-re. Egy felújítással akár az új akkumulátor árának felét is megtakaríthatjuk, nem beszélve a már nem beszerezhető típusokról.
A tölthető elemméretű akkumulátorok lassan mindennapjaink részévé válnak rendkívüli gazdaságosságuk miatt: teljesítményük ugyan kisebb az elemekénél, viszont áruk (a töltőkészülékével együtt) 30-40 töltés alatt megtérül. Az akkukat ne hordjuk zsebben, táskában, ahol fémtárgyak (kulcs, pénzérme) zárlatot okozhatnak. Soha ne töltsük őket együtt elemekkel. Bár léteznek tölthető alkáli elemek, de ezek nem terjedtek el, mert magas áruk mellett mindössze 20-25 alkalommal tölthetőek.
A töltő lehet gyorstöltő (mely mindig elektronikus vezérléssel rendelkezik és a töltés végén automatikusan kikapcsol, általában 2-6 óra elteltével) illetve normál- vagy lassútöltő, ami általában annyira kis árammal tölt, hogy a megadott töltési idő (6-10 óra) múlva sem tesz kárt az akkumulátorban. Mindig a gyártó útmutatásai alapján használjuk az egyes töltőket (pl. csak azonos típusú és kapacitású akkuk tölthetők egyszerre stb.), ezzel töltőnk és akkuink élettartamát meghoszszabbíthatjuk.
A GP által kifejlesztett PowerBank egy merőben új elvet követő készülék, melyet 2, 4 vagy 8 akkuval egybecsomagolva hoznak forgalomba. Az egységcsomag rendkívül gazdaságos és praktikus, hiszen a fogyasztók 1, 2 vagy 4 elemmel működnek, s míg az egyik garnitúrát használjuk, a másikat a készülék tölti, illetve ennek befejeztével csepptöltéssel szinten tartja. A töltő 15 óra alatt kíméletesen tölti fel az akkumulátorokat, elektronikus vezérlése révén a csepptöltés gyakorlatilag bármeddig fenntartható. Így mindig maximális töltöttségű akkukat vehetünk használatba.
A magyar piacon a legolcsóbb kategóriától a legmagasabb árfekvésig számtalan gyártó elemei, akkumulátorai, töltői kaphatók, érdemes azonban utánajárni, hogy milyen tanúsítványokkal rendelkezik a termék, hiszen a kétes minőségű energiaforrás akár a működtetett készüléket is tönkreteheti.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: elem, akkumulátor, akku

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napelemek a lapostetőkön nem éghető ROCKWOOL hőszigeteléssel

A következő évtizedekben várhatóan felgyorsul az átállás a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiaforrások különféle formáira. Egyes előrejelzések szerint 2030-ra a megújuló...


Környezetbarát téglák kiváló műszaki tartalommal

A falazóelemek piacán az Ytong pórusbeton tégla, egyedüliként rendelkezik „Környezetbarát Termék” tanúsítvánnyal. A hazai független intézet tanúsítja a vállalat környezettudatos elhivatottságát.