A falak, amelyek körülvesznek

A lakás(sz)építő burkolatok 2. rész

3A falak burkolása sokkal több lehetőséget tartogat számunkra, mint a padlóké. Egyrészt a falburkolatokkal szemben egy lakás esetén nincs igazán nagy szilárdsági követelmény, csak annyi, hogy önsúlyát elbírva, és a helyes szerelési technológiát alkalmazva, ne pottyanjon le a falról, ne repedjen, ne veszítse el a színét. Hagyományos építkezés esetén a falak vakoltak, kivéve, ha belsőépítészeti elgondolás az, hogy a falat alkotó szerkezet, kő, fém, fa mutassa meg önmagát. A durva vakolás fehérre meszelve, vagy festve hagyományos népi hangulatú lakásnak, hétvégi háznak kiváló. Ez a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás. A falfestéknek az újabban divatos számítógépes festékkeveréssel a legkülönbözőbb, minden elképzelésnek megfelelő színárnyalat kialakítható. A festékek alapanyagától, a festés technológiájától függően különböző hatás érhető el. Érdekes hangulatot teremthetünk tégla, kőburkolat lefestésével is, bár ezzel kicsit hamisítjuk a természetet.
Nagy, összefüggő falfelületek olcsón és gyorsan kivitelezhető másik változata a tapétázás, amelynek szintén nagyon sok fajtája létezik. Tapétaminta választásakor gondolni kell a berendezés stílusára. Stílbútorhoz klasszikus mintájú, modern bútorhoz egyszínű, finoman texturált, vagy geometrikus mintájú, romantikus, rusztikus stílushoz finom virágmintás tapéta illik. Normál belmagasságú (2,65-3,00 m) lakásoknál szerencsés, ha a tapétázott felület és az egyszínű mennyezet a síkok metszésvonalánál találkozik. Nagy belmagasság esetén a mennyezet szintjét lejjebb hozhatjuk, úgynevezett holkeres megoldással. A lefutó mennyezet és a tapétázott felületek elválasztáshoz nagyon szép bordűrök kaphatók. A tapéták anyaguk alapján lehetnek: papír-, textil-, műanyag- és poszter-tapéták. A textil anyagúak külső rétege természetes anyagok struktúráját mutatja, meleg kellemes légkört sugároznak. 4A műanyag tapéta nagyon jól tisztántartható, hosszú az élettartama. A poszter-tapéta kicsit divatjamúlt, nagy képek hosszútávon unalmassá válnak. Egyszerűbb egy szép grafikát, festményt, vagy reprodukciót színes keretben a kívánt falfelületre helyezni.
A falak intenzív használati zónája padlószinttől 1,00-1,20 m magasságig terjedő terület. Jó esetben ezt a felületet eltakarják berendezési tárgyaink, de sokszor ennek a zónának köszönhetjük, ha a lakásunkat újra kell festeni; gyerekek piszkos kézzel összefogdossák, szék támlájával összekarmoljuk, összepiszkítjuk lábunkkal, nekidöntött tárgyakkal. Ezért célszerű ezt az igénybevett területet tartósabb, könnyen tisztítható burkolatokkal ellátni: fa lambéria, parafa lapburkolat, faliszőnyeg, műanyag lemez, dekortextil, klinkertégla, műanyag tapéta vagy lapburkolat. Az 1. ábrán látható konyha esetében funkcionálisan szükség volt a fa burkolatra. A burkolat vízszintesen osztja a falfelületet, amely optikailag is kedvezőbb hatást kelt.
A fa igen fontos anyagunk, bizonyos esetekben a legmegfelelőbb. Jó esetben bútoraink nagy része, padlóburkolatunk, nyílászáróink, lépcsőink fából készülnek. Léteznek táblás és deszkaburkolatok. Előbbi hagyományos jelleget, utóbbi pedig rusztikus hangulatot ad a szobának. Alapszabály, hogy kizárólag összefüggő felületeket burkoljunk fával; padlótól a mennyezetig, az ajtó felső éléig, vagy az ablak alsó síkjáig. A nyílászárókat érdemes a falburkolathoz hasonló színűre festeni.
Az 2. ábrán a parafát, mint táblás falburkolatot mutatjuk be. Nagyon meleg és intenzív felületet kaphatunk, de ajánlott natúr, egyszerű mintamentes bútorokkal és kiegészítőkkel kialakítanunk a helyiséget, különben túldíszítettnek fog hatni. Sokszor a lehűlő (kevéssé szigetelt, vagy északi fekvésű) falakat érdemes a jó hőszigetelő tulajdonságú parafával leburkolni, mert jobb közérzetet teremt. Gyerekszobában is praktikus a parafa, mert könnyű beleszúrni képeket, gyerekrajzokat. A fa nagyon szép, natúr anyag, de ahogy egy szobában a színeknek is egyensúlyt kell alkotniuk, ugyanúgy az anyagoknál is a megfelelő arány elengedhetetlen a harmonikus tér meglétéhez. Különösen tetőtéri lakásoknál túlzott lehet a nagy mennyiségű fa felhasználása, ha a rengeteg fa tárgy és burkolat mellett még a ferde falakat is fával borítjuk. A túl sok faburkolat nyomasztóan és unalmasan hat. 5Sokkal levegősebb, és világosabb, ha tetőtérben a ferde falainknak csak fedőlécet adunk pipalécből, illetve hatalmas álszarufákat imitálunk, vagy egyszerűen meghagyjuk a szerkezetet (3), és lefestjük, vagy tapétázzuk a felületeket. Ha utólag készült, szerelt tetőtéri kialakításról van szó, és az egyenetlenségeket szeretnénk palástolni, kis eltérésekhez fűrészporos tapétát, fröcskölt felületű festést, textúrás tapétát, textilbevonatot, nagy hibákhoz pedig üvegszál erősítést érdemes használni.
A finom tagozatokkal osztott festett falfelület eleganciát sugározhat. A 4. ábrán látható szobában a halványlila falakat, hófehér mennyezet zárja. A finom tagozatok a fal és a plafon találkozásánál sűrűsödnek. Ehhez a stílushoz nagyon jól illeszkednek a díszítő szerepű falilámpák és a beépített törpefeszültségű halogénlámpák. Sokan próbálkoznak a gipsztagozatok mögötti rejtett világítással, de ez a mai környezetben kissé mesterkélten hat.
Természetesen a hidegburkolatok is nagy szerepet kapnak a falburkoláskor. Kevesen engedhetik meg, hogy a burkolatot a menynyezetig vigyék fel, nagy belmagasság esetén ez előnytelen is. A burkolat váltásánál figyeljünk az ablakok, ajtók szemöldök magasságára, berendezések magasságára (ez különösen a konyhára érvényes), parapet magasságra, és így alakítsuk ki a legmegfelelőbb vízszintes osztást. A 5. ábrán látható fürdőszoba szín- és mintavilágát az alaplapokat kiegészítő díszítőlapok szépen kiegészítik. Annyira nagy az elemkínálat, hogy burkolólapokból megoldható a pult kialakítása, és a tükör is mint burkolat kerül a falra. Ezzel a tervezéssel nyugodt, stílus-tiszta fürdőt kapunk. A tükör a lakberendezés egyik kedvelt játékszere, hiszen térnövelő hatásával, fényvisszaverő képességével szobánk hangulatát erősen befolyásolhatja, akár összefüggő, nagy felületként, akár tükörcsempeként használva.
6Fontos, hogy főzéskor a kifröccsenő zsír tisztítható felületre kerüljön. A hagyományos csempézett fal megfelelő, de figyeljünk arra, hogy ott a fúgák hamarabb fognak elkoszosodni. E probléma kiküszöbölésére szép, összefüggő kőburkolatot szoktak ajánlani, de ez elég költséges megoldás.
A textíliákról még nem esett szó, pedig némi ügyességgel csodákat varázsolhatunk a falra. A textíliáknak számos fajtáját lehet falkárpitként felhasználni, egyetlen kötöttségük az anyagszélesség. Fakeretre feszítve és azokat erősítve a falra, eltakarhatjuk az egyenetlenségeket, gépészeti csöveket, mérőórákat. Tisztítása porszívóval és időnként leszedve, kitisztítva megoldható. Ilyen példa látható a 6. ábrán, ahol a fal és ágyterítő textíliája megegyezik.
A burkolóanyagok tárházát nem merítettük ki, hiszen variációs lehetőségük végtelen, mindig akad új anyag, technológia. A minket körülvevő anyagok észrevétlenül válnak életünk részévé. Sokszor annyira megszokjuk őket, hogy elképzelhetetlennek tartjuk másságukat. Pedig legtöbbször a gyakorlatban derül ki, hogy egy csíkos és egy virágos mintájú anyag milyen jól megfér egymással (7), vagy hogy a két különböző faburkolat mennyire üti egymást. A burkolatok anyaga, színe és mintája közötti összefüggéseket nem könnyű kezelni. Egy jól működő, esztétikus és egyéni otthon megteremtése tradíciókon, kísérletezésen és jó érzéken alapul.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Karkiss Adrienne

Címkék: burkolat, burkolás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Terasz problémák

A kialakításakor számos hibát lehet elkövetni, ami viszont később kellemetlenségeket okoz a használóinak. Beázásokat okozhat, megrepedezhet a fugázás, később felválhatnak a burkolólapok stb....


Csempét egy életre

Az életre szóló csempeválasztás talán túlzás, deaz tény, hogy a lakás burkolatait hosszú távra szoktuk kialakítani. Azért is, mert a kerámia és egyéb hidegburkolatok jóval drágábbak a...