Szigetelőanyagrögzítések

Az oldalfalak utólagos szigetelésére rendszerint két okból gondolunk. Ritkábban a hangszigetelés miatt, és ilyenkor általában a belső elválasztó falak borítása a megoldandó feladat. Gyakrabban viszont a hőszigetelés miatt; ilyenkor viszont a külső homlokzati falak szigetelést kell megvalósítanunk.

Mielőtt a szigetelés kivitelezésére konkrét megoldásokat mutatnánk, egy-két általános szempontot ismertetünk, hátha ezek nem elég közismertek. Először is azt, hogy a legtöbb hangszigetelő anyag jó hőszigetelő is. Ezek a laza szálas, bolyhos anyagszerkezetű szigetelők mindkét feladatot egyszerre teljesítik. Hang- és hőszigetelésre is alkalmasak például a különböző ásványgyapot, kőzetgyapot, üveggyapot fajták, de ne felejtkezzünk meg a mozdulatlan levegőről sem, amely a szigetelőrétegek közé épített légréssel megsokszorozhatja a szigetelő hatást. A jó hőszigetelők viszont egyáltalán nem biztosan jó hangszigetelők is egyben. Például a porózus szerkezetű keményhabok (polisztirol, poliuretán) csak hőszigetelésben erősek, a zajt kevéssé csökkentik.
A homlokzati falak hőszigetelésénél két szempontot kell mérlegelnünk. Az esetek többségében belülről egyszerűbb a szigetelőtáblák rögzítése, kívülről viszont sokkal hatékonyabb a szigetelés, és nem jönnek létre káros páralecsapódások sem a fal és a szigetelőanyag között. A házilag elvégezhető utólagos szigetelésre legalkalmasabbak a készen kapható szigetelőtáblák. Ezek kiválasztásánál vegyük figyelembe a fenti szempontokat és a szakképzett kereskedők tanácsait. A szigetelés rögzítésére az alábbiakban mutatunk megfelelő rögzítő eszközöket a fischer cég gyártmányaiból.

Legegyszerűbbek az egyetlen anyagból, műanyagból vagy fémből - készült, nagy "tányéros" beüthető szigeteléstartók. Akár műanyag, akár fém az alapanyaga, a szigetelőanyagon keresztül 8 mm-es furatokat kell készítenünk a falba, majd a szigetelőtáblán átdugott rögzítőt néhány könnyű ütéssel bekalapálhatjuk. Az építőanyagba szoruló bordás szárrész megfelelő szilárdságú rögzítést biztosít, és a szigetelést a falra szorítja.
Nagyobb terhelésre, nehezebb, nagyobb szigetelőtáblákhoz inkább az acélszeges szigeteléstartók az alkalmasabbak. Ezeknél a rögzítést nem csupán a rugalmas anyagból készült szárrész befeszülése hozza létre, hanem a tengelyként beütött acélszeg feszíti szét tipli szerűen a rögzítőelemet. A szerelés első lépései nem különböznek az előbbitől; egyszerűen a szigetelőtáblán keresztül megfúrjuk a falazatot, és betoljuk a rögzítőtányért. A plusz művelet ezután jön. A kiálló acélszeget bekalapáljuk a műanyag peremig.
A leghatásosabb külső hőszigetelés a vakolatréteg alatt lévő szigetelőtábla. A szigetelőanyag persze nem vakolható könnyen, csak ha arra kívülről vakolattartó hálót fektetünk. Az egész rendszer rögzítésére egyetlen fajta vakolattartó dübel alkalmas, emiatt igen gyorsan és egyszerűen felszerelhető. A szigetelőanyagot egy nagy felületű műanyag tányér fogja le, erre borítjuk a vakolattartó hálót, amelyet egy kisebb fém tányér szorít le. A rögzítőelemet végül a beütött acélszeg feszíti be a fal furatába.

fischer Magyarország HomepageEgy megfelelő állapotú vakolatra mindez kívülről anélkül is felszerelhető, hogy a régi vakolatot le kéne vernünk. Arra azonban ügyelnünk kell, hogy a vakolattartó szárrésze mindenképpen megfelelő mélységbe benyúljon a falba, a régi vakolat nem megfelelő rögzítőréteg. Arra is legyünk figyelemmel, hogy a szigetelés tartó tányér ne nyomja össze a szigetelést, mert a rögzítési pontokban hőhidat hoznánk létre.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Isocell hőszigetelés

Az Isocell optimális szigetelőanyag, jellemzője az alacsony hővezetési tényező. A jó szigetellő anyagokkal szembeni elvárásoknak télen és nyáron is egyaránt megfelel. Az Isocell rendszer egyik...


Mennyezetek szigetelési lehetőségei

Az ideális belső szobai hőmérséklet eléréséhez, gyengén szigetelt födém esetén akár másfélszer akkora hőmennyiség szükséges, mint egy jól szigetelt födém mellett. Ezt a hőveszteséget testileg nem...