AL-KO gépek gyepápoláshoz

Módosítva: 2015-06-27 14:16:13

1A szép gyep egyik titkáról írtunk már korábban. Emlékeztetőül annyit, hogy a fű legalattomosabb ellenségeinek egyike az a "filcréteg", ami a talaj felszínén keletkezik. Természetesen nem igazi filcről van szó, hanem egy sűrű moharétegről, ami rossz fényviszonyok, és nedves, párás klímában keletkezik, de amit a fűnyírás után rendszeresen a talajon hagyott fűzúzalék (kaszalék) különösen elősegít.

Ez a filcréteg részben bezárja a talajt, kirekesztve a levegőt, a fényt és a nedvességet, másrészt a vizet magába szívja és tartja. A fű gyökere természetesen a nedvességet keresi, és a felszín közelében ezt a moharéteget hálózza be, nem hatol le mélyre a talajba. Az idei nyár közepén is tapasztalhattuk aztán, hogy a hosszabb szárazság alatt a filcréteg kiszárad, és bizony a fű elpusztul.

A hatásos ellenszer ennek a filcrétegnek a rendszeres eltávolítása, melyre a gyepszellőztető és talajlazító gépek szolgálnak. Az AL-KO kertápolási géppalettáján két gyepszellőztetőt is találunk, a 32 RL (1) és az E 32 RL (2) típusjelűt. A típusszám hasonlósága nem véletlen, hiszen egy közös fejlesztésű gépcsalád mechanikus és villanymotoros két változatáról van szó. A rokonság annyira közeli a két gép között, hogy néhány alkatrész még annak ellenére is azonos bennük, hogy egy-egy technikai részletnek az adott gépen nincs is funkciója, csak a másikon.

A gazdaságosság elve alapján azonosak a kerekek, és a gépek lelke, az acélkarmokat rögzítő forgó henger (3) is, a különbség a henger meghajtásában és a rajta lévő karmok számában van (mechanikusnál 90, az elektromosnál 45 rugótag van). A motoros változatnál egy parányi kompakt elektromotor (4) kimenő tengelyén laposszíj-tárcsát találunk, amely bordázott laposszíjjal hajtja a forgó hengert (5). Bár a kerekek belső falán jól láthatjuk a fogasívet, a motoros gépnél ennek nincs funkciója, a kerekek szabadon futnak mindkét irányba (6).

2A mechanikus változatnál viszont funkciót kap a kerék fogasíve; ez hajtja meg (az egyik oldalról) a forgó hengert (7). A henger tengelyvégén lévő fogaskerék belsejébe még egy kis szabadonfutó racsnit (8) is beépítettek, így a henger csak akkor forog, ha a gépet előre toljuk. Természetesen a fogasívet a túloldali kerékben is megtaláljuk, ahol a meghajtásban nem vesz részt, ez azonban adott esetben még nagyon hasznos lehet. Ha ugyanis a sok használat során a fogasív a hajtókerékből kikopna, akkor a kerekek felcserélhetők, legfeljebb a kis fogaskereket kell cserélnünk. A kerekek levételéhez a tengelyvég műanyag "dugóját" kell kihúzni, egy vízpumpafogóval óvatosan megfogva azt.

Mindkét gépen találunk magasságállítási lehetőséget (9). A legfelső állásban a hengerből kinyúló karmok éppen csak megkaparják a talaj felszínét (10); ez a rendszeres használóknak ajánlható, ill. az elektromos gyepszellőztetőnél egyfajta gereblye funkciót lát el. Azért elsősorban a motoros változatnál, mert a külön tartozék fűgyűjtőt ehhez lehet hatékonyan használni. A magasságállító középső és alsó állása már jobban beleharap a gyep filcrétegébe és igen hatékonyan feltépi azt; a motoros változatnál természetesen kényelmesebben, de a mechanikusnál is éppen olyan hatékonyan.

9Néhány szó a gépek összeállításáról. A mechanikus hajtású 32 RL-nél ez gyakorlatilag a fogantyú felszerelését jelenti, és mindössze arra kell figyelnünk, hogy a "markolat" meghajlított íve felfelé nézzen, mert úgy jó a gép fogása. Az elektromos meghajtásúnál nincs is választási lehetőségünk erre nézve, mert a motorkapcsoló - amely teljesen azonos az elektromos fűnyírók biztonsági indítógombos kapcsolójával - csak egyféleképpen szerelhető fel (11). A fűgyűjtő műanyag patentokkal (12) kapcsolódik a fém keretéhez, és egyszerűen ráakasztható a gyepszellőztető gépre. A motoros változatnál igen praktikus.

A teljesség kedvéért bemutatjuk az AL-KO még hatékonyabb gyepfilc-eltávolító gépeit, a talajlazítókat is. A két típus (13) közül az egyiket egy 1300 W-os elektromotor, a másikat 2 KW-os négyütemű benzinmotor hajtja. A talajlazítók lényege, hogy ezeknél a forgó hengerre nem karmokat, hanem ún. farkasfogkéseket szerelnek fel, ami a legkeményebb filcrétegen is áthatol, felvágja, feltépi azt (14). A tompa kések behatolnak a talajba, az élő zsenge fű gyökerét elvágják, az elfásodott, elhalt részeket viszont kiforgatják a talajból. Így teljesen felfrissítik a gyepet, és utánvetésre is alkalmassá teszik. A kések 30 mm távolságban eltolva helyezkednek el a késtartó hengeren. Ezek a gyepszellőztetőknél még hatékonyabb, nagyobb teljesítményű, és természetesen költségesebb gépek is. Átlagos körülmények között, és a gyepet rendszeresen ápolva véleményünk szerint a gyepszellőztetők is biztosítják az egészséges gyepfelületet. Ehhez azonban érdemes majdnem minden fűnyírás után a gyepszellőztetőt is használni.

Bővebb felvilágosítást az AL-KO Kft.-nél kaphatnak:
1097 Budapest, Nagyvásártelep 14.
Telefon: 215-0863

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gyepápolás, filc, moha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Művirágok, műfüvek, műfenyők

Vannak, akik ki nem állhatják a művirágokat – lévén minek a mű, ha van igazi –, de bizonyos esetekben lehet létjogosultságuk. Míg pár évtizede mindegyik a giccs kategóriába tartozott,...


Oldalkidobós elektromos fűnyíró

Kertemben az elektromos fűnyíró használat alkalmával gyakran meg kellett szakítani a munkát, mert a fűgyűjtő megtelt. Ez egyrészt lelassította a munkát, másrészt gondot okozott a levágott fű...