Csiszolóanyagok

A csiszológépek optimális teljesítményét - de a kézi csiszolásét is - elsősorban az határozza meg, hogy az adott feladatnak, munkadarabnak, gépnek legmegfelelőbb csiszolóanyagot használjuk-e. Ennek kapcsán vesszük szemügyre, vagy inkább nagyító alá tesszük a különböző csiszolóanyagokat, hogy vásárláskor már kellő szakmai tudással felvértezve választhassunk.

Az optimális csiszolási teljesítmény három fő összetevője:
- a csiszoló szemcsék,
- a hordozóanyag, amire a szemcséket felviszik,
- és a kötőanyag, mellyel a csiszolószemcséket a hordozóanyagra rögzítik.

Kemény és szívós anyagok megmunkálására a legideálisabb csiszoló-szemcsézet a szilíciumkarbid. Ezt az anyagot kvarchomok és ún. petrolkoksz keverékéből állítják elő 1900 °C és 2200 °C fok közötti hőmérsékleten, elektromos kemencében, ahol a keverék szilíciumkarbiddá kristályosodik ki. Ebből zúzással, tisztítással és osztályozással állítják elő az éles élű kristályszemcséket. Üveg, szürkeöntvények, kő, lakkok, kerámiák, titán, gumi és különböző műanyagok csiszolására az ilyen szemcsézet ajánlható.
Elterjedt csiszolóanyag a szintetikus korund vagy elektrokorund (alumínium-dioxid), melynek alapanyaga a bauxit. Ebből 2000 fok körüli hőmérsékleten, koksz és vasforgács hozzáadásával kristályosítják ki a kemény, szívós felületű masszát, majd az előbbihez hasonlóan zúzás, tisztítás, osztályozás következik. A majdnem tiszta Al2O3 tartalmú (99%-os) elektrokorund a nemeskorund (fehér színű), a 94-97%-os a normál (barna) korund, a 70-85%-os a fekete korund. A szintetikus korund nagyon kemény és szívós. Különösen alkalmas hosszan forgácsolandó anyagok megmunkálására, elsősorban fémhez és fához.
A cirkonkorund cirkon-dioxid és alumínium-oxid meghatározott arányú keverékének megolvasztásával jön létre. Olyan mikrokristályos szerkezet keletkezik, melyből munka közben mindig új vágófelületek válnak szabaddá, egy önélező hatás jön létre. Nagy szívóssága révén a cirkonkorund különösen alkalmas nemesfémek megmunkálására.
A csiszolóanyagok hordozóanyaga papír, cink-kloriddal átitatott papír, gyapjú vagy szintetikus (poliészter) szövet, papír-szövet kombinációja vagy vulkánfiber lehet. A különböző hordozóanyagok legjellemzőbb tulajdonsága a szakítószilárdságuk.
A csiszolóanyag teljesítményét alapvetően befolyásolja a hordozóanyaghoz való kötése. Ennek a kötésnek egyidejűleg kell szilárdnak és rugalmasnak lennie. Kötőanyagként főleg műgyantákat, ritkábban állati bőrenyvet használnak, illetve ezek kombinációit. A csiszolási tulajdonságok javítására különböző bevonatokat is alkalmaznak a csiszolóanyagokon. A viaszszerű bevonat lehetővé teszi a csiszolópor egyszerű elszállítását a felületről. Ez késlelteti az idő előtti eltömődést, ezáltal növeli az élettartamot.
A Bosch cég színkód rendszere gyors áttekinthetőséget nyújt a csiszolóanyagok használhatóságáról.
A "white:Paint" fantázianevű fehér színe ellenére barnakorund tartalmú és műgyanta kötésű. Festékek, lakkok, hézagkitöltő gipsz csiszolására a legmegfelelőbb. Szemcsemérete 40 és 320 között változik. Élettartama a négyszerese a hagyományos csiszolóanyagokhoz képest.

A "red:Wood" nevéből is adódóan piros színű, és elsősorban a különböző keménységű faanyagokhoz lett kifejlesztve. Szintén igen hosszú élettartamú, és szemcsemérete 40 és 400 között változik.

A "blue:Metal" kék színe is arra utal, hogy ezek elsősorban fémekhez valók. A légdurvább 24-es, a legfinomabb 320-as szemcseméretű, de tekercselt formában 400-as is van.

A "black:Stone", mely fekete színű csiszolóanyagokat takar, a kemény kövekhez, de üveghez, plexiüveghez, autólakkhoz, egyéb beégetett lakkokhoz is alkalmas. 80-1200 közötti szemcseméretű változataiból kiválasztható a legmegfelelőbb akár nagy teljesítményű durva, akár fényesítő csiszolás a cél. Vizes csiszoláshoz vízálló hordozóanyagúakat is kifejlesztettek, de ilyen célra elektromos kéziszerszámot nem szabad használni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sarokcsiszolás gyakorlata

Sokféle sarokcsiszoló és tartozék szerepel a szaküzletek és barkácsáruházak kínálatában. Időszakos munkákra nem szükséges a legprofibb mellett döntenünk, de a gép helyes használatával...


Alufelni polírozás fúrógéppel

Tavasszal éljük a polírozási, fényezési és egyéb más autó-felújítással kapcsolatos munkák szezonját. A következőkben bemutatjuk, hogyan lehet költségtakarékosan tükörfényesre polírozni az autónk...