Összemérhető a gáz- és az áramfogyasztás

2012-10-16 21:09:16 | Módosítva: 2012-10-17 23:43:23

A jövőben nem csak a villany, hanem a gázszámlákon is kWh-ban szerepel majd a fogyasztásunk. Az új uniós szabályozás hazai bevezetésével könnyebben össze lehet majd hasonlítani a gáz és az áramfogyasztást.

Miért kell összehasonlítani a gáz és az áramfogyasztást? Ez egy járulékos haszna lesz annak a szabályozásnak, ami kialakulóban van az Európai Unióban. Elsősorban a nagykereskedelmi piacot érintő átfogó szabályozás mellékhatása az, hogy kW órára kell áttérni a gáz mérésében is.

Az áram mérésére használatos mérőegység a kW óra, ebben a mértékegységben látjuk a fogyasztásunkat a villanyszámlán. A gázt természetesen mindenképpen köbméterben tudjuk csak mérni a végfogyasztói helyeken a jelenlegi gázórákkal. Vannak ugyan olyan nagyon drága mérőkészülékek (kromatográf), amik a gáznak a minőségi jellemzőit, a fűtőértékét is megmérik, de a háztartásokban ilyet nem használnak. Az elosztó központokban viszont mérik ezeket az értékeket, mert ettől függ a gáznak az energiaértéke, és ezzel számolható át a gáz köbmétere energiává. A háztartásban levő mérőnk, a gázóránk köbméterben megméri azt a gázmennyiséget, ami az adott hőmérsékleten átáramlik a csövön, utána ezt átszámolják normál köbméterré, ami 0 fokon értelmezett köbméter, és ebből számolják ki az energiatartalmát.

A háttartási mérők továbbra sem lesznek képesek a gáz energiatartalmát közvetlenül mérni, de a központból megkapott paraméterek alapján ki tudják majd jelezni, hogy a megmért köbméternek mennyi az energiatartalma.

Ez az átláthatóságot javítja a fogyasztó számára. Az Európai Unió ezt a szabályozást azért vezeti be, hogy minden egyes mérőponton – ugyanúgy, mint a határokon beérkező távvezetékeken is - mérni lehessen a gáz valódi energiatartalmát. A mérhető és összehasonlítható energiaértékek fokozzák az áttekinthetőséget, és az Európai Unió azt reméli, hogy ez fokozni fogja a versenyt, könnyebb lesz a kereskedelem. Ennek járulékos hatása, hogy a fogyasztói végpontokon is meg fog jelenni ez a mértékegység, az árverseny pedig nagy valószínűséggel az árak csökkentéséhez fog vezetni.

A mérőkészülékeket természetesen nem kell lecserélni. Annyit fogunk tapasztalni, hogy direktebb, közvetlenebb visszajelzésünk lesz az energiafogyasztásról. Jobban tudjuk követni, hogy mennyit fogyasztunk a különböző energiaforrásokból, és azokat össze tudjuk hasonlítani. Előremutató lenne, ha az állam valamiképpen honorálná azokat a háztartásokat, amelyek az egy négyzetméterre vetített energiafelhasználásukat – számlákkal igazolva – képesek tartósan csökkenteni.

Ma a különböző energiaszámláinkon ez nehezen követhető nyomon. Külön-külön tudjuk, hogy mennyi villanyt és gázt fogyasztunk, de ezeket nem tudjuk összemérni. Azok a pályázati rendszerek, amelyek arra motiválnak, hogy csökkentsük az energiafogyasztásunkat, azok is külön vannak villanyra és gázra. Fontos lenne, hogy a kettőt együtt csökkentsük, pl. azzal, hogy a melegvíz előállításában áttérünk a villanybojlerről a gázra. Így már tudja egy háztartás, hogy neki mennyi az egy négyzetméterre vetített energia felhasználása, és arra is tanácsokat kaphat, hogy hogyan lehet ezt csökkenteni.

Gáz elszámolás

Magyarországon forgalmazott földgáz fűtőértékét a szállítóvezeték belépési és átadási pontjain folyamatosan és az OMH által hitelesített gázkromatográfokkal méri a MOL Rt. A műszer minden nap, azonos időpontban automatikusan hitelesíti önmagát az OMH-tól származó etalon gázzal, és eltérés esetén hibát jelez, amit azonnal kijavítanak.

Ennek köszönhetően minden fogyasztó csak mért és ellenőrzött fűtőértékű földgázt kaphat felhasználásra. A gázkromatográf hét percenként mintát vesz a vezetékben áramló földgázból. Ebből napi átlagot képeznek, majd a napi átlagból havi átlagot számítanak. Az elszámolás során a közüzemi szolgáltató ezzel az átlagos fűtőértékkel számol el fogyasztókkal.

Előfordulhat, hogy egy köbméter földgáz tökéletes elégetésekor felszabaduló hőmennyiség, azaz a fűtőérték nem állandó, ez azonban nincsen hatással a számlák összegére. A közüzemi szolgáltató a fogyasztóval a forgalmazott földgáz minőségére is szerződik, és a gázkészülékeket, a szerződött minőségre szabályozza be. Eltérő gázminőség esetén a készülékek nem működőképesek. A földgáz fűtőértéke leggyakrabban 34 MJ/m3, de van olyan hely az országban ahol ez az érték 28 MJ/m3 és előfordul 36 MJ/m3 is.

Ha a fűtőérték alacsonyabb, akkor több gázt kell elhasználni, ugyanannyi hőmennyiség eléréséhez, de többet nem kell fizetni érte. Azért számol el a közüzemi szolgáltató a fogyasztóval hőegyenértéken, vagyis a fűtőérték figyelembe vételével, hogy minden fogyasztó annyit fizessen, amennyi energiát felhasznált.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gáz, áram, fogyasztás, mérő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthonunk okosítása

Nem kell feltétlenül komplett rendszerre gondolni, amikor okoslakás-ról hallunk. Számtalan egyszerű eszközt lehet kapni, amivel kényelmesebbé tehetjük mindennapjainkat, különösebb átalakítás...


Romokból ökoház

Egy 150 éve elhagyatottan álló, romos házat alakított át alacsony energiafogyasztású, korszerű épületté egy skót építésziroda.