Összemérhető a gáz- és az áramfogyasztás

2012-10-16 21:09:16 | Módosítva: 2012-10-17 23:43:23

A jövőben nem csak a villany, hanem a gázszámlákon is kWh-ban szerepel majd a fogyasztásunk. Az új uniós szabályozás hazai bevezetésével könnyebben össze lehet majd hasonlítani a gáz és az áramfogyasztást.

Miért kell összehasonlítani a gáz és az áramfogyasztást? Ez egy járulékos haszna lesz annak a szabályozásnak, ami kialakulóban van az Európai Unióban. Elsősorban a nagykereskedelmi piacot érintő átfogó szabályozás mellékhatása az, hogy kW órára kell áttérni a gáz mérésében is.

Az áram mérésére használatos mérőegység a kW óra, ebben a mértékegységben látjuk a fogyasztásunkat a villanyszámlán. A gázt természetesen mindenképpen köbméterben tudjuk csak mérni a végfogyasztói helyeken a jelenlegi gázórákkal. Vannak ugyan olyan nagyon drága mérőkészülékek (kromatográf), amik a gáznak a minőségi jellemzőit, a fűtőértékét is megmérik, de a háztartásokban ilyet nem használnak. Az elosztó központokban viszont mérik ezeket az értékeket, mert ettől függ a gáznak az energiaértéke, és ezzel számolható át a gáz köbmétere energiává. A háztartásban levő mérőnk, a gázóránk köbméterben megméri azt a gázmennyiséget, ami az adott hőmérsékleten átáramlik a csövön, utána ezt átszámolják normál köbméterré, ami 0 fokon értelmezett köbméter, és ebből számolják ki az energiatartalmát.

A háttartási mérők továbbra sem lesznek képesek a gáz energiatartalmát közvetlenül mérni, de a központból megkapott paraméterek alapján ki tudják majd jelezni, hogy a megmért köbméternek mennyi az energiatartalma.

Ez az átláthatóságot javítja a fogyasztó számára. Az Európai Unió ezt a szabályozást azért vezeti be, hogy minden egyes mérőponton – ugyanúgy, mint a határokon beérkező távvezetékeken is - mérni lehessen a gáz valódi energiatartalmát. A mérhető és összehasonlítható energiaértékek fokozzák az áttekinthetőséget, és az Európai Unió azt reméli, hogy ez fokozni fogja a versenyt, könnyebb lesz a kereskedelem. Ennek járulékos hatása, hogy a fogyasztói végpontokon is meg fog jelenni ez a mértékegység, az árverseny pedig nagy valószínűséggel az árak csökkentéséhez fog vezetni.

A mérőkészülékeket természetesen nem kell lecserélni. Annyit fogunk tapasztalni, hogy direktebb, közvetlenebb visszajelzésünk lesz az energiafogyasztásról. Jobban tudjuk követni, hogy mennyit fogyasztunk a különböző energiaforrásokból, és azokat össze tudjuk hasonlítani. Előremutató lenne, ha az állam valamiképpen honorálná azokat a háztartásokat, amelyek az egy négyzetméterre vetített energiafelhasználásukat – számlákkal igazolva – képesek tartósan csökkenteni.

Ma a különböző energiaszámláinkon ez nehezen követhető nyomon. Külön-külön tudjuk, hogy mennyi villanyt és gázt fogyasztunk, de ezeket nem tudjuk összemérni. Azok a pályázati rendszerek, amelyek arra motiválnak, hogy csökkentsük az energiafogyasztásunkat, azok is külön vannak villanyra és gázra. Fontos lenne, hogy a kettőt együtt csökkentsük, pl. azzal, hogy a melegvíz előállításában áttérünk a villanybojlerről a gázra. Így már tudja egy háztartás, hogy neki mennyi az egy négyzetméterre vetített energia felhasználása, és arra is tanácsokat kaphat, hogy hogyan lehet ezt csökkenteni.

Gáz elszámolás

Magyarországon forgalmazott földgáz fűtőértékét a szállítóvezeték belépési és átadási pontjain folyamatosan és az OMH által hitelesített gázkromatográfokkal méri a MOL Rt. A műszer minden nap, azonos időpontban automatikusan hitelesíti önmagát az OMH-tól származó etalon gázzal, és eltérés esetén hibát jelez, amit azonnal kijavítanak.

Ennek köszönhetően minden fogyasztó csak mért és ellenőrzött fűtőértékű földgázt kaphat felhasználásra. A gázkromatográf hét percenként mintát vesz a vezetékben áramló földgázból. Ebből napi átlagot képeznek, majd a napi átlagból havi átlagot számítanak. Az elszámolás során a közüzemi szolgáltató ezzel az átlagos fűtőértékkel számol el fogyasztókkal.

Előfordulhat, hogy egy köbméter földgáz tökéletes elégetésekor felszabaduló hőmennyiség, azaz a fűtőérték nem állandó, ez azonban nincsen hatással a számlák összegére. A közüzemi szolgáltató a fogyasztóval a forgalmazott földgáz minőségére is szerződik, és a gázkészülékeket, a szerződött minőségre szabályozza be. Eltérő gázminőség esetén a készülékek nem működőképesek. A földgáz fűtőértéke leggyakrabban 34 MJ/m3, de van olyan hely az országban ahol ez az érték 28 MJ/m3 és előfordul 36 MJ/m3 is.

Ha a fűtőérték alacsonyabb, akkor több gázt kell elhasználni, ugyanannyi hőmennyiség eléréséhez, de többet nem kell fizetni érte. Azért számol el a közüzemi szolgáltató a fogyasztóval hőegyenértéken, vagyis a fűtőérték figyelembe vételével, hogy minden fogyasztó annyit fizessen, amennyi energiát felhasznált.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gáz, áram, fogyasztás, mérő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gázfűtésű cserépkályhák

Ma már megoszlanak a vélemények, hogy anno a cserépkályhák gázfűtésre való átalakítása jó megoldás volt, vagy sem. Az azonban biztos, hogy a maga idejében sok család élt a „gázosítás”...


Mit érdemes tudni a villamos energia számláról?

Ha valaki ki szeretné zökkenteni magát túlzott nyugalmából, kis izgalomra, vagy bosszankodásra vágyik, az adrenalin szint emeléséhez elegendő valamelyik közüzemi számlát elővennie. Nem nagyon kell...