Háztartási tisztítószerek

2010-01-14 19:23:53 |

A hipermarketek polcain hosszú sorokat töltenek meg a "forradalminak", "univerzálisnak" hirdetett tisztítószerek. Igazság szerint ezek hatóanyagai sokszor teljes mértékben megegyeznek az évtizedek óta használt anyagokéval, csak ízléses csomagolásukban és adalékanyagok tekintetében térnek el azoktól.

A tisztítás folyamatában fizikai és kémiai hatások működnek közre. A tisztítószereket rendszerint úgy fejlesztik ki, hogy azok optimális hatást fejtsenek ki egy adott típusú szennyeződésnél. Nem készíthetők azonban olyan tisztítószerek, amelyek mindenféle szennyeződés eltávolítására egyaránt alkalmasak lennének. A sajátos jellegű szennyeződések eltávolítására, bizonyos tárgyak, anyagok ápolására speciális tisztítószerek szolgálnak. A tisztítószereknek az is fontos feladata, hogy megfelelő alapot biztosítsanak az ápolószerek hatásának kifejtéséhez.

Mosó és mosogatószerek

A mosogató és lemosószerek összetételük és hatásuk alapján a mosószerekhez állnak legközelebb. Feladatuk a háztartási edényekre, gépekre, készülékekre, ajtó- és ablakkeretre, csempére stb. került szennyeződések eltávolítása sok víz segítségével. A mosogatószerek fő alkotórészei a felületaktív anyagok (tenzidek), amelyektől az edény cseppmentesen szárad, valamint vízlágyító hatású foszfátok, illatosító anyagok és kézvédő adalékok. Ez utóbbiak a tenzidek bőrt szárító, bőrzsírt oldó hatását hívatottak ellensúlyozni. Mosóaktív anyagokat, fertőtlenítő, sűrítő és kézkímélő adalékokat, esetenként kevés ammóniát tartalmaznak. Hatóanyag-koncentrációjuk márkánként változó. A 15-30 százalékos készítményeket hígítva javasolt használni, míg az 5-10 százalékos termékek hígítása már nem szükséges.
Általános lemosásra, fertőtlenítésre még ma is sok háziasszony használ hipót, vagy hipo-klorit tartalmú készítményeket. Sem a hagyományos terméket, sem korszerűbb illatosított változatait nem célszerű töményen használni, mert erőteljes oxidáló hatásuk miatt károsíthatják a tisztított felületet. Makacs szennyeződések (pl. vízkő, tűzhelyre ráégett étel stb.) csak erős maró hatású, savas vagy lúgos készítmények segítségével távolíthatók el. A vízkőoldó szerek savra nem érzékeny felületek, például vízforralók, kávéfőzők, csaptelepek, mosdók, WC-kagylók vízkőmentesítésére használhatók. Zománcozott kádat soha ne tisztítsunk savas tisztítószerrel, mert a zománc fényét, esetleg színét is vesztheti.
Léteznek szervetlen savakat, (sósav, foszforsav), illetve szerves savakat (citromsav, ecetsav, hangyasav) tartalmazó készítmények. Utóbbiak kevésbé agresszív hatásúak, a tisztított felületet, a környezetet, és az egészséget kevésbé károsítják.

A lemosószerek különféle anyagok tisztítására szolgálnak, ezért összetételük a kezelendő felülettől függ. Nagyrészt folyékony halmazállapotban kerülnek forgalomba, oldatok, szuszpenziók formájában, a súrolószereket még finom szemcsékkel is dúsítják. A fémtisztító szerek a fémáruk korróziós rétegének eltávolítására szolgálnak. Tisztításuk részben mechanikai hatáson (dörzsölő anyag, pl. kaolin, krétapor), részben pedig a vegyi oldóhatáson (felületaktív anyag, pl. a szalmiákszesz, az oxálsav) alapszik. Gyakran ammóniát is tartalmaznak, amely tartós belélegzésre egészségkárosodást okoz.

Folttisztítók

A folttisztító szerekkel az általánosan alkalmazott tisztítószerekkel el nem távolítható, többnyire kis területre koncentrálódó szennyeződéseket távolíthatunk el. Az általános folttisztító szerek a gyakrabban foltot hagyó élelmiszerek, valamint zsír, olaj eltávolítására szolgálnak. Ezek lényegében szerves oldószerek (benzin, szén-tetraklorid, triklór-etilén) keverékét és a szennyeződést felszívó hordozóanyagot (pl. szilikagél) tartalmaznak.

A speciális folttisztító szerek egy-egy folttípus eltávolítására használhatók. Műanyag és gumi alkatrészeken ne használjunk folttisztító benzint, ezek ugyanis elszíneződhetnek, törékennyé, rugalmatlanná válhatnak tőle. Szintén ne tisztítsunk benzinnel olyan felületeket, amiken felirat található, mert a szennyeződéssel együtt könnyen ezeket is eltávolíthatjuk. Ragacsos szennyeződések eltávolítására alkoholt (pl. izo-propilalkoholt vagy denaturált szeszt) használjunk, amennyiben ezek sem viszik le a ragacsot, úgy érdemes körömlakk lemosóval (aceton) próbálkozni, előzetes próba után.

Tisztítás és ápolás

A szőnyeg- és kárpittisztító szerek a textília szálai közé jutó por, zsír és egyéb szennyeződés eltávolítására szolgálnak. Lehetővé teszik, hogy az anyagot átnedvesedés nélkül, gyorsan tisztítsuk meg, színét felfrissítsük. Ezek a tisztítószerek erőteljes hatású felületaktív anyagot, és színélénkítő adalékanyagot tartalmaznak. A paszta, krém vagy emulzió alakban forgalomba kerülő bútorápoló szerek fő anyagai a viaszok, ásványi és növényi olajok. Ezek a fa pórusainak eltömésére, a felület fényesítésére szolgálnak.
A padlóápoló szerek általában viaszt tartalmaznak: méhviaszt, mesterséges viaszt és paraffin származékokat, illetve ezek keverékeit. A fényesítő hatású anyagok eloszlatását oldószerek (benzin, terpentin, stb.) segítik.
A bőrápolószerek feladata a bőr kiszáradásának, berepedezésének megakadályozása, élettartamának növelése. Fő alkotói a fényesítő hatású anyagok, azaz a viaszok és a viasz jellegű anyagok. Fontos összetevői a halolaj, oldószerek és hígítók (pl. terpentin, benzin). Adalékanyagok a színezékek, az emulgeátorok, esetenként a szilikonolaj.
Ablakok, tükrök gyors tisztítását hivatottak szolgálni az ablaktisztító szerek. Kis mennyiségű, de jó mosóhatású felületaktív anyagot, az üveg száradását gyorsító komponenst (pl. izo-propilalkoholt) és vizet tartalmaznak.
A tűzhelytisztítószerek rendszerint maró hatású anyagokat (pl. marónátron) tartalmaznak, amelyek mérgezőek. A fertőtlenítő-és vécétisztító készítmények többnyire klór- és oxigéntartalmúak, így nem csak fertőtlenítenek, de fehérítenek is. Erősen mérgező formaldehidet, fenolt, krezolt stb. is tartalmazhatnak. A vízkőoldószerek erősen maró anyagok (pl. sósav, hangyasav, szalmiákszesz). A vízből kicsapódott kalcium- és magnézium-karbonátot oldják fel. Soha ne használjunk két különbözőfajta tisztítószert egy felületen, mert mérges klórgáz szabadulhat fel.

Erős maró hatású lúgos termékek a lefolyócső-tisztítók is. Egy részük szilárd nátronlúg és fémforgács keveréke, amelyek a lefolyócsőben összeállt, dugulást okozó szerves törmeléket hatékonyan képesek roncsolni. Rendkívül balesetveszélyesek, ezért használatuk fokozott körültekintést igényel. Korszerűbb, folyékony változataik zsíroldó enzimeket is tartalmaznak, használatuk egyszerűbb és biztonságosabb. Elsősorban a megelőzésre alkalmasak.

Környezetbarát szerek

A környezetbarát tisztítószerek legalább olyan hatékonyak, mint mesterségesen előállított társaik, nem hiába használják őket évszázadokon keresztül. Bár használatuk picit több kényelmetlenséggel jár jó nevű és szép csomagolású társaiknál, de érdemes kipróbálni őket, pl. a mosógép vízkőmentesítésénél vagy mosásnál.
A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Szennyes edények, tárgyak áztatásához 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Általános le- és felmosószer: egy liter forró vízhez három evőkanál mosószóda. Erősen szennyezett felületek tisztítására: egy liter forró vízben oldjunk fel egy evőkanál mosószódát. Leégett edények mosogatásához: 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldjunk fel.

A citromlé gyenge, természetes sav. Fehérítőszerként, vízkőoldóként, fémtisztító szerként használhatjuk. A szódabikarbóna (natrium-hydrogencarbonicum) hatásában a mosószódához hasonlít, de annál gyengébben lúgos, vízben jól oldódó fehér por. Élelmiszerüzletekben 50 g-os vagy gyógyszertárakban 200 g-os kiszerelésben szerezhető be.
Az ecetsav kiváló vízkőoldószer, de akár fertőtlenítésre is alkalmas. A háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas. Évente egyszer öntsünk 1 liter 10%-os ecetet a mosógépbe és indítsunk el egy 60 fokos mosást, természetesen üres dobbal. Ha elég időnk van, akár egy napig is állhat benne az ecetes víz, majd ezután fejezzük be a programot. A mosógép belseje olyan lesz, mintha új lenne, a híg ecet maradéktalanul eltávolítja a vízkövet, még egy régi gép esetén is. Ha mosásnál az öblítőszerhez (vagy helyett) egy kis kupak ecetet öntünk, a ruhák puhák, rugalmasak és élénk színűek maradnak. Nem kell félnünk az ecetszagtól, még öblítőszer nélkül sem fogunk érezni semmit!
A nyers tej, tojásfehérje remek bőrápolószerek. A citrom, fehér ecet, glicerin, tiszta alkohol, bórax, mind alkalmasak a kárpit vagy szőnyeg foltjainak eltávolítására. A folttisztítás csak akkor lesz hatásos, ha a folt keletkezése után rögtön nekiállunk az eltávolításának.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Soha többé fűnyírás

A munkát hagyja csak a Bosch Indego robotfűnyírójára. A gép lenyírja afüvet, magától utat talál mindenhol, és mindig tökéletes vágási minőséget produkál. Hogyan éri el ezt? Egyszerűen – a...


Ásás nélkül is lehet

A termőtalajok romlása komoly probléma, ennek oka, hogy atúlzottan intenzív gazdálkodás esetén a termőtalajok újratermelése lassabb, mint apusztulása. Azzal, hogy a termelődő szerves anyagot...