Házilag is lehet sikeres

Szőnyegtisztítás

2010-02-24 12:20:42 | Módosítva: 2010-02-24 12:21:37

Otthonunkban a szőnyeg a szennyeződéseknek talán a leginkább kitett kellék. Rendeltetéséből adódóan többnyire a padlót díszítik, és állandó használata során folyamatosan szennyeződik. Lassú, ám fokozatos elkoszolódásukat csak késleltetni tudjuk azzal, ha az utcai cipőt otthon kényelmesebb papucsra cseréljük. Még az ilyen elővigyázatosság ellenére is különféle szennyeződések, foltok kerülhetnek a felületükre, és emellett a levegőben levő por is állandóan szennyezi. Tisztításuk tehát egy idő múlva szükségessé válik. Ennek pedig számos módja van.

A foltok eltüntetése viszonylag könnyű a különféle tisztítószerek valamelyikének a használatával. Ha a foltot folyadék okozta, azt frissiben fel kell itatni. A felitatáshoz mindig nedvszívó papírt kell használni, majd mosó- vagy még inkább szőnyeg folttisztítót, illetve annak a habját szivaccsal a szálak közé kell dolgozni, ami a szennyező anyagot kioldja a szövetből. A tisztítószer maradékát pedig száradás után porszívóval szokás eltávolítani.
A beszáradt foltokat először mindig nedvesen kell feloldani, és ezt követheti maga a folt eltüntetése. Erre a kimondottan szőnyeg folttisztítók valamelyike a legalkalmasabb. Számos egyéb házi praktika is létezik, amelyek általában a szennyeződést okozó anyaghoz leginkább megfelelő redukáló- illetve oldószer, pl. citromlé vagy ecetes melegvíz stb. használatát jelentik. Az ilyen praktikák többnyire akkor jönnek számításba, ha nincs otthon folttisztító szer. Tisztításkor két szivaccsal ajánlatos dolgozni, az egyikkel a szennyes oldatot szívatjuk fel, a másikkal a tisztító oldószert dörzsöljük az anyagba, és a nedvességet is eloszlatjuk.

A foltok nagyon szembe ötlenek... Ajánlatos azt is megvizsgálni, hogy a szőnyegnek milyen a hátoldala, mert a latexes bevonatút egyes oldószerek megtámadhatják. Ezért is előnyösek a habos és még inkább a poros tisztítószerek. Azzal azonban ajánlatos tisztába lenni, hogy a nedves tisztító eljárások hatására a szőnyegek zsugorodhatnak, hullámosodhatnak. Ennek veszi elejét a porral tisztító szer, amelyet a tisztítás után csak ki kell porszívózni a szálak közül. Azzal is számolni kell, hogy a kitisztított folt helye kihangsúlyozhatja az egész szőnyeg elszennyezett állapotát, azaz a folt a tisztaságával fog elütni a szennyezettebb felülettől. Ilyenkor kell a teljes áttisztítást választani.

...ám, frissiben gyorsan eltüntethetőkA teljes felületén elszennyeződött szőnyegek egy hosszabb idő elteltével mindenképpen tisztításra szorulnak. Erre többféle módszer is létezik, a választás azonban nem könnyű. Ha magunk vállalkozunk erre a feladatra, ezt megelőzően mindenképpen egy nagyon alapos porszívózásnak kell alávetni a szőnyeget, mégpedig mind a két oldala felöl. Utána azután a szőnyeg nagyságától függően jöhet a habos szőnyegtisztító folyadékok valamelyike. Ezzel a módszerrel nagy felületek teljes áttisztítása nagyon fárasztó, és a foltmentesség sem garantálható. A szőnyegtisztító por használata hatásossága mellett kényelmes is. A szert a szőnyeg szálai közé kell alaposan beseperni, majd kis idő elteltével egy alapos porszívózással eltávolítható a tiszta szőnyegről. A nedves tisztítással szemben a szőnyeg hullámosodása is elmarad.
A nagy méretű szőnyegek tisztítását célszerűbb speciális szőnyegtisztító géppel elvégezni. Ezeket kölcsönözni lehet, ahol a típusnak megfelelő tisztítószert is mellékelik hozzá. A normál vizes tisztítók bérleti díja általában napi 3500 Ft, a korszerűbb aquafilteres gépeké pedig 4500 Ft, elég magas, 20000 Ft körüli kaució mellett.

A gépek használata egyszerű, a tisztítást ezekkel is sávonként fokozatosan kell elvégezni, de nem árt némi szikkadás után keresztirányban is Esetenként kétszeres tisztítás szükségesújból átmenni az egész felületen. A felület túlzott átnedvesítését azonban kerülni kell. A szőnyegre a kiszáradásáig rálépni tilos. A nedves tisztításnál az anyag egyenetlen átnedvesedése miatt gyakori a felület hullámosodása, ezt azonban újbóli átnedvesítéssel korrigálni lehet. A lényege az, hogy a tisztítást sávonként és folyamatosan végezve ne nedvesítsük túlságosan át a szőnyeg anyagát.
Az értékes és különösen a nagy méretű szőnyegek kitisztítását célszerűbb szakemberre bízni, aki nálunk sokkal jobban ismeri a különféle anyagok tisztítási lehetőségeit, és erre garanciát is vállal. Igaz nem olcsó megoldás, de kényelmes és biztonságos is, és egy értékes szőnyeg megérdemli az effajta alapos megújulást.

Szőnyegtisztítószerek

Komfort szőnyegtisztító

Kézi- és szórófejes, visszaszívó rendszerű tisztítógépekhez is használható szer. A fékezett habzású, foszfátmentes és nagy tisztító hatású folyadék antisztatizáló adaléka csökkenti a szőnyegek és kárpitanyagok pormegkötését, és a szálak összetapadását is megakadályozza.

Ultra szőnyegtisztító

Kézi- és gépi tisztításhoz is használható folyadék, amely kiváló tisztítóhatása mellett antisztatizálja is a szintetikus és keverékszálakból készült szőnyegeket.

VIX kárpittisztító

Habot képező aerosolos szer, amely mindenféle természetes és műszálas anyagú szőnyeg gyors tisztítására használható. A szernek a felületbe dörzsölt habja oldja a szennyeződéseket, amelyek száradás után kiporszívózhatók.

Stoffi Net habspray

Aktív habot képező gyors kárpit- és szőnyegtisztító. Habja feloldja a szennyeződéseket, és tisztítás után a maradéka kefével vagy porszívóval eltávolítható Használata után a szálakon védőréteget képez az újabb szennyeződés ellen.

Vally 2in1 szőnyegtisztító

Sűrű, zárt szerkezetű habot képező tisztítószer. Habja gyorsan magába szívja a szennyeződéseket, színélénkítő hatású kellemes illatú tisztítószer.

Rivas szőnyegtisztítószer

Lúgokat, savakat tenzideket nem tartalmazó, erős tisztító hatású szer. Textil és textil alapú anyagoknál egyaránt gépi tisztításhoz használható.

Vanis gépi- és kézi szőnyeg és kárpittisztító

Ez két különböző felhasználásra készült szer, amire a flakonokon látható címke is figyelmeztet. Mindkettő aktív oxigént tartalmaz. A gépi tisztításhoz használható folyadék habzásgátló összetétele miatt bármelyik tisztítógépben használható. A kézi tisztításra alkalmas szer hasonló tulajdonságú, de kézzel kell a szőnyeg szálai közé kíméletesen bedörzsölni. Tisztító hatásuk kiváló. Aktív habjuk kristályos formában szárad meg, ami porszívózással maradéktalanul eltávolítható.

Vanis Oxi Action szőnyegtisztító por

Nagy szőnyeg felületek gyors és egyszerű tisztítására alkalmas szer. A por alakú szer aktív oxigén hatóanyaga a szálak közé bedolgozva fejti ki tisztító hatását. A por egyben szálfelfrissítő hatású is és a szennyeződéseket magához vonzó por kis idő elteltével porszívóval eltávolítható. Könnyen kezelhető és jó hatékonyságú tisztítószer.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

szonyegtisztito avatarja

szonyegtisztito         Professzionális szőnyegtisztítás

Jó kis cikk! Mivel a cikk írása óta eltelt jópár év, ezért ajánlanék pár kiegészítést, ha lehet. A felsorolt tisztítószerek közül a Kiehl az tényleg hatékony és a Vanis se rossz. Amit esetleg kiskereskedelmi forgalomban lehet kapni és működik, az Emsalnak a szőnyegtisztítója, de a Well Done szőnyegtisztító szere se rossz és az egyik hozzászólásban megnevezett Karcher RM 760 is jó (ennek van por alakú és kapszulás változata is). Előbbinek nagyon finom citromos illata van. De ezekhez mind bérelni kell permet-extrakciós szőnyegtisztító gépet. Lehet bajlódni a cikkben említett száraz, por alakú szerekkel, de sajnos se a permet-extrakciós eljárás, se a száraz tisztítás nem nyújt olyan magas tisztítási szintet, mint a legmodernebb technológiájú automata szőnyegtisztító rendszerrel történő tisztítás, ami egy gépi porolással kezdődik, majd a multi-kefés szőnyegsúroló automatával folytatódik és a centrifugával zárul. Ezzel a gépsorral lesz igazán tiszta a szőnyeg!

lory01 avatarja

lory01         tisztítószer

Köszönöm a cikket: tényleg jók az ajánlott szerek de mi takarítógép kölcsönzőként az Karcher RM 760 tisztítószerét javasoljuk ügyfeleinknek
<a href="https://www.bereljitt.hu">bereljitt.hu</a>

Magdika avatarja

Magdika        

Kedves Ezermester!
Nagyon jó cikk lett, örülök, hogy elolvastam!
Itt olvastam még egy-két információt, szerintem érdekes ez is: https://carpetcare.hu/karpittisztitas-hazilag-mit-hogyan-erdemes/

Szőnyegpadlók reneszánsza

A szőnyegek a lakástextíliák csoportjába sorolhatók, és padozatok, falak védelmére, díszítésére szolgáltak, szolgálnak. Ma már jelentős százalékban ipari termék, és felhasználási módja is óriási...


Háztartási vegyszerek tesztje

Egyik hatékonyabb, mint a másik? Hány tányért lehet elmosogatni egy környezetbarát és egy hagyományos mosogatószerrel? Mosószereket, mosogatószereket és vízkőoldókat vizsgált a Nemzeti...