Öko mosószerek

2016-03-03 13:01:50 | Módosítva: 2016-03-03 13:05:52

A bio, öko kifejezések már sokszor elcsépeltnek tűnhetnek, és néha olyan termékre is rákerülnek, aminek köze sincs a környezet kíméléséhez. Komolyan véve azonban azt, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után, érdemes használni ilyen, valóban környezetkímélő szereket. 


Óvjuk a környezetünket!

Ezek használatakor óvjuk a környezetünket, de saját egészségünket is, hiszen ezekben nincs olyan anyag, mely allergizálna. Mosószerekből, mosogatószerekből, tusfürdőkből, samponokból is találunk már ilyen szereket az erre szakosodott üzleteken kívül a nagyobb áruházakban is. Áruk általában magasabb a hagyományos szintetikus szereknél, de itt érdemes elgondolkodni az ár-érték arányon.

A szintetikus szerek vegyipari előállítása nagyon olcsó. Hasonló hatású termékeket előállítani, kivonni természetes alapanyagokból már jóval körülményesebb, így ezek ára is magasabb. Az öko készítmények általában koncentrátumként kerülnek forgalomba, lévén a kisebb csomagolás is a környezetkímélő szemlélet része, valamint így szállítani is többet lehet egyszerre, ami szintén csökkenti a káros anyag kibocsátást. A lényeg tehát, hogy ezek többségében koncentrátumok, azaz egységnyi termék valószínűleg több használatra elég, mint a szintetikus szerekből egy nagyobb flakonnyi.


Érdemes tehát elgondolkodni, hogy a szintetikus olcsó, vagy az öko minősítésű, esetenként kicsit magasabb árú készítményeket használjuk. Ha otthon magunknak készítünk mosószert, vagy más kozmetikai, tisztálkodási termékeket, akkor biztosak lehetünk benne, hogy mi van benne. Az utóbbi időben felkapott lett a mosódió, melyből már kész termékeket is vehetünk, vagy hozzájuthatunk mosódió terméshez is, melyből magunk állíthatunk elő sampont, mosószert, mosogatószert.

Érdemes megemlíteni, hogy hazánkban több olyan növény is van mely hasonló hatású. Ilyen a nevében is ezt viselő szappanfű, de a vadgesztenye magjának is jelentős a szaponin tartalma, így abból is készíthetünk a mosódióhoz hasonlóan különféle tisztítószereket. Jóval macerásabb megcsinálni, mint levenni egy bolti polcról és kifizetni, de megéri a kísérletezést.


Mosószer mosódióból: tegyünk 4-8 fél mosódió héjat egy nyakánál bekötött zokniba, és helyezzük be a mosógép dobjába. A mosódió darabok 2-4-szer felhasználhatóak a hőmérséklettől függően: magasabb hőfokon kevesebbszer lehet újra felhasználni. A mosódiót őrölhetjük is, így a port tegyük a mosótasakként funkcionáló zokniba. A mosódióból készült folyékony készítmények mélyhűtve, porciózva sokáig eltarthatók


Háztartási tisztítószer: tegyünk 25 g (kb. maréknyi) mosódióhéjat fél liter forró vízbe, és forraljuk 10-15 percig. Adhatunk hozzá néhány csepp eukaliptusz olajat, így illatos tisztítószerünk lesz. Hagyjuk kihűlni, szűrjük át, és tegyük egy üres szórófejes flakonban. Mosódió porból is készülhet, akkor jobb a hatóanyag-kihozatal, de szűrjük le, hogy ne tömődjön el a szórófej.

Tusfürdő: tegyünk 3-4 mosódió héjat a mosótasakba, és tegyük a forró fürdővízbe öt percre. Lehetőleg a vízsugár közelébe, illetve hasznos egy-két percig a fürdővízben mozgatni. Adjunk hozzá néhány cseppet a kedvenc illóolajunkból. Kiváló tisztító hatású, de szembe ne kerüljön.

Tisztítópaszta: készítsünk pasztát úgy, hogy a mosódió porhoz adjunk egy kevés vizet. Dörzsöljük be vele a tisztítandó tárgyakat, majd öblítsük és töröljük szárazra. Szükség szerint egy enyhe mosódió oldatban áztathatjuk még öblítés előtt. Edények, vagy akár ékszerek tisztítására is alkalmas.

Sampon: három mosódiót forraljunk lassú tűzön kb. 10 percig. Leszűrés után adjunk hozzá egy kevés kukoricalisztet, ha sűríteni szeretnénk. Kívánság szerint illóolajat is tehetünk hozzá, ha szeretnénk illatot adni hozzá. Szembe ne kerüljön!

Áztató és kézi mosószer: 6-8 fél mosódióhéjat forraljunk lassú tűzön fél liter vízben kb. 8-10 percig. Pár csepp illóolajat adhatunk hozzá. Öntsük a lavórban lévő vízhez, és használjuk áztatáshoz, kézi mosáshoz a kényes anyagokhoz.

Permetszer: 3-4 mosódió héjat egy liter vízbe forrázva felhasználhatjuk, a kertben kipermetezhetjük élősködők ellen. Főleg a kevésbé ellenálló, de annál kártékonyabb levéltetvek, molytetvek hatásos ellenszere.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okos tetőtéri ablakok

A tetőtérben lévő nyílászárók elérhetetlen magasságba kerülhetnek, így nemcsak mozgatásukhoz, de a beltéri hőmérséklet és páratartalom szabályozása miatt is szükség lehet távvezérelhető, okos...


Kerti járda betonból vagy járólapból

Egy kerti járda építésénél alapvetően két megoldás között választhatunk. Az egyik a szárazon rakott technológia, melynél lényegében kész burkolóelemeket vásárolunk meg, és azokat úgy rakjuk le,...