Házi tisztítószerek

2015-02-27 11:54:23 | Módosítva: 2015-02-27 12:01:40

A háztartásokban számtalan tisztító és felületkezelő szert használunk, amelyeknek hatása finoman szólva sem mindig áll arányban az árukkal. Sok esetben viszont a könnyen beszerezhető egyéb háztartási szerekkel, és ezekből készített régi receptekkel legalább olyan eredményt lehet elérni, mint a gyári készítményekkel, mégpedig sokkal olcsóbban.


Gyári készítmények mellett

Az ecet az egyik leggyakrabban használt háztartási vegyszer, ami a főzésen kívül számos egyéb esetben is jól hasznosítható. Közismert, hogy a 20%-os töménységű változatával a vízkőlerakódásoktól jól megtisztíthatók a mosógépek. Egy üveggel a gépbe töltése után egy forró vizes mosási programmal, majd egy átöblítéssel jól megtisztítható az egész mosógép. Félévenként ezt megismételve feleslegessé teszi mosáskor a drága vízlágyítók állandó használatát. Az ecet egyébként máshol is pl. kávéfőzőkben, csaptelepeken, és kerámia csempéken is hatékonyan használható a vízkő feloldásában, eltávolításában. A használata után mindig szükséges egy alapos öblítés a savas íz és a kellemetlen szagok eltüntetése miatt.


A fényüket vesztett bőrkárpitok felületének frissítésekor is jól használható, ha 1 rész ecetet és 2 rész lenolaj összefőzött keverékével vékonyan átkenjük, majd puha textíliával fényesre dörzsöljük a bőrkárpit felületét. A régebbi zsírosodások is eltüntethetők ecetes vízzel lemosva, majd a letisztított felületeket ezt követően bőrápolóval kell áttörölni. Ecetes kicsavart ruhával, szivaccsal porszívózás után áttörölve tisztább lesz a felületük a kárpitozott felületű bútoroknak is.

Az ecet a kellemetlen szagokat is megszünteti. Az égett konyhai szagokat, vagy az áporodott dohányfüst kellemetlen szagát is „eltünteti” a levegőből, ha a helyiségbe egy ecettel háromnegyedig töltött sekély tálkát helyezünk el. Ez néhány óra múlva egy alapos szellőztetés ilyenkor is ajánlott.

Az ecet egyébként nem csak a szaniterek tisztításánál használható hatékonyan, meleg vízbe öntve a csempék vízfoltmentesítésére, fúgáik tisztítására is alkalmas, és az ablakok pucolásánál is hatékonyan távolítja el a lerakódott szennyeződéseket. Az ecet mosáskor az öblítővel is összekeverhető, mert élénkíti a ruhák színét, és puhábbak is lesznek tőle. A penészt is könnyedén eltávolítja, és padlószőnyegek, szőnyeg takarításához is hatásosan használható. Elpusztítja az atkákat is, de csak vízzel hígítva ajánlott a használata.


Ha pedig folteltávolítóként szeretnénk alkalmazni, akkor 150 ml ecet, 150 ml víz és negyed teáskanál só keverékével célszerű próbálkozni. Az egészet egy lábasban kell felforralni, majd a foltot benedvesítve a folyadékkal egy órán keresztül „pihentetni” kell. A tisztítást követően tiszta vízzel átöblítve felszárítható a folt helye. A tisztítóhatást makacsabb foltok esetén esetleg célszerű megismételni. Az ecet szódabikarbónával és kevés vízzel péppé keverve is használható, de csak kisebb foltok tisztításához, és az öblítés ez esetben is alapvetően szükséges. A bútorok porosodása is késleltethető 1 l vízbe kevert 1 teáskanálnyi glicerin és ugyanennyi 20%-os ecet keverékével. Ezzel az oldatba mártott és jól kicsavart ruhával áttörölve a bútorok lágy fényt kapnak, és kevésbé vonzzák a port.

A szódabikarbóna is számtalan módon használható otthonunkban tisztításhoz, szagtalanításhoz. A hűtőszekrénybe, egy kis tálba helyezve elnyeli a felesleges nedvességet, és a különféle szagokat is semlegesíti. A zöldségek is hosszabb ideig frissen tarthatók, ha szódabikarbónával megszórva papírtörlőbe csomagolva tároljuk őket. A zöldségeket, gyümölcsöket is könnyű megtisztítani a növényvédő szerektől, ha tisztításukhoz a mosóedénybe előzőleg 3-4 teáskanálnyi  szódabikarbónát oldunk fel. A szemetes zsák aljára szórva is érvényesül a szer szagsemlegesítő hatása, a mosogatószekrény aljába, egy tálkába téve pedig megszünteti a felesleges nedvességet és a kellemetlen szagokat.

Szódabikarbónás nedves ruhával a lakkozott parkettáról könnyen eltüntethetők a megszáradt vízfoltokat, ám utána a felületét szárazra kell törölni. Porszívózáskor hasznos, ha a porzsák aljára szórjuk, így nem lesz porszagú a kifújt levegő. Szőnyegtisztításhoz is használható, ha porszívózás előtt a felületre szórjuk, és kefével elterítjük, majd kiporszívózzuk. Természetesen nedves szőnyegen nem használható tisztítószerként, mert a szemcséi a szálak között maradhatnak. Kevés vízzel pasztaszerűvé keverve csillogóra tisztítható a tűzhelyek, kádak, mosdók és a csempék felülete, sőt a krómozott csapok és egyéb ilyen tárgyak felületét is fényesre tisztítja átdörzsölve. Használata után a letisztított felületek öblítése és szárazra törlése szükséges.


A kezdődő rozsdásodást pedig szódabikarbóna és ecet keverékével lehet eltávolítani. A kellemetlen szagú lábbelik szagmentesítéséhez ugyancsak jól használható, ha egy régi zokniba töltve a cipőbe helyezzük, és egy éjszakáig benne tartjuk. Ékszerek és egyéb fémtárgyak, pl. rozsdamentes edények idült foltjai is eltüntethetők 3 rész szódabikarbóna és 1 rész vízből készített pasztával, a tárgyak puha ronggyal történő átdörzsölésével, majd leöblítésük után való szárazra törlésükkel. A szódabikarbóna más, hasonló jellegű tisztításokhoz is kiválóan használható és könnyen beszerezhető.

A glicerint is számos otthoni célra lehet felhasználni. A bőrből készült ruházati tárgyak, bőrhuzatok ápolásához kiválóan megfelel, ha denaturált szesszel összekeverve áttöröljük a felületeket. Ezzel megelőzhetők a bőranyagokon felületi repedések kialakulása. Áttörlés után puha ronggyal a bőrtárgyak felülete ki is fényesíthető. A gumi tömítések sem vesztik el a rugalmasságukat, ha a felületük kb. félévenként glicerines oldattal lesznek bedörzsölve, mert a glicerin késlelteti az ilyen anyagok öregedését, kikeményedését. Előtte természetesen a felületeket meg kell tisztítani a szennyeződésektől, majd ezt követheti a glicerinoldatos ápoló kezelés. A poros, piszkos, vagy esőfoltos bőrkabátok felülete is megújítható, ha 1 liter szappanos vízbe kevert 1 evőkanál szalmiákszeszes oldattal mossuk le, majd bedörzsöljük glicerines textíliával. A lekezelt bőrfelületek ezt követően flanel anyaggal áttörölve fényesíthetők ki. Az új bőrkabátok esetében pedig megelőzhetők az esőfoltok kialakulása, ha a vásárlás után azonnal glicerines ronggyal áttöröljük.


Mosáskor is hasznos a hatása. Ha az öblítővízhez 1-2 kanál glicerint adunk, a kötött ruhaneműk nem mennek össze, és nem irritálják a bőrt. Ha még 1 pohár 10%-os ecetet is hozzá adunk az anyag rugalmas marad, és nem is nyúlik meg.

E néhány tipp csak ízelítő, hogy a hagyományos háztartási szerek még ma is jól használhatók, és alkalmazásukkal jól helyettesíthetők a drágább speciális gyári tisztítószerek.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sütő tisztítása

A sütő tisztítása nem a legkellemesebb konyhai feladatok közé tartozik. A régi foltokat különösen nehéz eltávolítani, mert a amagas hőmérséklet miatt, ráég a sütő felületére.


Hatékony tisztítás konyhában, fürdőszobában

A kereskedelemben számtalan, különféle célra kifejlesztett tisztítószert árusítanak, kiválasztásuk sokszor saját tapasztalatok alapján történik, így akár egy tucat különféle tisztítószer is...