Függőleges kert

2019-07-15 09:19:33 | Módosítva: 2019-07-15 09:24:41

A vertikális farm prototípusa a svédországi Linköpingben épül, 2020-ra adják át. Várhatóan ezt követően a világ számos pontján építenek hasonló projekteket.


Függőleges növénytermesztés

A rohamléptekkel növekvő létszámú emberiség víz- és élelemellátása egyre komolyabb problémát jelent, ez utóbbira megoldást kínálhatnak a vertikális farmok.

Az elgondolást, vagyis a „függőleges növénytermesztés” fogalmát még 1915-ben alkotta meg Gilbert Ellis Bailey a vertikális gazdálkodásról írott könyvében. Az egyre csökkenő beültethető földterület nagysága arra inspirálja az építészeket, hogy a speciális technológia ismeretében egyre merészebb koncepciókat dolgozzanak ki.


A svéd Plantagon épületében a növények táptalaj nélkül, ásványi anyagokban gazdag vízben fognak növekedni. A hagyományos mezőgazdaság használja fel évente a világ vízfogyasztásának 72 százalékát, ami a fogyó édesvíz miatt nem fenntartható. Ha példaként a nem is túlságosan vízigényes salátát vesszük, szántóföldi termelésben egy hektáron akár havi 84 000 liter víz szükséges az öntözéséhez. A pára-visszaforgató technológiát alkalmazó vertikális farmban termelve ugyanakkor ennek a mennyiségnek a 240-ed része, azaz 350 liter is elegendő.A növények optimális ellátását minden tekintetben automatizált rendszer biztosítja majd, mely monitorozza többek közt a tápanyagszintet, a napfényt, a páratartalmat és a hőmérsékletet. Környezettudatos és egyúttal praktikus megoldás, hiszen az ott termesztett biotermékeket nem kell elszállítani, helyben értékesítik őket. A növények zárt rendszerben növekednek, így gyomirtóra sincs szükség. A vertikális kert az előzetes számítások szerint több mint 5000 lakos élelmezését lesz képes biztosítani.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növényeket magunk köré

Alig akad olyan ember, aki nem szereti, ha növények veszik körül. Telepítésükkel egészségünk, közérzetünk mellett éghajlatunkat is védjük. Kül- és beltérben egyaránt képesek az egészségünkre...


Fóliasátor

A fóliasátrak ára is követi adrasztikusan emelkedő építőipari árakat. A legtöbb kiskertben házi gyártmányúakat és fűtetleneket használnak, hiszen a fűtés többletköltségével nem lehet felvenni a...