14 ötlet a lépcsők alatti terek hasznosítására

2011-11-08 22:24:20 | Módosítva: 2011-11-08 22:24:20

A lépcsőházak alatti terek gyakran állnak üresen vagy lomokkal telve, pedig hasznosításuknak csak fantáziánk szab határt. Ruhatárolótól a TV-s szekrényig sok mindenre alkalmasak lehetnek. Lépcsőházra általában mint a házon belüli közlekedési útvonalra gondolunk, de kis ötlettel praktikus tároló rekeszekként, polcokként is használhatjuk ezt a teret. Kész lépcsőház esetén a meglévő feltételekhez kell igazodni, de új építésű háznál vagy nagy felújításnál célzottan törekedhetünk a megfelelő kialakításra. A másodlagos funkció nem egyszerűen csak praktikus, hanem érdekesebbé, esetleg esztétikusabbá is teheti a lakás ezen részét.

Fiókos lépcső: az egyes lépcsőfokok alatti rész kiváló hely a cipők tárolására. Ez a megoldás viszonylag bonyolult, érdemes már a lépcső építésekor betervezni.

Aszimmetrikus lépcső: elsőre fura megoldás, de ugyanolyan kényelmes, mint a hagyományos változat. A magas lépcsőfokokban nagyobb dobozok, magazinok, rajzok tárolhatóak.

Előszobai polc: sapkák, sálak, téli ruházat tárolására. Minden szem előtt van, még sincs rendetlenség.

Lépcsőboxok: különböző méretű tárgyaknak, különböző méretű tároló rekeszek. Dísztárgyakat is elhelyezhetünk bennük.

Lépcsős szekrény: egy szekrény, ami egyben lépcső is. Használható magában – így a magas fiókok is könnyen elérhetők, de alkalmi padlásfeljárónak is megteszi.

Bortároló: a megoldás nem csak praktikus, hanem szép is és könnyű áttekinthetőséget tesz lehetővé. Pincelépcső alatt még a megfelelő hőmérséklet is biztosított.

Fiókok és ajtók: nem csak fiókos megoldásban gondolkozhatunk, ajtós szekrények is elrejthetőek itt.

Könyvtár a lépcső alatt: az egyik legszebb hasznosítási mód, ha könyveinket a lépcsőkalatt tároljuk. A lépcsőház oldalát is kihasználva nagyméretű könyvek is elhelyezhetőek.

Kihúzhatós szekrény: egy másik koncepció, ahol nem a fiókokat, hanem a komplett szekrényt tudjuk kihúzni-betolni.

TV vagy HiFi állvány helyett: a nagyméretű tévét vagy a Hi-Fi-t a lépcső alatt rejthetjük el. A szekrényajtó bezárásával el is tüntethető, egységes felületet hozva létre.

Ruhásszekrény: nagyméretű fiókokban a ritkán vagy szezonálisan használt ruháinkat tárolhatjuk. Itt is kialakíthatók különböző méretű rekeszek.

Háztartási gépeknek: a hűtő vagy a mosogatógép hatalmas teret foglalnak el a konyhában. Miért ne kerülhetnének a lépcső alá?

Lebegő polcok: játékos megoldás, ha a polcok egyik végét nem zárjuk le, hanem hagyjuk „lebegni őket”.

Dolgozósarok: ha nem végzünk nagy helyigényű tevékenységet, akár egy kis méretű dolgozószobát, számítógépes- vagy olvasósarkot is kialakíthatunk a lépcsők alatt. A jó helykihasználás mellett ez egy barátságos kuckó lehet a lakáson belül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A melegvíz komfort növelése fali rétegtárolóval

Melegvíz készítés külső tárolóval, átfolyós rendszerben vagy esetleg beépített tároló által? Mindegyik megoldás mellett szólhat érv, illetve - több, kevesebb - ellenérv. Jelen cikk nem is akar...


Esővíz hasznosítása

Az esővíz összegyűjtése és hasznosítása nem új „találmány”, ám manapság még fontosabb, mint régebben volt. Ahol ugyanis lehetőség van az összegyűjtésére, szinte bűn nem felhasználni az ég...