14 ötlet a lépcsők alatti terek hasznosítására

2011-11-08 22:24:20 | Módosítva: 2011-11-08 22:24:20

A lépcsőházak alatti terek gyakran állnak üresen vagy lomokkal telve, pedig hasznosításuknak csak fantáziánk szab határt. Ruhatárolótól a TV-s szekrényig sok mindenre alkalmasak lehetnek. Lépcsőházra általában mint a házon belüli közlekedési útvonalra gondolunk, de kis ötlettel praktikus tároló rekeszekként, polcokként is használhatjuk ezt a teret. Kész lépcsőház esetén a meglévő feltételekhez kell igazodni, de új építésű háznál vagy nagy felújításnál célzottan törekedhetünk a megfelelő kialakításra. A másodlagos funkció nem egyszerűen csak praktikus, hanem érdekesebbé, esetleg esztétikusabbá is teheti a lakás ezen részét.

Fiókos lépcső: az egyes lépcsőfokok alatti rész kiváló hely a cipők tárolására. Ez a megoldás viszonylag bonyolult, érdemes már a lépcső építésekor betervezni.

Aszimmetrikus lépcső: elsőre fura megoldás, de ugyanolyan kényelmes, mint a hagyományos változat. A magas lépcsőfokokban nagyobb dobozok, magazinok, rajzok tárolhatóak.

Előszobai polc: sapkák, sálak, téli ruházat tárolására. Minden szem előtt van, még sincs rendetlenség.

Lépcsőboxok: különböző méretű tárgyaknak, különböző méretű tároló rekeszek. Dísztárgyakat is elhelyezhetünk bennük.

Lépcsős szekrény: egy szekrény, ami egyben lépcső is. Használható magában – így a magas fiókok is könnyen elérhetők, de alkalmi padlásfeljárónak is megteszi.

Bortároló: a megoldás nem csak praktikus, hanem szép is és könnyű áttekinthetőséget tesz lehetővé. Pincelépcső alatt még a megfelelő hőmérséklet is biztosított.

Fiókok és ajtók: nem csak fiókos megoldásban gondolkozhatunk, ajtós szekrények is elrejthetőek itt.

Könyvtár a lépcső alatt: az egyik legszebb hasznosítási mód, ha könyveinket a lépcsőkalatt tároljuk. A lépcsőház oldalát is kihasználva nagyméretű könyvek is elhelyezhetőek.

Kihúzhatós szekrény: egy másik koncepció, ahol nem a fiókokat, hanem a komplett szekrényt tudjuk kihúzni-betolni.

TV vagy HiFi állvány helyett: a nagyméretű tévét vagy a Hi-Fi-t a lépcső alatt rejthetjük el. A szekrényajtó bezárásával el is tüntethető, egységes felületet hozva létre.

Ruhásszekrény: nagyméretű fiókokban a ritkán vagy szezonálisan használt ruháinkat tárolhatjuk. Itt is kialakíthatók különböző méretű rekeszek.

Háztartási gépeknek: a hűtő vagy a mosogatógép hatalmas teret foglalnak el a konyhában. Miért ne kerülhetnének a lépcső alá?

Lebegő polcok: játékos megoldás, ha a polcok egyik végét nem zárjuk le, hanem hagyjuk „lebegni őket”.

Dolgozósarok: ha nem végzünk nagy helyigényű tevékenységet, akár egy kis méretű dolgozószobát, számítógépes- vagy olvasósarkot is kialakíthatunk a lépcsők alatt. A jó helykihasználás mellett ez egy barátságos kuckó lehet a lakáson belül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rejtett fekhelyek

Az ágyak elhelyezése sokszor még akkor is gondot okoz, ha kimondottan hálószobába kerülnek. Ezek ugyanis általában nem nagy alapterületű helyiségek, a divatos dupla fekhelyek pedig...


Lépcsőbútor

A lépcső alatti rész sokszor marad kihasználatlanul, pedig az olyan lakásokban, ahol galériát építenek, általában szükség van minden hely kihasználására. Nemcsak hely-, hanem költségtakarékos...