Praktikus tárolók a garázsban

2012-12-30 22:09:02 | Módosítva: 2013-01-04 19:38:11

Rendrakás és lomtalanítás kéz a kézben járnak. A felesleges holmik kidobása nélkül nem lehet rendet tartani. Ha ez megtörtént, számos praktikus tárolási megoldás közül választhatunk a garázsban vagy műhelyben.

A garázs sok olyan dolog gyűjtőhelye, amit már nem használunk, de nem dobjuk ki. Ide szorul ki az, aminek a lakásban már nem jut hely. A felesleges dolgokat is kirakjuk a házból, így végül a garázs lomtárrá válik. Lomtárolás helyett a garázs nagyon jól kihasználható kiegészítők tárolásra. Olyan holmikat érdemes a garázsban tartani, amiket ritkán, vagy időszakosan használunk: autó-felszerelést, ünnepi dekorációt vagy a különböző sporteszközöket, kerti szerszámokat.

Ha vannak olyan tárgyak, dobozok a garázsban, melyeket több mint 1-2 éve nem nyitottunk fel, akkor érdemes megfontolni, hogy eladjuk, elajándékozzuk vagy kidobjuk őket. Ha ennyi idő alatt nem vettük kézbe ezeket a tárgyakat, szinte biztos, hogy nem lesz rájuk szükségünk a jövőben sem.

Polcok, dobozok

A polcrendszerek előnye, hogy szabadon állítható a polcok magassága, így mindig az aktuális holmik nagyságához lehet igazodni. Műanyag dobozokban érdemes tárolni az értékesebb, nedvességre kényes tárgyakat, hogy ne porosodjanak és a víz se érje őket. A dobozokra címke vagy egy felirat mindenképpen kerüljön, hogy később be lehessen azonosítani a tartalmukat.

Létezik olyan megoldás is, ahol a mennyezetre szerelt sínekbe tolhatjuk be nagy méretű műanyag dobozainkat. A görgős tárolók a nagyobb méretű, nehezebb dolgok tárolására alkalmasak, mozgatásuk is könnyebb. A szekrény abban az esetben javasolt, ha vegyszerek is vannak a garázsban. A gyerekek biztonsága érdekében ajánlott zárható szekrényben tartani őket.

Akasztók, szerszámtartók

A téli, illetve a nyári gumiabroncsokat felnivel vagy anélkül, az állítható gumiabroncs-tárolóban raktározhatjuk, melyből létezik álló és mennyezetre szerelhető típus is. Mivel állítható a szerkezet, minden abroncsmérethez alkalmazható. A tetőboxot szintén raktározhatjuk a kocsi felett. A tetőbox-tároló elemei szétakaszthatók, így a tetőcsomagtartókat sem kell leszerelni a box aljáról. A síléceket, biciklitartókat, kerti szerszámokat, vagy a folyton útban lévő gördeszkát is eltüntethetjük szem elől. Mindegyik tartó könnyedén felszerelhető a mennyezetre vagy a garázs oldalfalára. Rögtön több lesz a hely, a kocsival kényelmesen tudok begurulni, és kiszállni is egyszerűbb lesz.

Legjobb szerszámtartó megoldás a perforált lemez, ami egyrészt nem drága, könnyű, és erősen a falhoz rögzíthető. Polcos állvány is építhető belőle, oldalborítóként is használható. A perforált lemez nyílásaiba kampókat akaszthatunk, vagy síneket is rögzíthetünk rá. Szerszámainkat így a saját elképzeléseink szerint rendezhetjük el a műhelyünkben.

A szokásos szerszámokon túl, kisebb kerti eszközök tárolására is alkalmas a szerszámfal. Egy másik lehetőség a szerviz kocsi, ami nem más, mint egy kihúzható tálcákkal és fiókokkal ellátott, mozgatható szekrény. Ez akkor javasolt, ha sokat szerelünk autót, motort.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: garázs, tárolás, polc

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

14 ötlet a lépcsők alatti terek hasznosítására

Fiókos lépcső: az egyes lépcsőfokok alatti rész kiváló hely a cipők tárolására. Ez a megoldás viszonylag bonyolult, érdemes már a lépcső építésekor betervezni. Aszimmetrikus lépcső: elsőre fura...


Szélenergia tárolás

A megújuló forrásokból származó energia tárolása napjaink egyik legnagyobb megoldandó problémája. E források termelése ugyanis napszak- és időjárásfüggő, így gyakran nincs összhangban a...