Drótkötélpályás polcok

2008-08-07 22:56:32 | Módosítva: 2008-08-07 22:56:50

A polc közkedvelt tároló-, rakodóhelyünk. Ha helyszűkében vagyunk, azonnal rá gondolunk, mint legkézenfekvőbb megoldásra. Kialakítására számtalan mód van, ám most mi eléggé szokatlan, drótkötélpályás változatát, és annak elkészítését mutatjuk be a különleges megoldásokat kedvelőknek. Teherbírása kiváló, elkészítéséhez pedig egy hosszabb délután is elegendő.

Először is a függesztett polcok helyét válasszuk ki. Területigénye a polclapokéval azonos, amelyeket természetesen előre ajánlatos méretre vágatni, élfóliázni. A polcokat tartó acél sodronykötél kifeszítéséhez nyolc menetes akasztóhorogra, kötélszívre, csavaros kötélbilincsre, négy drótfeszítőre, polclaponként négy-négy csavaros drótkötélbilincsre és persze kb. 12 m hosszú, 3-4 mm-es sodrott acélhuzalra lesz szükségünk. Pontos hosszúságát természetesen a helyiség magasságához mérten határozzuk meg. A szerszámokat illetően falfúrásra is alkalmas fúróra, vízmértékre, talpas derékszögre, csavarhúzóra, csípő- és kombinált fogóra, no és természetesen egy függőónra is szükségünk lesz.
A polclapokat előbb összefogva, sarkain fúrjuk ki 3,2-4,2 mm-es fúróval. A lyukak középpontja a lapok éleitől 35-35 mm-re legyen. A lyukakat legjobb állványba fogott fúrógéppel kialakítani.
A lapok sarokfuratai alapján határozzuk meg a feszítőhorgok helyét a mennyezeten. Az oldalfaltól mért távolságukat talpas derékszögre felfogott mérőléccel könnyű meghatározni (1). A bejelölt helyekre fúrjunk lyukakat a műanyag dübelek számára (2), majd ezek beütése után hajtsuk be a menetes függesztőhorgokat (3). Ezek lehetnek pl. körkampós dübelek, vagy félkörkampós szeghorgonyok, ha a polcok terhelése jelentős lesz. Nagyobb terheléshez alkalmazzunk "nagyszilárdságú" acéldübeleket. A tartókábelek pontos helyét a padlón, függőónt használva határozhatjuk meg a legkönnyebben (4). Az így bejelölt pontokba is fúrjunk lyukakat (5), és ezekbe is hajtsunk be egy-egy menetes akasztóhorgot.
Az acélsodronyt csípőfogóval vágjuk négy egyforma hosszúságú darabra. Mind a négy végét hajtsuk vissza, és a hurokba helyezzünk kis kötélszívet (6). Ezek akadályozzák meg, hogy a kampókba akasztott sodronyfonat szálait a horog feszítéskor túlságosan megtörje. A beillesztett kötélszíveket a kötélszárak párhuzamos összefogásával és csavaros bilincsbe fogásával rögzítsük (7). A köteleket fűzzük át a polclapok furatain (8), majd mind a négyet szabjuk olyan hosszúságúra, hogy a felső horgokra akasztott drótfeszítők kampójába kötélszívvel szerelt drótkötélszemet akaszthassunk. Ha már mind a négy sodronykötelet a feszítők kampójára akasztottunk, akkor fokozatosan feszesre húzhatjuk mind a négy sodronyszálat. A feszes drótköteleken most már egymás után - a legfelsővel kezdve - beállíthatjuk a polclapok magasságát. A drótkötélbilincseket a lapok alá csavarozzuk fel, majd a polclapot vízmértékkel állítsuk tökéletesen vízszintbe. A bilincsek szorítócsavarjait csak ezt követően húzzuk meg csőkulccsal. A szilárdan alátámasztott polcokra már nyugodtan pakolhatunk, ám azzal számoljunk, hogy akármennyire is feszes a négy tartókötele, kis kilendülésre mindig hajlamos lesz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: drótkötél, polc

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rendhagyóan egyedi könyvespolcok

A könyv még ma is a különféle információk tárháza, ám ezen kívül a lakások nagyon dekoratív berendezési kelléke is. A rendezett könyvespolc mintegy bizonyítéka a tulajdonos betűszeretetének és...


Tárolás a rend lelke

Hogy otthonunk működőképes legyen, és átlátható rendet teremthessünk, minden helyiséghez és funkcióhoz meg kell találnunk az ideális, ízlésünknek és pénztárcánknak leginkább megfelelő tároló...