Munkapultok és borításuk

2017-08-29 08:22:13 | Módosítva: 2017-08-29 08:37:00

A konyha meghatározó felületét a beépített munkalap alkotja. Feladata, hogy az előkészítő és főzési munkáknak megfelelő helyet biztosításon. Ez általában magában foglalja a beépített mosogatómedencét is. Karakterét, anyagát a konyhabútorokhoz illően, egyéni ízlés szerint szokás megválasztani, és a kínálat elég bőséges. Az alábbiakban a különféle anyagokból készült konyhai munkalapok jellemzőit igyekeztünk összegyűjteni a választás megkönnyítése érdekében.


A laminálttól a gránitig

A legáltalánosabban használt munkalapok a laminált burkolatú konyhai pultanyag. Hordozóanyaga síkpréselt, finom felületű faforgácslap. Ennek szín oldalára előbb pár milliméter vastagságú dekor fóliát ragasztanak, erre HPL vagy CPL laminátum kerül, alulra pedig az ún. ellenhúzó papír. Elülső hosszanti éleik lekerekítettek, amire a laminátumot postforming technológiával hajlítják rá. A hátsó éleiket azonban csak papírfólia borítja.

Általában 28-38 mm vastagságúak, és 60, 90, 120 mm a szélességük, a hosszuk pedig 260-520 cm között változik gyártótól (Egger, Falco, Kronospan stb.) függően. Dekor mintázatuk nagyon változatos és valósághű.

Felső bevonat ellenálló képességétől, érzékenységétől függ az árfekvésük. Általában a kiömlött főzési alapanyagok könnyen eltávolíthatók bármelyik fajta felületéről, és a karcoknak is elég jól ellenállnak, ha kíméletesen anyagokkal tisztítjuk. Viszont nem tűrik jól az erős hőhatásokat, ezek foltokat vagy egyéb felületi hibákat hagynak. A nyílt láng égési nyoma pedig kijavíthatatlan hibát okoz a felső védőrétegen. Az illesztéseik soha nem lesznek hajszálpontosak. Az oldalélek alumínium élprofilokkal zárhatók le, a fal felőli vízzárás szilikonnal lezárva vagy speciális vízvető lécek felszerelésével oldható meg. A mosogató felülről, peremmel a kivágott nyílásba helyezve, szilikonba ágyazva rögzíthető.

Azt érdemes szem előtt tartani, hogy minél simább és fényesebb a felülete, annál sérülékenyebb az ilyen munkalap. Ennek ellenére kedvező árfekvésük miatt nagyon kedvelt pult anyag, és bőséges a dekor mintázatuk.

A természetes fából készült munkalapok már az igényesebb megoldások közé sorolható. A pult anyaga 3-5 cm vastag összeragasztott lécekből áll. A többnyire bükkfa alapanyag hagyományos asztalos munkával alakítható a kívánt méretre. A mosogató, főzőlap is belevágható – felülről beillesztve, az élforma igény szerinti marással alakítható ki. A szélességük hasonló a lamináltból készültekéhez. Felületek nedvesség elleni védelme érdekében félolajos kezelés félévente szükséges. Az ilyen munkapultok felülete kellemes tapintású, könnyen tisztán tartható, ám vágódeszkaként nem használható, mert a vágásnyomokat és az egyéb zöldségnyomokat igen nehéz eltüntetni. Egy adott pontig ugyan hőállóak, ám a nyílt láng megégeti a felületüket. Állandó gondos tisztítást és rendszeres kezelést igényelnek. Hatásuk rusztikus, ám inkább kisebb betétként, konyhaszigetek burkolására ajánlott anyag.

Kemény műkő jellegű burkoló anyagok (Corian, Formica, Swanstone) felszíni rétege 1/3 rész akrilgyantából és 2/3 rész természetes ásványi anyagból készül, melyet MDF alapra ragasztanak erre alkalmas speciális ragasztóval. Bármi elkészíthető belőle, mert a lapok hőre lágyulva könnyen formálhatók, és utána visszakeményednek. A különböző részelemek hézagmentesen illeszthetők egymáshoz ragasztással.


A 3-4 mm vastag munkapult fedő lapok a pult szélein lekerekíthetők, sőt megfelelő marószerszámmal változatos profilú élek kialakítására is módot adnak. A hasonló anyagból készült mosogató tökéletesen és illesztési vonal nélkül a felületébe ragasztható tömítés nélkül. Hátul akár a falborításra is felhasználható, mégpedig hézagmentesen a pulthoz ragasztva. Az esetleges mély karcok vagy egyéb felületi sérülések a saját anyagával feltöltve, polírozás után nyom nélkül javíthatók. Ezek az anyagok azonban könnyen karcosodnak, és a hővel szemben sem túl ellenállóak.

Különféle műgyantákból és természetes kőszemcsékből is készülnek egyedi munkapultok. Már eleve formára öntött, majd polírozott felületűek, külön darabonként rendelhetők meg. Víz és hőállók. A gránit szemcsézetű gyakorlatilag karcolhatatlan, a márvány már kényesebb, ám fényes felülete könnyen tisztítható. Hátrányuk, hogy állandó kezelést és tisztítást igényelnek, és elég sokba kerülnek. A jelentősebb felületi sérülések kijavítása pedig szinte lehetetlen.

A betonlap nálunk még kevesek által ismert konyhapult megoldás. A 3-4 cm vastagságú mesterséges kőburkolat készítése a helyszínen történik színező anyaggal bekevert betonból, a kívánt formára és méretre öntéssel. Elég súlyos munkapult borítás, ezért a konyhaszekrény korpuszát nagy teherbírásúra kell készíteni. A felszínét impregnálni kell, hogy kellően vízálló legyen, ellenkező esetben nyomok maradhatnak rajta. Előnye, hogy nem érzékeny a hőre, egyéb sérülésekre, és újabban nagyon trendi az ilyen borítású munkapult azok körében, akik kedvelik a minimál és rusztikus hatást.

A konyhapultok borítását tekintve egyre inkább terjednek az rozsdamentes acéllemezes borítások. Anyaguk általában 0,5-1 mm-es az adott méretre hajlítva készült acéllemez, amit a szekrény korpuszának a felületére ragasztanak. Élfedésük általában az adott felület méretére hajlított és a sarkokon hegesztett lemez.


Az inox felszínű borításokat többnyire a high-tech jellegű konyhákban alkalmazzák, az anyag azonban csak akkor érvényesül igazán, ha a konyhában elég nagy felületet borítanak ilyen lemezekkel. Hátránya, hogy könnyen karcolódik, és a vágásnyomok is nyomot hagynak a felületén. Igen gondos és állandó tisztítást igényel, felületén ugyanis minden ujjlenyomat, víz- vagy egyéb folt azonnal nyomot hagy, amit célszerű szinte azonnal letörölni. Magas a hőállóságuk és az üvegedényeket sem károsítják.

Tartósan ugyan semmilyen szennyeződés nem tapad a felületükhöz, viszont ezeket azonnal ajánlatos letörölni a foltosodás elkerülése érdekében. Tisztításukkor kerülni kell minden karcosodást okozó tisztítószert és törlőruhát, mert ezek is maradandó nyomokat hagynak a felületükön. Kimondottan csak az ajánlott folteltávolító szerek használhatók, amik maradékát lemosásuk után azonnal finom szálú textíliával szárazra kell törölni. Az ilyen acél pultborításokat még utólagos polírozással sem lehet teljesen karcmentessé tenni.

Nagyon dekoratív hatású lehet, de költséges és kényes konyhapult borítás, amit a konyhastúdiókban lehet megrendelni. Hatásuk kissé rideg, amit a szekrények anyagának, színének jó megválasztásával lehet megfelelően ellensúlyozni.


A HPL lemez nem más, mint a fa és műanyag ötvözete. A gyártás során több réteg különböző papír és műanyag fóliát melamin gyanta hozzáadásával magas hőfokon, nagy nyomás alatt préselnek egybe. A technológia eredményeként a környezeti hatásokkal szemben rendkívül jól ellenálló felületet kapunk.


A CPL folyamatosan préselt laminátum, olyan rétegelt felület, melynek rétegei dekorpapír alapra több rétegben felhordott vízzáró, impregnáló és kemény bevonatokból állnak össze. A gyártási eljárásban alkalmazott nagy nyomás és magas hőmérséklet teszi a felhasznált anyagok segítségével különösen ellenállóvá a CPL felületet.

Quartz kompozit pultok

A quartz kompozitot válogatott, természetes quartz zúzalékból gyártják, mely a termék 95%-át alkotja, magas szilárdságú poliészter gyantába ágyazva. Az így előállított anyag mechanikai tulajdonságai hasonlók, sőt gyakran jobbak, mint az eredeti, természetes köveké. További előnye, hogy a gyári előállítás megbízható minőséget és állandó színválasztékot biztosít.

A quartz kompozit anyag olyan kemény, hogy szinte nem lehet megkarcolni. A konyhai eszközök nem tudnak kárt tenni benne. A konyhai műveletek során azonban kerüljük a közvetlen felületen történő vágást. Minden esetben használjunk vágódeszkát.

Az anyag ellen áll a főzés során kifolyó, kifröccsenő folyadékoknak. Fényes felületen ez a határ 90 °C fokig értendő, matt felületű pultnál 80° C fok. A főzés során a tűzhelyről leemelt forró edényt ne tegyük rá közvetlenül a felületre, mert az anyag megsérülhet illetve „elpattanhat”.

Folyadékok, zsírok, savak nem tesznek kárt benne. A kiömlő folyadékot egyszerűen csak le kell törölni. A kifolyt kávé, tea, vörösbor nem fog nyomot hagyni.

Márvány és mészkő

Bár munkapult készítésére kevésbé praktikus, de eleganciája miatt erre a célra is használják a márványt, illetve a mészkövet. A kristályosan szemcsés mészkő csiszolva igen tetszetős. Szép színe, különösen egyenletesen sűrű, szemcsés szerkezete nagyon alkalmassá teszi művészeti célokra. A friss törési lapokon a kristályszemcsék erősen fénylenek, innen kapta a marmarein (fényleni), vagy marmaros (fénylő) görög szóból véve a marmor, magyarul márvány nevet.

A szemcsék kisebbedésével egyre veszít fényéből, úgy hogy végre átmegy tömött mészkőbe, mely fénytelen. Viszont igen gyakran a tömött mészkő megy át márványba, mert a márvány a tömött mészkő átkristályosodásából lett. A gyakorlatban gyakran használják a márvány nevet nemcsak szemcsés mészkövekre, hanem az olyan mészkövekre is, melyek szép színűek, jól faraghatók és csiszolhatók. Ismert hazai márványok, mészkövek; a tardosi vörös márvány, a siklósi márvány sárga, rózsa, vörös, fehér és fekete erezetekkel, valamint a süttői mészkő.


Nagyon kedveltek a laminált konyhapultok kedvező áruk miatt, ám a felületük érzékeny a hőre és karcokra


A természetes falécekből összeragasztott konyhapult táblák nagyon mutatósak, ám rendszeres tisztítást igényelnek

A kemény műkő jellegű pultborító anyagok jól formázhatók, illesztéseik nem láthatók, karcosodásra, erős hőre érzékenyek, de polírozással felújíthatók


A betonlap pultborítások elég súlyosak, a helyszínen készülnek és tetszőlegesen színezhetők, nem érzékenyek a hőre, ütésre, de speciális vízzáró bevonatot igényelnek


Az inox acélpult borítások csak nagy felületen érvényesülnek, állandó tisztítást igényelnek és foltosodásra hajlamosak

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Edények a mosogatógépben

A mosogatógépek a reklámok ellenére, csak akkor tudnak szépen mosogatni, ha nem spóroljuk el a szükséges előkészítést. A mosogatógép nem szemetes, ezért távolítsuk el az ételmaradékokat,...


Fiókok, fogantyúk nélkül

A bútortervezés minimál irányzata hozta létre a letisztult, egyöntetű front felületeket a bútorokon, amelyekről eltűntek a fogantyúk. No, de akkor hogy nyílnak?