Hogyan válasszunk hűtőszekrény-t

2014-02-14 10:49:55 | Módosítva: 2014-02-14 10:57:56

A drága hűtőszekrényt csak megvásárolni költséges, egy régebbi, magas fogyasztású típust lecserélve egy-két év alatt bejön az ára. Nem is beszélve az extrákról, melyek megkönnyítik az élelmiszerek tárolását.

Hasonlóan más háztartási nagygépekhez, első lépésben el kell döntenünk, hogy szabadon álló vagy beépíthető hűtőszekrényt szeretnénk vásárolni. A választás természetesen konyhánk elhelyezkedésétől, berendezésétől, valamint a pénztárcánktól is függ.


A beépíthető hűtők láthatatlanok, asztalosmunkával konyhaszekrénynek álcázva rejtve maradnak a szemek elől. A hűtők fogyasztását a gyártó minden esetben megadja, így össze lehet hasonlítani a készülékek üzemelési költségét. A méret nem minden esetben számít, nagyobb méretű és űrtartalmú hűtőszekrény lehet takarékosabb kisebb társánál.


Mára már a legtöbb hűtő legalább A energiaosztályú (létezik már A+++ is), de még itt is lehet eltérés azonos készülékek fogyasztásai között, attól függően, hogy hova tesszük, mennyire szellőzik, mennyit nyitogatjuk, süti-e a nap közvetlenül, és hogy mennyire meleg a környezet.


A kombinált hűtőszekrény előnye, hogy nincs szükség külön fagyasztóra, ételeinket a hűtő erre kialakított részében tudja fagyasztani. A hűtő kiválasztásakor, többszemélyes háztartás esetén személyenként 40-50 literes térfogattal számoljunk, míg egyszemélyes háztartásban egy 100-140 literes hűtőszekrény maximálisan elegendő lehet. A fagyasztószekrény esetén 100 liter kihasználatlan fagyasztóterület egy év alatt 200 kWh feleslegesen elpazarolt energiát jelent. Ahhoz, hogy a nekünk leginkább megfelelő típust kiválaszthassuk, gondoljuk végig, hogy milyen élelmiszereket fogyasztunk, ill. tárolunk hűtőnkben.

Extra funkciók

A gyártók mindig próbálnak a megszokott tudáson túl valami újat mutatni. Lehet ez egy hasznos tároló polc a borospalackok számára, gyorsfagyasztó funkció, vagy a páratartalom-szabályozás.

A leggyakoribb és leghasznosabb extra az automatikus fagyasztó-leolvasztási rendszer, azaz a „no frost”. A rendszer lényege, hogy amíg a korábbi hűtőkben hűtéskor a hideg levegő lassan lefelé süllyed, az új hűtési rendszerben a hűtőtér hátfalán lévő ventilátor gondoskodik a hideg levegő gyors és egyenletes keringéséről. A légáram az elpárologtató felé „tereli” a nedvességet is tartalmazó levegőt, a nedvesség ráfagy az elpárologtatóra, ahonnan az időkapcsolóval vezérelt fűtés hatására leolvad. A keletkező olvadékvíz összegyűlik a fagyasztót működtető kompresszor feletti tálkában, amelyből annak melegétől elpárolog. A hagyományos gépektől eltérően nem képződik dér vagy jég a mélyhűtő falain, ezért higiénikusabb, és az élelmiszerek igen rövid idő alatt lehűlnek.


Többzónás hűtők esetén minden hűtőzóna hőmérséklete külön programozható, a belső terek hőmérsékletét beépített érzékelők figyelik. Az elektronikus vezérlő az érzékelők utasításaira nyitja vagy zárja a levegő beömlő nyílásainál elhelyezett zsalukat. A hőmérséklet attól függően változik, hogy mennyi hideg levegő kerül az adott hűtőtérbe. Így a belső terek hőmérséklete igen jól szabályozható. A hagyományos mélyhűtő zóna (-18 °C) és normál hűtőzóna mellett (4-8 °C) lehetőség nyílt egy külön 0 fokos zóna létrehozására, ami optimális halak, saláták és egyes zöldségek tárolására. A 0 °C-os zónában 6 napig friss marad a gyümölcs, a zöldség, a saláta, és só, vitamin- és víztartalmát is megőrzi. További lehetőség a 8-12 fokos zóna, amely a “pincehidegen” fogyasztható italok hűtésére ideális.


Kombinált, vagyis fagyasztóval is ellátott hűtők esetében létezik egy és kétkompresszoros verzió is. Az utóbbi több okból is előnyös, mert a fagyasztó nagyobb kapacitása miatt képes azonnal gyorsan fagyasztani a frissen elhelyezett ételt (jobb teljesítmény), valamint adott esetben a hűtő és fagyasztó részt külön-külön lehet vezérelni, akár lekapcsolni.


Fontos, hogy a hűtőgépet ne helyezzük fűtőtest vagy tűzhely közvetlen közelébe, mert energiafogyasztásuk nagymértékben megnő. A direkt napsugárzás szintén káros. A hűtőgép működése annál gazdaságosabb, minél jobban szellőzik a készülék hátoldala, a szellőzőrácsot ezért mindig tartsuk tisztán és szabadon.

Meleg ételt ne tegyünk a hűtőszekrénybe, hagyjuk előbb szobahőmérsékletűre hűlni. Becsomagolva tovább frissek maradnak az élelmiszerek, ez alól csak a zöldség-gyümölcs kivétel, amit mindig csomagolás nélkül tegyünk a hűtőbe.

Ha túl gyorsan képződik jég a mélyhűtőben, az arra utal, hogy az ajtók nem záródnak tökéletesen. Ellenőrizzük rendszeresen, hogy tiszta-e, illetve megfelelően záródik-e a hűtő- és fagyasztó ajtaja, továbbá, hogy teljesen épek-e a gumitömítések. Legegyszerűbben ezt úgy tehetjük meg, ha éjszaka, teljes sötétben egy bekapcsolt elemlámpát helyezünk a hűtőszekrénybe. Ha fény szűrődik ki, akkor az ajtó záródása biztosan hibás.

Mit hová tegyünk a hűtőben?

Nem mindegy, mit hova teszünk a hűtőszekrényben. Ahhoz, hogy az ételek a leghosszabb ideig megőrizzék frissességüket, vitamintartalmukat, arra a részre kell tenni őket, ahol a lehető legoptimálisabb hőmérséklet éri őket.

A felső rész 7-8 fokos, ide kerüljenek a sajtok, az előre elkészített ételek. A kávé – egy zárható dobozban – is sokáig megőrzi itt aromáját. A 4-6 fokos középső szekcióban van a helye a tejnek, a joghurtnak. Az alsó rész 0-4 fokos tartománya a húsoknak, a kolbászoknak, felvágottaknak kedvez.


A paprika, a brokkoli, a karfiol kifejezetten a dobozokba való, de a gyümölcsökkel érdemes vigyázni. A barackot, a szőlőt, a cseresznyét nyugodtan iderakhatjuk. A banánt és a citrusféléket hűtőn kívül tároljuk, mert a hidegben elvesztik aromájukat. Az ajtó felső része a hűtő legmelegebb tartománya, a vajat, a lekvárokat, a tojást, a mustárt tegyük ide. Az ajtó alsó tárolópolcán nem csak a hőmérséklet miatt érdemes az üdítőket, a vizet, a sört tárolni, hanem azért is, mert igazán kézre esik. Érdemes a frissen vásárolt dolgokat hátra tenni, a régebbieket pedig előre, így semmi nem vész kárba.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kiskonyhás ötletek

Ha kis lakásról beszélünk, egyből eszünkbe jut a panel és a vele járó problémák. Alacsony belmagasság, kis terek, télen-hideg, nyáron-meleg, papírfalak és még sorolhatnám a rossz tulajdonságait....


Háztartási robotgépek

A főzés sokféle, aprólékos és időigényes feladatok sorából áll. Van aki élvezi ezeket a rutinszerűen végzett, és esetenként fárasztó munkákat, mások viszont gépel igyekeznek gyorsan és könnyen...