A hely kihasználása fontos

Sarokszekrény

A konyhákba egyre több elektromos készüléknek és egyéb hasznos gépnek kell helyet biztosítani. Egy mosogatógép elhelyezése szűk konyhában például új, keskenyebb szekrények beépítését teszik szükségessé. Ez történt az alább bemutatott konyhában is, mégpedig kritikus helyen, a sarokban.

A viszonylag kis alapterületű konyhában nehéz kiválasztani az új mosogatógép helyét. Figyelembe kell venni a víz- és a csatorna vezetékek kiállásait. Ajánlatos ezekhez a lehető legrövidebb vezetékkel csatlakoztatni, de ennek nem kell a legmeghatározóbb szempontnak lennie. Esetenként a mosogatómedence helyét is meg lehet változtatni, ami viszont munkapult cserét is jelenthet. Ezért előbb mindenképpen a vezetékezést kell megtervezni, a mosogatógép és a mosogató medence helyének meghatározásával.
Jelen esetben, mivel a konyha U-alakú elrendezése miatt a tűzhely ideális helyen volt, csak e mellé volt célszerű a mosogatógépet beállítani. Így viszont a mosogató medencéjének szükségképpen hátrébb kellett kerülnie. A csővezetékek így viszonylag könnyen kiépíthetők voltak, ám a régi szekrény mérete az új gép mellett lecsökkent, és ajtókkal nehezen lezárható sarok alakult ki az ablak alatti szekrénysor mellett.
Az oldallaphoz 165 foknyira nyitható pánt rögzíti az ajtótA megoldást egy speciálisan kialakított, osztott ajtós sarokelem jelentette, amely pontosan kitöltötte az alsó szekrénysor hiányzó részét. Az új szekrény 19 mm vastag elemei közül előbb az L-alakú fenéklap került kiszabásra. Aljára az eredetivel azonos magasságú lábazati elemek csapozva lettek felerősítve. Ezt követően a két oldallap és a fenéklappal azonos méretű és alakú rakodólap került a helyére. Felül 100 mm széles összekötő keretlécekből kialakított keret kapcsolta szilárd egységgé a szekrény korpuszát.
A hátlap anyaga 10 mm vastag MDF lap, amelynek megfelelő darabjába már ezt megelőzően kivágták a mosogató víz- és lefolyócsövének átvezetéséhez szükséges nyílásokat. A falra felerősített vízvezetékek miatt természetesen a hátlap a faltól távolabb, pontosabban beljebb került, és éllalp kötésben csatlakozott a rá merőleges oldallapok belső oldalára.
Az élek lefedése után a szekrénytestet könnyen a helyére lehetett illeszteni, és két bútorösszehúzó csavarral szorosan a meglevő szekrény oldalához rögzíteni. Ezt követte a mosogatógép végleges bekötése és helyére illesztése. Az alsó szekrénysor beépítettsége így már folyamatosnak látszott, csak az új szekrény ajtói hiányoztak még, no meg az új munkalap. A régitől ugyanis búcsút kellett venni, mert a mosogató medence kissé hátrább került, és a lap felülete amúgy is már kopottas volt.
A munkalapot a teljes szekrénysor felett kicserélték. Az új szekrény teteje felett a falig érő hosszúságúra szabták le, a rá merőleges darabot merőlegesen élhez illesztve csatlakoztatták egymáshoz, az illesztési hézagot pedig T-alakú fém takaró elem fedi le. A munka pult darabjait a szekrénykávák felöl behajtott csavarok rögzítik szilárdan a helyükre. A mosogató medencét és a csepegtető tálcát befogadó nyílás természetesen pontos kijelölést követően lett kivágva, majd a vágott élre vízzáró bevonat került. A medencét még a munkalap szekrényre erősítése előtt felcsavarozták, peremét a biztos vízzárás érdekében színtelen szilikon gumiba ágyazva szigetelték. A perem melletti felesleges tömítőanyag az anyag kötése után még könnyen és nyomtalanul eltávolítható. Miután a mosogató medence a helyére került, a munkalapdarabot az új szekrény tetejére lehetett csavarozni. A mosogatómedence bekötése ezután már semmi nehézséget nem okozott. Ám az új munkalapok fal melletti élét is biztosítani kellett a szivárgó víz ellen, amit a színben harmonizáló gumiperemes vízvető szegélyek felerősítésével könnyű megoldani.
Hátra volt még a sarokszekrény kombinált ajtajának a kialakítása. Anyaga a már meglevő szekrények ajtóihoz hasonlóan lazúrozott fenyőfa lett, és formailag az eredeti kivitelhez igazodott. Az új ajtó léckeretét is lamellás betét tölti ki. Az új ajtó mérete azonban kissé eltér a többitől, mivel a mosogatógép mellett szűkebb lett a rakodórész szélessége. Ez az új darab, valamint a mellette levő, de régi ajtó nyitása is módosult, a szélső szárny külön és a másik ajtóval együtt is nyitható. Az ajtók egyikét ezért az oldallaphoz 165 foknyira nyitható, önzáró kivetőpántok, míg a két ajtót egymáshoz középen önzáró sarokszekrény pántok kapcsolják össze. Ezáltal a két ajtót szinte teljesen ki lehet nyitni, és így a sarokszekrény belső terébe kényelmesen lehet rakodni.
A kétszintes rakodótér természetesen a jelenleginél optimálisabban és ezáltal áttekinthetőbben is berendezhető, ha a főzőedények és egyéb konyhai kellékek csoportosított elhelyezéséhez készen beszerezhető, kihúzható konyhai fémrács szerelvény, esetleg többszintes, forgókosaras tároló kerül beszerelésre, ami még tovább könnyíti a sarokszekrény ideális kihasználhatóságát. Ilyen kiegészítő rácsok a bútorszerelvény szaküzletekben szerezhetők be.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyerekszobai biztonság növelése

Sokszor hallani, hogy sok szülő túlfélti gyermekét, telerakja a gyerek környezetét biztonsági eszközökkel, így a gyereknek esélye sincs, hogy megtanuljon vigyázni magára. Ebben biztosan sok az...


Helytakarékos tárolás

Az átgondolt tárolási módok mindig számolnak a falfelületekkel és a mennyezettel, ehhez segítségként ajánljuk a „Garázsprogramot”. Ennek elemeit a gyártók rendkívül strapabíró, falra vagy...