Árnyékolás változatosan

2008-07-24 23:06:17 |

Belegondolva, hogy az ember mennyi mindent szeretne komfortérzetének növelése érdekében megváltoztatni - érdekes eredményekre juthatunk. Télen kint hideg van: ezért bent fűtünk, a napfény hiányát pedig sokak szoláriumozással pótolják. Közeledve a nyárhoz, ahelyett, hogy örülnénk, hogy meleg van és szikrázó a napsütés, indul a légkondicionálók és az árnyékolók szezonja... Utóbbiakból a nagy választéknak köszönhetően mindenki megtalálhatja az ízlésének, lakásának és pénztárcájának a leginkább megfelelőt.

Kezdjük a tájolással

A nyári forró napsugarakat sokan szeretik kirekeszteni otthonunkból, hiszen így jóval hűvösebben tartható a belső tér hőmérséklete. Ha új házat építünk, vagy egy felújítás során épp a különböző funkciójú helyiségek elrendezésén gondolkodunk, ezek helyének ideális megválasztásával sokat spórolhatunk. A ház déli oldala a legvilágosabb, legmelegebb, tehát ide célszerű a nappalit tervezni. Az ellentétes északi oldal pedig a leghűvösebb, tehát a háznak ez a része ideális például a kamra elhelyezésére.
A házra futtatott futónövények, vagy a mellé ültetett dús ágrendszerű fák, mind jól elláthatják a falat és az ablakokat árnyékoló, ezáltal a belső levegőt hűtő funkciójót, tehát ezekkel is tervezhetünk, ha árnyékolásról van szó.
Hátrányuk csupán az, hogy mi nem szabályozhatjuk, hogy mikor mennyi árnyákot adjanak. Ennek a problémának a megoldására szerelhetünk ablakainkra különféle árnyékoló eszközöket, melyekkel a beáramló fény mennyiségét bármikor, magunk szabályozhatjuk. Választék van bőven.

Árnyékolók kívül, vagy belül

Az árnyékolókat elhelyezhetjük a házon kívül, vagy belül. Mindegyik megoldásnak megvan a maga előnye és hátránya. Külső árnyékolók esetén a szerkezet hő-átadó felülete is kívül van, így a lamellákon leadott hő eleve a szabadban marad. A külső árnyékolók előnye tehát, hogy mivel a lakáson kívül találhatók jobban hűtenek, ellentétben a belső árnyékolókkal, ahol az üvegen keresztül bejutnak a nap hűsugarai a lakásba, és innen, beltérről verődnek újra vissza.
Hátrányként a külső árnyékolóknál azt lehet megemlíteni, hogy ezek az időjárási hatásoknak jobban ki vannak téve, így általában több karbantartást igényelnek, könnyebben elhasználódnak.

Külső árnyékolók

A redőnyök a legismertebb kültéri árnyékolók, amelyek nyílászárókra szerelve szolgálnak bennünket. Régebben fából, ma már inkább műanyagból, vagy alumíniumból készülnek. Egyszerűen, belülről vezérelhetőek, ezek a kis karbantartás-igényű szerkezetek.
Az ablakzsaluk is jó, és hangulatos megoldásai a nyílászárók, főleg az ablakok árnyékolásának. A redőnynél természetesebb hatású szerkezetek, ám kevesebb állítási lehetőségünk van: hiszen az üvegablakon kívül elhelyezett zsalus-ablak vagy csukva van, és akkor sötétít, vagy nyitva van, akkor pedig nem árnyékol. A zsalulamellák egyes típusokon elfordíthatók, ám ezek vízszintesre állítva is belelógnak a képbe, így valamelyest zavarják a kilátást, a redőnnyel ellentétben, ami akár teljesen felhúzható.
A napellenzők a zsalukkal és a redőnyökkel ellentétben nem csak a nyílászárók felületének leárnyékolására szolgálnak, hanem az ezek előtti terek árnyékolása is megoldható velük. Előterek, teraszok, verandák kedvelt árnyékolója, emellet bolti kirakatoknak, éttermi teraszoknak is gyakori felszerelése. Hátránya, hogy minél nagyobb felületű a napellenző, szél esetén annál nagyobb a veszélye annak, hogy megrongálódik. Ezt elkerülendő a napellenzők egy kar segítségével egyszerűen összetekerhetők, így a szél nem tud belekapni.
Választásunkkor erős ponyvából készült terméket vásároljunk. Mivel erős fényhatásnak lesz kitéve mindenképpen UV álló megoldást válasszunk. Egyes napellenző ponyvák teflonos felületkezeléssel is kaphatók, ez fokozza a nedvességtaszító hatásukat, valamint a szennyeződések megtapadását is jelentősen gátolja.
A zsalúzia nagy üvegfelületek esetén tesz jó szolgálatot, kívülről árnyékolva le azokat. Ez lényegében egy külső reluxa, amely azzal, hogy kívülről takarja az üvegfelületeket, akár nyolc fokkal is képes csökkenteni a belső hőmérsékletet. Mechanikus és automatizált változata is kapható.
A termofüggönyökkel, termoajtókkal régebben főleg hűtőipari létesítményekben találkozhatunk, mára azonban már lakásokban, családi házakban is kezdik felismerni ennek előnyeit. Pár évtizeddel ezelőtt hazánkban nagyon divatosak voltak az ajtók előtt lobogó, színes, kissé giccses szalagokból álló függönyök, melyek fő célja, hogy gyakori ajtónyitáskor a legyek és más rovarok ne jussanak be a lakásba.
A termofüggönyök szalagjai e régi megoldásnál jóval vastagabbak, lágy tapintású műanyagból készülnek, így egy könnyed mozdulattal elhajthatók az ajtó elől, majd miután átmentünk, elengedve azonnal visszaállnak az alaphelyzetükbe. A termofüggönyöknek köszönhetően otthonlétünk alatt akár nyáron is folyamatosan nyitva hagyhatjuk az ezzel felszerelt ajtókat, mert a meleget kint, a hűvöset bent tartják.

Beltéri árnyékolók

A reluxák készülhetnek alumíniumból, fából, bambuszból stb. Az alumínium előnye, hogy dupla ablak esetén a két ablak közé is beszerelhető, a többit inkább a belső üvegfelületre alkalmazzák. Lamellái készülhetnek 25-50 mm széles anyagból, a 80 mm-es már a kültéri kategória. Szélességük akár 2 méter, magasságuk még ennél is nagyobb lehet. A reluxák előnye, hogy a redőnyhöz hasonlóan felhúzhatók, az árnyékolási szint ezzel állítható. Emellett a lamellák állításával leengedett állapotában is szabályozhatjuk a kintről beáramló fény erejét.
A szalagfüggönyök egyre elterjedtebbek hazánkban, és már nem csak az irodákban, hanem családi házakban is. Ez a belső árnyékoló sokféle méretben rendelhető, és karnisába különféle ívek is betervezhetők, így nem csak egyenes felületek, hanem mondjuk egy félköríves télikert, nappali árnyékolására is kiválóan alkalmas.
Működése a reluxához hasonlítható, csak itt a lamellák szélesebbek, textilből vannak, és nem vízszintesen, hanem függőlegesen állnak. A szalagfüggöny-textíliák nagy választéka kapható, így a különféle színek mellett arra is mód van, hogy egyedi képeket is megjelenítsünk rajtuk. Kaphatók szettben is szalagfüggönyök, melyek előnye, hogy a helyszínen méretre vághatók. A textilek között találunk fényáteresztőt, vagy teljesen fényzárót. Rendelhetünk pigmentezett felületűt, melynek fokozott a hő- és fényvisszaverő képessége, de éghetetlen anyagból is gyártanak szalagfüggönyhöz textíliákat. A hagyományosabb textilek mellett fából, vagy bambuszból is kaphatók függöny-lamellák.
A szalagfüggönyök esetén a csúcstechnika is rendelkezésre áll: a hagyományosan zsinórzattal állítható függönyökhöz vásárolhatunk vezérlőmotort is. Ehhez lehet távirányítót is kapni: akkor a fotelből vezérelhetjük a függönyünket. A távirányító mellett az alkonykapcsoló is egy ötletes megoldás: az érzékelő sötétedéskor ritkábbra állítja, erős fény esetén pedig sűrűbbre zárja a függönyt, jobban kirekesztve a napfényt.
A roletták, vagy rolók egyszerű szerkezetükből adódóan házilag is könnyen felszerelhetők, és ablakonként párezer forintból már megvásárolhatók. A roló gyakorlatilag egy textillap mely az ablak belső felülete előtt lóg. A textil lehet teljesen fényzáró, vagy részben fényáteresztő, különféle mintázatokkal. A zsinórjának segítségével lehet felhúzni és leereszteni a rolót, melyet alsó, és felső állása között bárhol megállíthatunk. A rolók nagyon egyszerű szerkezetek: lelkük két fogaskerék, melyek közül egyik szabadon mozog. A zsinór húzásának az irányával szabályozhatjuk, hogy hol, milyen magasságban álljon meg a roló.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pénzt spórol az intelligens otthon

Szinte mindannyiunk számára természetes, hogy távirányító működteti a televíziót, amédialejátszókat, a klímát vagyagarázskaput, de mi a helyzet aredőnyökkel?


Vidella rolók

A VIDELLA rolók rendkívül széles típus és színválasztékkal egyedülálló módon minden igényt kielégítenek. Tegye egyedivé lakását az innovatív, különleges VIDELLA rolókkal, melyekkel nem csak az...