Motorizált árnyékolók

2018-08-12 08:20:15 | Módosítva: 2018-08-12 08:28:45

Okosotthonos, távvezérelhető eszközeink kapcsán már sokszor érintettük a motoros árnyékolókat. Ennek az eszköznek a motorizálása és a távvezérelhetősége talán azért is kiemelten fontos, mert egy teraszárnyékoló vagy erkélyárnyékoló egy hatalmas felületű vitorla, és ha váratlanul szélvihar támad távollétünkben, akkor letépheti az egész szerkezetet – jelentős kárt és esetleg balesetveszélyt is okozva. Kényelmi szempontból azonban más árnyékolók motoros vezérlését és távirányíthatóságát is érdemes megoldani.


Ezek közül talán a motoros redőny a legismertebb és egyre elterjedtebben alkalmazott. Egy redőny motorizálása szinte bármilyen manuális típus esetén kivitelezhető abban az esetben, ha a redőnylécek oldalirányban történő szétcsúszása megoldható. Legyen szó tehát akár külső-, akár belső tokos, netán vakolható redőnyről, az elektromos motorok beépítése a legtöbb esetben megvaló­sítható, amivel ráadásul még extra helyre sem lesz szükségünk, sőt a megjelenés esztétikusságából sem veszít vele a szerkezet.

A motoros redőnyöket a vezérlés szempontjából két csoportra oszthatjuk fel, így vannak a kapcsolóval és távirányítóval vezérelhető változatok. A kapcsolóval üzemeltethető motoros redőnyök lényege, hogy a motort közvetlenül, a falban vagy kábelcsatornán elvezetett vezetéken keresztül irányíthatjuk egy speciális panel által. Ezen a téren további két altípus különíthető el egymástól, így vannak a hagyományos kapcsolók, amelyek esetén a megfelelő gombokkal irányítható a redőny felfelé- és lefelé való mozgatása, illetve megállítása. A másik típus a programozható kapcsoló, amivel mindennél alaposabban kihasználhatjuk a motoros redőnyökben rejlő lehetőségeket. Az ilyen típusoknál előre meghatározhatunk időpontokat, amikor a motor automatikusan leengedi vagy felhúzza a redőnyt, sőt mindez akár egy napon belül több alkalomra is beállítható. Ez lehetőséget ad arra, hogy „jelenlétet szimuláljon”, vagyis a lakást rossz szándékkal nézegetőnek azt az információt adja, hogy a lakásban tartózkodnak.

Az az előny is felülmúlhatatlan, hogy a redőnyt távolról is lehúzhatjuk, amikor mondjuk a nyári kánikulában az ablakra fordul a nap, így nem felforrósodott lakás vár haza bennünket. Ugyanakkor pl. a virágok kedvéért nincs egész napra besötétítve a lakás. A távirányítóval vezérelhető motoros redőny nagyon megkönnyíti az életünket. Akár az ágyból fekve, vagy a szomszéd szobából is felhúzhatjuk, illetve leereszthetjük őket, sőt lehetőséget kapunk egyszerre akár több redőny külön-külön történő mozgatására.

A motoros redőnyök nagy előnye még a kimagasló biztonság, amit az úgynevezett feltolást gátló berendezések alkalmazásával érhetünk el. Az ilyen kiegészítőknek többféle típusát különíthetjük el, vannak olcsóbb és kevésbé hatékonyabb, míg drágább és sokkal hatásosabb megoldások, amelyek kapcsán a cél minden esetben ugyanaz: megakadályozni a betörők számára a redőnypalást feltolását.

Motorizált belső árnyékolók

Nem csak redőnyeinket, hanem akár a lakás függönyeit is motorizálhatjuk, sőt távvezérelhetővé tehetjük. Minden típusú függöny motoros mozgatása megoldható, csak a függöny súlyának megfelelő motort kell kiválasztanunk. Ehhez persze ajánlatos szakember segítségét kérni. De nem csak a kényelmet szolgálja a karnis motorizálása. Gondoljunk a nagy belmagasságú lakásokra, ahol esetleg 3-4 méter magasan van a függöny rögzítése, és azt igen körülményes a földről húzogatni.

Lapfüggönyhöz, ráncolt függönyhöz, római rolóhoz, rolettához, szalagfüggönyhöz egyaránt kapható motoros karnis. A megfelelő motort széles spalettáról választhatjuk ki, az egyszerűbb kapcsolós motoroktól a távirányítós, érzékelős motorokig. Az árnyékoló berendezések nagy többségénél lehetséges a motorizálás utólag is. A motorizálást talán a nagyobb árnyékolóknál érdemes leginkább megcsináltatni, jellemzően a nagy súly, napellenzők esetében a betekerés nehézségei miatt. Az árnyékolókat mozgató motorokat különböző méretekben (szélesség pl. fontos kisebb méretű redőnyöknél) és különböző méretlépcsőkben gyártják. Egy kisebb árnyékoló esetében nem kell a nagyobb teljesítményű motor árát megfizetni. A motorizálás fontos lépése a megfelelő motor kiválasztása, hogy elkerüljük az idő előtti meghibásodását. Alul méretezés esetén ugyanis a motor rövid időn belül elromlik a többletterhelés miatt.

A távirányítható motornál egy gombnyomással vezérelhetjük az árnyékot és a fényt, és előre beprogramozhatjuk, hogy az árnyékoló mikor és mennyire nyisson, zárjon. A motoros karnisnál elég csak egy érintés a kapcsolón, és a függöny halkan siklik a sínen. Látványa esztétikus, mivel a kábelek rejtve vannak, és minimális a fényrés a mennyezeti konzol méretének köszönhetően. Kézzel történő mozgatás esetén a motor automatikusan elindul, és tetszőlegesen beállítható köztes pozíció is. A mozgatási sebesség is állítható, lágyan indul és áll meg, és igen csendesen működik. Beállítható az automatikus végállás és akadályérzékelés is. A motoros karnis könnyen szerelhető, a motor adott esetben az álmennyezetbe elrejthető, a különféle vezérlések egyszerűen csatlakoztathatók a motorba. A motoros karnisokhoz különféle vezérlések tartozhatnak.

A vezetékes rendszer a legegyszerűbb és legolcsóbb. Alacsonyabb komfortszintet jelent, és utólagos bővítése csak körültekintő tervezés és kivitelezés esetén lehetséges. Csoportok kialakítását csak relé használatával lehet megoldani. Ez a vezérlés átlagos lakások, családi házak esetén ajánlható.

Az RTS rádiós motorvezérléseket elsősorban komfortos és modern megoldásokhoz ajánlják. A vezérlés rádióhullámok segítségével történik, így plusz vezetékezést nem igényel. A kialakított rendszer utólag is egyszerűen módosítható, további elemekkel (árnyékolók, vezérlés stb.) bővíthető. Az RTS rendszert gyors szerelés, egyszerű beüzemelés és a komfortos használat jellemzi. Családi házaktól a közepes méretű épületekig egyaránt ajánlott a használata.

Az IB vezérlések segítségével intelligens árnyékoló vezérlést illetve komplex csoportvezérléseket lehet megvalósítani. Árnyékolókat egy LCD-s központi egységgel vagy akár számítógép, telefon segítségével tudjuk beállítani és működtetni, de távirányítóval is működtethetők. Az IB vezérlés moduláris felépítése miatt egyszerűen bővíthető. Családi házaktól a nagyméretű irodaházakig bárhol ajánlott az alkalmazása.


Függönymozgató motor karnisra


Motorizált kétsínes karnis


Motorizált redőny


Motorizált sötétítő függöny


Motoros karnis wifis vezérléssel


Motoros szalagfüggöny


Redőny motor


Utólag is beépíthető a redőny tengelyébe

Motoros szalagfüggöny

Alaphelyzetben a szalagfüggönyök legtöbbje kézi-zsinóros megoldással húzható el, vagy fordítható el a lamellája. Mint a legtöbb árnyékolástechnikai eszköz, a szalagfüggönyök is felszerelhetők motorokkal, vezérelhetők kapcsolókkal vagy távirányítókkal.


A motorizálás lehetőségei:

– Lamella forgató gyengeáramú motor (9 V-os, 4 db ceruza elemmel működik) távirányítóval. Ennél a megoldásnál a lamellák elhúzását továbbra is zsinórral kell végezni.
– Egyes motoros szalagfüggöny vezérlések lehetővé tesznek forgatást és elhúzást is.
– A klasszikus kétmotoros rendszer körbeöleli „U” alakban a karnis végét. Az egyik motor forgat, a másik az elhúzást segíti. Gyengeáramú transzformátoros áramellátással, beépített érzékelővel, távirányítóval árusítják.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okostégla

A tégla a legismertebb falazóanyag, amely már évezredek óta bizonyít. Ha a téglát választjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy olyan rosszul nem döntöttünk. Az okostégla azonban még a...


Fókuszban „A jövő otthona”

A CONSTRUMA csokor pavilonjai ismét teltházasak lesznek; ez jó hír az építkezőknek, felújítást, lakás átalakítást tervezőknek, hiszen látogatóként igen széles kínálattal, számos újdonsággal...