Függönyök és ablakok

2011-09-25 22:25:23 | Módosítva: 2011-09-25 22:25:23

Minden otthonteremtésnél a függönyözés teszi fel a koronát a berendezésre. Mivel nem olcsó mulatság, érdemes neki maximális odafigyelést szentelni, mert míg az átlagosnak mondható berendezést is különlegessé, egyedivé teheti, addig a legkiválóbb enteriőrök is tönkretehetők rosszul választott függönyökkel. Minden lakáshoz megtalálható az ideális árnyékolási mód, a legjobb fazon, a tökéletes szín és minta, valamint a megfelelő ár.

A függönyözésnek a dekorációt megelőzően fontos árnyékolási feladata van. Az árnyékolási rendszerek hármasában – külső, közbülső, belső – a legszembetűnőbb. Vannak hagyományosan az utca felé élő népek, de a mi szokásrendszerünkben ez nem így alakult ki. Mi kiszolgáltatottnak érezzük magunkat a függönyök védelme nélkül.

A helyiségek benapozásától, a rendeltetésétől függ, hogy milyen típusú függönyt választunk. Ha van redőny vagy zsalu, akkor nem kell sötétítő függöny, csak igény és stíluskövetelmény szerinti dekor a fényáteresztő anyag mellé.

Az ablak méretétől, záródási magasságától, nyitási módjától függ, hogy az elképzelt típusnak milyen tartószerkezetet választunk, falra vagy mennyezetre erősítjük-e. Választhatunk síneket, rudakat, feszített acélhuzalokat, esetleg rögzítő gombokat. Sötétítő ill. dekor függöny alkalmazása esetén dupla sín felhelyezése szükségeltetik. A választott anyagok vastagságától függ, hogy milyen síntávolságú karnisra van szükségünk. Mindig gondolni kell arra, hogy az összegyűjtött anyagmennyiség mekkora helyet foglal el a rögzítő rendszeren. Sötétítő függönyöknél komoly problémát okozhat, ha mozgatás közben összeakad a fényáteresztővel. Manapság igen divatos függöny helyett rolóval vagy reluxával megoldani a sötétítést. Látványos, különleges és legfőképp anyagtakarékos megoldásnak mondható.

A hagyományos függönyöknél még sokan emlékeznek az anyagot tönkretevő csipeszes megoldásra. Ennél sokkal jobb a behúzószalag anyagra varrása, amelynek zsinórrendszerével szabályozzuk a ráncolódást. Ezek a szalagok többféle szélességben és mintázatban is beszerezhetők. A behúzó belső oldalán lévő fülecskékbe illeszthetők az akasztók, amelyek a rúd karikáira vagy a síneken lévő kis kocsikba rögzíthetők.

Rúdkarnisok esetén a tartókonzolok helyére fokozottan kell ügyelni. Hosszú rudaknál három vagy négy konzol is szükséges lehet, ezeken viszont nem lehet áthúzni a karikákat. Ezért a függönyök gyűjtési irányát a felhelyezésnél figyelembe kell venni. A végzáró díszek széles választékával találkozhatunk, alkalmazásukkal kis költséggel javíthatjuk az összképet. A rudak színét és anyagát pedig a helyiségben lévő fémkiegészítőkhöz, kilincsekhez kell igazítani.

A sínkarnisok takarása legegyszerűbben a mennyezeti szegéllyel – gipszből vagy polisztirolból – oldható meg. Állmennyezet esetén pedig a síneket besüllyesztve hagyhatjuk.

Fényáteresztő függönyöknél az ablak fölöltöztetésén túl célunk az is, hogy természetes fénynél megakadályozzuk a betekintést. Az átlátszó és áttetsző anyagok szinte végeláthatatlanul állnak rendelkezésre. Ha megtaláltuk a megfelelőt, a legrosszabb, amit tehetünk, ha nem földig érő függönyt varratunk. A radiátorok elé ezek az anyagok leengedhetők! Nem veszi el a radiátor hőjét.
Csak olyan helyeken legyen rövid a függöny, ahol bútor van az ablak alatt, esetleg különlegesen szép falfelületet takarnánk el, vagy speciális helyeken, mint a fürdőszoba, konyha, és ha konvektoros fűtésünk van. A gyerekszobák más elbírálás alá esnek, de ott is bátran használhatjuk a hosszú változatot.

A dekorációs függönyök egy fölső szoknyarészből és két oldalsó lábból állnak. A két oldalsó ablakot határoló rész egyszerűen lelóghat, vagy elkötő zsinórral, pánttal összeköthető. A fölső rész legtöbbször szintén húzott, pedig számtalan más fazon is lehetne még. Például vízszintesen redőzött, több darabból összeállított. Amikor ezekről gondolkodunk, meg kell nézni, hogy az ablak záradéka és a mennyezet között mekkora a távolság, és azt is, hogy ez a drapéria nem akadályozza-e az ablakszárnyak nyitását.

Ne felejtsük el, hogy ilyen vízszintes irányú lezárással alacsonyabbnak láttatjuk az ablakot és az egész helyiséget. Tehát kis belmagasság esetén csak az oldal dekort alkalmazzuk, mivel az optikailag megnyújtja a magasságot.

Minden anyag vásárlásánál a szélesség minimum kétszeresével tervezzünk, különben szegényes lesz az összkép. A sötétítő behúzott állapotában is redőzött kell, hogy legyen, tehát összegyűjtött helyzetében nagy tömegű lesz az anyag. Erről a sínek elhelyezésénél már beszéltünk.

Manapság már nem divat a bélelt függöny, még a teljes sötétítést is az ún. black out textilekkel érjük el, melyek egyáltalán nem engedik át a fényt. És bár így kevésbé költséges a dolog, ezek a függönyök nem vetekedhetnek a hagyományos háromrétegű elődeikkel, melyek a belső dekorációs rétegen túl kapnak még közbélést egy fríz nevű anyagból, ami olyan, mint a kabátbélés, a külvilág felőli oldalon pedig erős, napsugárzást jól tűrő anyaglezárással. Az így kialakult három réteg nem csak fény, hanem hő- és hangszigetelő is egyben, elkötve pedig gyönyörű látványt nyújt. Manapság ilyennel csak luxusszállodákban, kastélyokban vagy nagyon drága villákban találkozhatunk. Ha az eredeti elképzelésnél kicsit több pénzt szánunk rá, kétrétegű sötétítővel igen érdekes hatásokat érhetünk el, amikor az anyagot ki- és befordítjuk.
A legmodernebb függönyök közé tartoznak a panelekből állók. Igen anyagtakarékos megoldás, de tudni kell, hogy a hosszú élettartamú szerkezetek költségesek. Itt széles, akár egy méteres feszített lapokról van szó, melyek több irányban eltolhatók.

A fényáteresztőkkel kombinált rolók manapság már nem fölugrós rugós szerkezetűek, hanem zsinóros húzószerkezettel működnek, és bármely helyzetben megállíthatók. Érdemes velük megismerkedni! A gusztustalan műanyag reluxákat fölváltották a fából és bambuszból készültek, lamelláik állításával meleg hangulatot szép fényhatásokat érhetünk el.

A lapokban redőződő római rolók reneszánszukat élik. Arra kell figyelnünk, hogy ezek akkor mutatnak igazán jól, ha félig leengedett állapotban vannak. Ilyenkor érvényesül leginkább a szép alsó kiképzés és a lapsűrűségből adódó forma. Van csak zsinórral összehúzható is, de stabilnak a pálcikákkal merevített változatuk mondható.

A vitrázs függönyök és kicsi dekorok, masnikkal, gombokkal rögzített fodros, hímzett apróságok színtere a konyha. Itt nem elsődleges a takarási funkció, tehát bátran szárnyalhat a fantázia. Szerencsére kiszorulóban van –„az osztrákos hattyús” és „mű-népművészetis” megoldás. Egyre inkább finomodik ízlésben, és lesz változatosabb a hazai konyhák ablaka. Ez már az utcáról is jól megfigyelhető. Mivel kevés anyagból készül és helyzete miatt gyakran mosandó, megengedhetünk magunknak több garnitúrát is.

Az egymás melletti és egy helyiségben lévő ablakokat eltérő méretük esetén is egységesen kell kezelnünk. Azonos karnis magassággal, azonos anyaghasználattal, nem keltünk zilált összhatást. Viszont bátran alkalmazhatunk egy térben rolót, dekort, sötétítőt, vitrázst. Különösen az egyterű konyha-ebédlő-nappali esetében van lehetőség a változatos formákkal egységes hangulatot kialakítani.

A függönyözés sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint sokan gondolják. Aki egyedül nem boldogul, kérje bátran szakemberek segítségét. Ne csak a varrásban, hanem a tervezésben is, mert az ablak ruháit a lakásban lévő összes más kárpittal, párnával, szőnyeggel össze kell hangolni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Térelválasztás függönnyel

A függönyök ugyan lakás ablakainak kellékekként használatosak, ám számos egyéb célra is dekoratívan alkalmazhatók. Ez az anyaguktól is függ, amelyeket kreatívan megválasztva a lakás...


Hogyan hőszigetel az üveg?

A korszerű, üvegezett nyílászárók kivétel nélkül két vagy három rétegű üvegezéssel készülnek, melyek együttes hőszigetelő képessége a passzívház követelményeknek is megfelelhet.