Egyéni digitális műholdvevők

Az utóbbi néhány évtized alatt szinte észre sem vettük, hogy a műholdas televíziózás milyen hatalmas fejlődésen ment keresztül. Bárhol a világon, Földünk legeldugottabb zugában is történik valami, a kering műholdak segítségével tévénken láthatjuk az eseményeket. A megvalósított bonyolult technikai rendszer óramű pontosságú együttműködés eredménye.

A hagyományos televíziós rendszer a Föld felszínén lévő adóállomásokból és a vételi körzetben lévő vevőkészülékekből épül fel, ezt nevezik átviteli láncnak. A műholdas televíziózás speciális átviteli láncon keresztül valósul meg. Ennek segítségével a földi adóállomások keskeny sugárnyalábban megcélozva „fellövik” műsoraikat a műholdra, hogy ezek azután a napelemek által biztosított energia segítségével kis teljesítmény adásukat kisugározhassák a horizonton túli vevőállomások részére. A vétel történhet nagy teljesítmény közösségi vagy egyéni parabola antennával. A közösségi antennákat a nagy műsorszolgáltatók és kábeltévéket üzemeltetők használják, míg az egyéni műholdvevőkkel a vétel ma már szinte mindenütt lehetővé vált.
Az Antenna Hungária Rt-nek Budapesten és környékén fogható, a földi és a műholdas sugárzású adásokat magába foglaló adása. Közel 100 program közül választhatnak az előfizetők, rugalmas programcsomag-kialakításban, kiváló kép- és hangminőségben.
A kínálatban közel 45 magyar és számos idegen nyelv csatorna műsorát is láthatják. A környez országok jelentősebb csatornái mellett angol, francia, olasz, orosz és egyéb nyelv műsorok gazdagítják a kínálatot.

Műholdas átviteli lánc

A műholdak a Földtől kb. 36 000 km távolságban keringenek. A mesterséges égitestre épített nagy frekvenciájú, kis teljesítmény adó adását fogja a földi parabola antenna, majd egy beltéri egység alakítja át a TV-részére. A műholdak által kisugárzott TV jel lehet analóg (ilyen rendszereket már több mint egy évtizede használunk), vagy digitális, amelyek most vannak elterjedőben. Eszerint az egyéni műholdvevők is analóg, illetve digitális kivitelben készülnek. A geostacionárius műholdra fellőtt műsort, a beépített adó 10 700 – 12 750 GHz frekvencia sávba eső frekvenciák valamelyikén, irányított antennájával visszasugározza a Föld egy-egy bizonyos részére. Ezt a jelet veszi az adott műholdra irányított egyéni parabola antenna. A parabola antenna gyújtópontjába helyezik el a „fejet”, amely tartalmaz egy kis zajú előerősítőt és egy jelkeverő egységet. A jelkeverő feladata a 950-2200 MHz-es TV-jel sávban való lekeverés. A fejet a beltéri egységgel az ismert koaxkábel köti össze, ennek digitális egysége végzi el a digitális utókeverést, és teszi alkalmassá a jelet a TV-vétel részére.

Digitális egyéni műholdvevők

A működési elv áttekintése után nézzük meg, miért is érdemes egyéni műholdvevőt üzemeltetni. Először is nincs havi elfizetési díj, másrészt közel 200-ra tehet a szabadon, kódolás nélkül fogható csatornák száma. A digitális adások kisebb „zajúak”, jobb képminőségek, mint az analóg adások. A műholdak az analóg adások mellett egyre több digitális adást sugároznak, sőt ugyanazt az adást mindkét rendszerben megtalálhatjuk. Számtalan digitális rádió adás is vehet műholdról.
A kereskedelemben már megfizethet áron kaphatók különböző típusú és kivitel egyéni műholdvevő szettek. Két évvel ezelőtt még közel 100 ezer Ft volt egy ilyen szett ára, ma ez már 26 000 Ft- ért jó minőségben megvásárolható. A szettek tartalmaznak: egy digitális beltéri egységet, 110 cm átmérj parabola antennát tartozékokkal és egy univerzális fejet. Magyarországon legjobban a Columbia digitális műholdvevő család különböző kivitel készülékei terjedtek el. Forgalomba kerültek olyan típusok is, amelyek az analóg és digitális adások vételére is alkalmasak.
A digitális műholdvevők kódolt és kódolatlan digitális adások vételére is alkalmasak. Kódolt adók esetében dekóderen keresztül történik a vétel. A vehet csatornákat különböző helyzet műholdak sugározzák, ha ezek között váltani akarunk, antennaforgatót kell venni, amelynek segítségével az antennát irányba tudjuk állítani. Ma egy korszer digitális műholdvevő akár 50 műhold 2000 csatornájának vételére alkalmas, Hi-Fi digitális, sztereó hang és PC csatlakozási lehetőséggel. Magyarnyelv OSD menüvel rendelkezik, ezzel megkönnyítve a kezelést és beállítást.

Interaktív tv-adás és vétel

Ez a tv-sugárzási és vételi mód már ugyancsak elérhet közelségbe került, mivel elkezdődtek a kísérleti adások. Még aktívabban bevonja a nézőket az adásba, a tv-nézésbe, lehetővé teszi, hogy a néz aktívan bekapcsolódhasson az éppen adásban lévő műsorba. Részt vehessen egy kvízjátékban, egy vetélkedőn vagy kiválaszthassa kedvenc filmjét egy címjegyzékből, és amikor ráér megnézhesse, illetve beprogramozhassa. A Német Posta- Deutsche Telekom Astra 1B 150-es csatornáján pl. az ARD Digital tesztadás fogható digitális műholdvevővel, dekóder segítségével. (A dekóderhez Németországban díjmentesen hozzá lehet jutni, a csatorna szabadon fogható.) Az újabb digitális beltéri egységekbe már gyárilag be van építve a dekóder. A készülék távszabályozóján piros, zöld, sárga és kék szín gombok találhatók, ezek lehetővé teszik az OSD menüben a különböző funkciók beállítását. Aki nem tud eligazodni a menükben, a kék gomb megnyomásával segítséget kap.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Láng Levente


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vigyázat! Itt csalnak!

Valószínűleg sok ezer Kft. és Bt. kapott olyan hivatalosnak tűnő levelet, hogy fizessen be gyorsan 24 ezer forintot, mert különben még pótdíjat is kell majd fizetnie.


Digitális rádiózás ma

A kezdetek óta foghatók a sugárzás keretében a Magyar Rádió MR1-Kossuth, MR2-Petőfi és MR3-Bartók csatornái (és ekkor még hallgatható volt a Swiss Satellite Radio három adója is). A kísérleti...