Helymeghatározás GPS nélkül

2013-04-19 12:41:04 | Módosítva: 2018-04-18 10:10:47

A GPS sokunk életét könnyíti meg, a papíralapú térképek helyett elég csak beütni a végcélt, és már indul is a navigáció. Mindaddig, amíg rálátásunk van a műholdakra. De hogy is lehetne tájékozódni egy alagútban, barlangban vagy bármilyen zárt helyen?

A Global Positioning System (GPS, Globális Helymeghatározó Rendszer) az Amerikai Egyesült Államok Védelmi által (elsődlegesen katonai célokra) kifejlesztett és üzemeltetett – a Föld bármely pontján, a nap 24 órájában működő – műholdas helymeghatározó rendszer. A GPS-szel 3 dimenziós helyzetmeghatározást végezhetünk földön, vízen vagy levegőben. Pontossága jellemzően méteres nagyságrendű. A DARPA (Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege) egy egészen új módszerrel állt elő.

A TIMU névre hallgató chip egy nagypontosságú órát és egy 6 tengelyű mérőegységet tartalmaz, mely 3 giroszkópból és 3 gyorsulásmérőből áll. Ezek az adatok (idő, gyorsulás, tájolás) együttesen képesek pontos helymeghatározásra, GPS nélkül is, illetve azt kiegészítve. További előnye a mérete, az eszköz nagyjából akkora, mint a kisujjunkon a köröm. Az eszköz felhasználási lehetőségeit hosszan lehet sorolni: autókon, okostelefonokon, órákon túl akár egy futócipőbe is beépíthető.

(forrás: DARPA)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyomkövetők

Minden eszköz használható rendeltetésének megfelelően, és attól eltérően is, lehet hasznos segítség, de vissza is lehet élni vele. Igaz ez a fegyvertől a mobiltelefonig, az autótól aszámítógépig...


Navigálás mobilon

A "zsúfoljunk minél többet a telefonunkba" koncepció jegyében az okostelefonok többségébe már beépítették a GPS navigáció képességét. Az első készülékeknél - 2-3 évvel ezelőtt - ez még csak a...