Helymeghatározás GPS nélkül

2013-04-19 12:41:04 | Módosítva: 2018-04-18 10:10:47

A GPS sokunk életét könnyíti meg, a papíralapú térképek helyett elég csak beütni a végcélt, és már indul is a navigáció. Mindaddig, amíg rálátásunk van a műholdakra. De hogy is lehetne tájékozódni egy alagútban, barlangban vagy bármilyen zárt helyen?

A Global Positioning System (GPS, Globális Helymeghatározó Rendszer) az Amerikai Egyesült Államok Védelmi által (elsődlegesen katonai célokra) kifejlesztett és üzemeltetett – a Föld bármely pontján, a nap 24 órájában működő – műholdas helymeghatározó rendszer. A GPS-szel 3 dimenziós helyzetmeghatározást végezhetünk földön, vízen vagy levegőben. Pontossága jellemzően méteres nagyságrendű. A DARPA (Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege) egy egészen új módszerrel állt elő.

A TIMU névre hallgató chip egy nagypontosságú órát és egy 6 tengelyű mérőegységet tartalmaz, mely 3 giroszkópból és 3 gyorsulásmérőből áll. Ezek az adatok (idő, gyorsulás, tájolás) együttesen képesek pontos helymeghatározásra, GPS nélkül is, illetve azt kiegészítve. További előnye a mérete, az eszköz nagyjából akkora, mint a kisujjunkon a köröm. Az eszköz felhasználási lehetőségeit hosszan lehet sorolni: autókon, okostelefonokon, órákon túl akár egy futócipőbe is beépíthető.

(forrás: DARPA)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Személy- és vagyonvédelem nyomkövetővel

A GPS nyomkövetők ma már bárki számára – viszonylag olcsó áron – elérhetők, és a személy- és vagyonvédelem olyan fokát valósítják meg, ami pár évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt. Személyek,...


Nyomkövetők

Minden eszköz használható rendeltetésének megfelelően, és attól eltérően is, lehet hasznos segítség, de vissza is lehet élni vele. Igaz ez a fegyvertől a mobiltelefonig, az autótól aszámítógépig...