Műholdvevők felszerelése és karbantartása

Figyelembe véve a lehetőségeket el kell döntenünk, hogy a tetőre vagy például a ház oldalsó falára kívánjuk helyezni a parabola tükröt. Mindkét esetben ügyelni kell arra, hogy a venni kívánt műhold pozíciójára beállítható legyen a parabola tükör. Ha több műhold vételét szeretnénk, akkor antennaforgatót kell alkalmazni, amely a szobából szabályozható, és mindig a kívánt műholdra forgatja a parabolát. A tetőn elhelyezett antennarúd alkalmazása esetén a fellép szélnyomás miatt a tetőgerendához szilárdan kell rögzíteni a tartó rudat, és gondoskodni kell a villámvédelemről is. Oldalfalra szerelésnél lényeges követelmény, hogy a falfelületnek kell szilárdságúnak kell lennie, hogy elviselje az antenna súlyát és a szélnyomás hatását, különösen akkor, ha a parabola átmérje 110 cm.

Szerelés sorrendje

  1. Szerelés első lépéseként jelöljük ki az antennatartó helyét a falon úgy, hogy függőlegesen felhelyezzük a tartót a falra és bejelöljük a 3-4 db tartócsavar helyét.
  2. Fúrjunk 3 db 12 mm-es átmérj furatot a falba és helyezzünk beléjük M12-es fémdübeleket.
  3. Helyezzük fel függőlegesen a tartót a falra és 12x100-as, hatlapfejű facsavarokkal rögzítsük.
  4. Szereljük fel a parabolára a földön: a beállító lemezt és a fejtartó rudakat.
  5. Szereljük fel az összeszerelt parabolát a tartórúdra és rögzítsük az állítócsavarokat.
  6. Szereljük fel a fejet a fejtartó rudakra.

Parabola beállítása

A beltéri egységet a gyártó mellékelt „Szerelési útmutatója” szerint kell összeszerelni és csatlakoztatni a fejet a Tv- készülékhez. A beltéri egységet koax-kábel köti össze a fejjel.
A parabolatükör irányba állítására két lehetőség nyílik: a műszeres vagy kézi beállítás. A pontos és gyors beállítás – amit a szervizek végeznek – műszerrel történik úgy, hogy a fej és a koax-kábel vége közé iktatják be a mérőeszközt, és bekapcsolják a beltéri egységet. A beállításkor az antennát a megfelel, függőleges és vízszintes pozícióba kell forgatni, és utána rögzíteni kell. Mikor a műszeren a jel eléri a maximális értéket és a tévén a kép tiszta, megtörtént a beállítás. Másik mód: iránytűvel beállítják közelítően a pozíciót, majd először vízszintesen elmozdítják az antennát és rögzítik. Ezután lassan elkezdik függőlegesen a tükröt elmozdítani és figyelik a kép minőségét. Ezt a vízszintes és függőleges elmozdítást addig végzik, míg el nem érik a helyes pozíciót, amikor a kép tiszta és éles.
Könnyebb a beállítás a korszer digitális műholdvevőknél (pl. a különböző Columbia és Digital 4000-es sorozatoknál), mivel az antenna irányba állítása nem igényli a kivezérlést ellenőrző műszer közbeiktatását. Ezeknél a készülékeknél a vízszintes és függőleges jel nagysága minden csatornánál látható, sárga és piros sáv formájában. A sávok hossza jelzi az antenna beállítás helyességét.
A műholdvevők különösebb karbantartást nem igényelnek, időnként a parabolatányért a lerakódott piszoktól meg kell tisztítani. Téli időszak után célszer a csatlakozásokat megvizsgálni, a szennyeződéseket a csatlakozókról eltávolítani. Ha a koax-kábel szigetelésén repedések jelennek meg, cseréljük ki a kábelt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Digitális képkeretek

Az utóbbi időben lett "sláger" a digitális képkeret, amit feltehetően a digitális fényképezőgépek rohamos elterjedése indikált. Hiszen ma már mindenki szorgalmasan kattogtatja a gépét vagy a...


Hol tart ma a digitális TV?

Több mint egy éve indult el digitális földi televíziós szolgáltatás, melynek keretében előfizetési díj nélkül elérhető SD és HD minőségű programok vehetők tetőantennás vétellel, kiváló minőségben....