Egészségünk érdekében

Otthoni fitnessgépek

2009-03-02 21:33:53 |

A magyar lakósság egészségi állapota sajnos köztudomásúlag rosszabb, mint a fejlett világ nagy részében. Sok egyéb mellett ennek egyik oka a rendszeres testmozgás hiánya, az egészségtelen életmód. Bár az utóbbi időkben örvendetes előrelépés tapasztalható, lakósságunk nagy részének gondolkodásába még közel sem épült be a rendszeres mozgás, az életkornak megfelelő rendszeres edzés igénye.

Az előrelépés leginkább ott tapasztalható, hogy a fiatalok és középkorúak egyre jelentősebb része jár fitness termekbe, konditermekbe, ahol az edzés hangsúlyozottan nem versenysportot, hanem egészséges életmódot, jó testfelépítést, általános jó erőnlétet, fittséget szolgál. Ennek a mozgásformának több nagy előnye van. Ha rendszeressé tud válni, akkor szinte életformává válik. Baráti kapcsolatok alakulnak ki, amik sokat segítenek abban, hogy az edzés ne csak egy pillanatnyi fellángolás legyen, hanem már egészen fiatal kortól kezdődően bármilyen életkorig életünk részévé váljon.
A dolognak ugyanis ez a lényege. Az az izom, amelyik nem kap terhelést, már néhány nap után sorvadni kezd. A tartósan elhanyagolt test egy idő után láthatóvá válik, és az elhanyagoltság megjelenik a kívülről láthatatlan helyeken is; a gyenge izomzatú szív és tüdő általános erőnléti problémákat eredményez. Már a második emelet is légszomjat, szédülést okoz.
A fitnes termekben jó minőségű, profi gépekkel dolgozhatunk, amelyek között szinte minden izomcsoportra megtalálhatjuk az ideális eszközt, ami nem terheli fölöslegesen az izületeket, a gerincoszlopot, hanem az optimálisan csak az izmot terheli. A sok előny mellett viszont kétségtelen, hogy a fitnesstermek nem olcsók, a havi akár tízezer forint feletti összeget nem mindenki engedheti meg magának.

Maradnak az otthoni használatra beszerezhető fitnessgépek, amelyek előnyei és hátrányai a fentiekből kiolvashatók. Kétségtelen, hogy már néhány havi fitnessbérlet árából egészen jó otthoni sportfelszerelést vehetünk, attól kezdve használatuk ingyen van. Nem kell esténként vagy reggelenként elindulni, hiszen a gépek azonnal rendelkezésünkre állnak. Ha igazán megvan bennünk az akarat és a kitartás, akkor nagyon is jól kihasználhatjuk ezeket az eszközöket.
Az olcsó otthoni gépek azonban kompromisszumot jelentenek; sok mindent "egészen jól" tudnak, de semmit sem olyan jól, mint a profi gépek, és élettartamuk, terhelhetőségük messze nem éri el az utóbbiakét. A konstrukcióban a leggyengébb láncszemek mégis mi magunk vagyunk. Sok negatív tapasztalat mutatja, hogy az új fitnessgép megvásárlásakor keletkezett lendület és lelkesedés nem tart soká. Nehezebben épül be életformánkba a rendszeres edzés. Az hogy minden nap egy fél órát, vagy hetente háromszor egy órát intenzíven használjuk sporteszközeinket. Ezt a veszélyt tudatosítani kell, és harcolni kell ellene.

Futópadok

A futópadok az ún. kardió gépek közé tartoznak, a futás örömeit otthonunkban, az időjárási körülményektől függetlenül nyújtják. Ideális választást jelentenek sétáláshoz, kocogáshoz vagy akár tempósabb futáshoz is. Gyaloglással általános fizikai erőnlétet, fittséget eredményeznek, míg a futás hatékonyan optimalizálja a test energia-felhasználását. Többségük összecsukható vázszerkezettel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy kis helyen lehessen tárolni.

Eliptikus gépek

Közös lényegük, hogy valamilyen lágy mozdulatsort valósítanak meg, ami ugyanakkor erőteljes zsírégető hatást biztosít. Kíméli az ízületeket, ám elegendő terhelést jelentenek. Az elliptikus gépek hatékonyan fejlesztik a test összes izomcsoportját és javítják az állóképességet. Az egyenletes és sima elliptikus mozgás egyszerre edzi a lábakat illetve a felsőtestet, gyorsan a kívánt szintre emeli a pulzust anélkül, hogy terhelné az ízületeket.

Szobakerékpárok

A szobakerékpározás minden ember számára ideális testmozgás lehet, életkortól és kondíciótól függetlenül. Sőt, akár ízületi sérülések után is kifejezetten hatékonyan alkalmazható. A szobakerékpározás kellemes és biztonságos módja az általános fittség növelésének, valamint a lábizomzat fejlesztésének. Ideális az edzések előtti bemelegítés elvégzésére is. Kis helyigényüknek is köszönhetően tökéletesen kielégítik az aktív otthoni felhasználás igényeit.

Evezőpadok

Az evezés különösen hatékony módja a testedzésnek, mert minden fő izomcsoportot megdolgoztat. A pulzusszám gyorsan a kívánt szintre emelkedik, ami különösen fontos a hatékony kalória-égetés szempontjából. Az evezés megnöveli a test oxigénfelvevő kapacitását és erősíti az izomzatot, különösen a váll és hát területén. A sima, egyenletes és természetes mozgás nem terheli az ízületeket, ezért az edzés hatékony és biztonságos. Mint minden kondigép esetében, itt is fontos a jó választás. A jó evezőpad egyenletes mozgást biztosít, ergonómiája optimális, kényelmes és nem utolsósorban praktikusan összecsukható a vázszerkezete.

Lépcsőzők

Állítható hidraulika és független pedálszerkezet jellemzi az intenzív mozgást biztosító kardio gépcsaládot. Egyes lépcsőző gépek az erős, mégis könnyen összecsukható vázszerkezet következtében használaton kívül kis helyen is elférnek. A speciálisan kialakított kapaszkodó lehetővé teszi a láb izmainak teljes körű átmozgatását. A függetlenített pedálszerkezetnek köszönhetően mindkét lábbal egyidejűleg dolgozhatunk, ezért a lépcsőzés hatékonyan formálja a feneket, a combot és a vádlit. A lépcsőző gépen történő edzés ideális fizikai kondíció javítására, illetve súlyleadás céljára is alkalmas. Javítja a szív és keringési rendszer működését, megnövelve az oxigénfelvevő kapacitást.

Többfunkciós gépek

A többfunkciós gépek a teljes testet tökéletesen átmozgatják. Akkor is maximálisan kielégíti az igényeket, ha nem a nagy izmok felépítése a cél, a középpontban a jó közérzet és a jó megjelenés áll. Egy jól megkonstruált többfunkciós kondigéppel a test szinte minden izmát elérhetjük, megdolgoztathatjuk. A körültekintően kidolgozott edzésprogramon végigmenve növelhetjük általános erőnlétünket. Ugyanakkor az olcsóbban elérhető gépek tipikusan amatőr eszközök, a családi igényeknek megfelelnek, de folyamatos, "iparszerű használatnak" nem. Az ördög a részletekben rejlik; csapágyazott csigák (vagy nem), erős acélsodronyok (vagy műanyag kötél), erős, vastag falú zártszelvény váz (vagy vékonyfalú, könnyű vázszerkezet), megfelelő súlyú, gumírozott acél súlykészlet (vagy valami más) stb.
Bár a többfunkciós gép helyigénye nem kicsi, mégis kisebb helyen elfér, mint ha a különböző funkciókra 3-4 önálló gépet használnánk, illetve használaton kívül tárolni kényszerülnénk.

Kézi súlyzók

Ezek a legkisebb helyigényű házi sportszerek, beszerzési áruk is a legkevesebb, mégis alkalmasak akár bizonyos mértékű kardio edzésre, akár izomépítésre, a test átmozgatására, erőnlétnövelésre, a jó közérzet biztosítására. Univerzálisabb használatukat egy jó pad növelheti meg, amit esetleg egy meglévő bútordarab is helyettesíthet. A kézi súlyzó felhasználási lehetőségeinek sokszor csak képzeletünk hiánya szab határt.

Hasizom fejlesztő gépek

Igen sok érdekes konstrukció született már ebben a kategóriában. Egyik sem csodaszer, de mindegyik jól használható a maga céljára. Nem nagyon érdemes hinni a munka nélkül eredményeket garantáló eszközökben, akármilyen elven is működnek. A szép, feszes hasizom kialakításához rendszeres edzésre van szükség.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kondicionáló parkok, felnőtt-játszóterek

A kültéri kondigép-parkoknak, "felnőtt-játszótereknek" főként azokban az országokban vannak hagyományai, ahol az egészségügyben a gyógyítás helyett a megelőzés kap nagyobb hangsúlyt. Hazánkban ez...


Otthoni testedzés

A járvány, és azzal összefüggésben hozott korlátozások sokunkat a lakásba zárt. Azokat is, akik korábban rendszeresen edzettek, és azokat is, akiknek ez eddig eszükbe sem jutott. A napi séta...