Hónapról-hónapra a kertben

Január

2009-02-27 20:36:48 |

Mivel a kertben ebben az időszakban akad a legkevesebb tennivaló, érdemes megtervezni a tavaszi, sőt az egész éves munkákat. Praktikus az előző évek tapasztalatait összegezve növényvédelmi tervet készítenünk, valamint utánanéznünk, milyen új vegyszerek, műtrágyák kaphatók, amelyekkel esetleg költséghatékonyabban tudjuk ugyanazokat a feladatokat ellátni a következő termesztési időszakban.

Előfordulhat, hogy vastag zúzmara réteg vonja be a fák ágait. Ezek lerázogatása sérüléssel járhat, ám ha a zúzmara hosszú ideig az ágakon van, az a rügyek légcseréjét gátolja, ami szintén nem kívánatos. Így ha a rossz idő több mint egy hétig is tart, akkor óvatosan inkább szabadítsuk meg lombhullató fáinkat a zúzmara terhétől.
A monília fertőzés miatt keletkezett összeaszott gyümölcsmúmiák még ilyenkor is a fákon lehetnek. Ezeket gyűjtsük össze és semmisítsük meg, így a jövő évi fertőzés mértékét mérsékelhetjük.

kalendáriumA gyümölcsfák körüli tányérokat fagymentes időben ássuk fel, így a következő fagyok porhanyóssá aprítják ott a talajt, és a kiforgatott fű és gyomnövények is kifagynak, melyeknek a törzsek környéki kiirtására esetleg nem maradt időnk korábban.
A fák ifjítására is sort keríthetünk fagymentes napokon. Az öreg vázágakból ritkítsunk ki néhányat, de úgy, hogy a csonkokon erős és egészséges vessző feltétlenül maradjon, ami a későbbiekben a korona újraneveléséhez alapot szolgáltat.
A metszéseket követően célszerű lemosó permetezőszerrel "átmosni" a növények teljes felületét, sőt az sem baj, ha a talajra, az avarra is jut ebből. Egyrészt ez fertőtleníti a metszfelületeket, másrészt a vesszőkön, rügyeken, kéregrepedésekben telelő gombakártevők számát is megritkítja.

A lemosó permetezés többször is megismételhető a tél folyamán, amivel annak hatékonysága növelhető. Ilyenkor januárban a rügypikkelyek zártak, így a permetszer ezeket a részeket nem érheti el. A hatás kiegészítése miatt majd márciusban a rügyek kipattanásakor is érdemes még egyszer lemosó permetezést végezni, de akkor már mindenképp olyan szerrel, ami tenyészidőszakban is használható, azaz nem perzseli a lombot. A réz-hidroxid hatóanyag, vagy annak kénnel kiegészített változata, növényi olaj bázisú készítményekben kijuttatva egészen bimbós állapotig alkalmazható. Ezek további előnye az olajtartalom miatti jobb tapadás.
A tél jó időszak arra, hogy madáretetők kihelyezésével kertünkbe szoktassuk azokat a hasznos madarakat, melyek a későbbiekben a kártevő rovarok ritkításával segítségünkre lesznek a növényvédelemben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vadkárok mérséklése

A vadak okozta kártételről a kertben már többször írtunk, és számos vadriasztási megoldást mutattunk be. Most néhány ötletet adunk arra, hogy ha már megtörtént a baj, hogyan gyógyíthatjuk...


Téli növényvédelem

A gyökérnyaki alvórügyek védelmének fontossága. Télen egyes növényeinkre fagyveszély leselkedik. Ennek több oka lehet, ám tehetünk is annak érdekében, hogy minél kisebb fagykár érje kertünk lakóit.