A PIPELIFE RADOPRESS

Kompozit csövek gyártási folyamata

2009-03-04 19:09:40 |

A Pipelife Hungária Műanyagipari Kft. 2008 őszétől, elsőként a hazai csőgyártó cégek közül, megkezdte a PEX/Al/PEX és PE-RT/Al/PE-RT kompozit csövek gyártását az alábbi méretekben: 16x2 mm, 18x2 mm, 20x2 mm, 26x3 mm és 32x3 mm. A O16-os és a O20-as csöveknél két különböző vastagságú alumínium betétet alkalmaznak (0,2 mm vagy 0,4 mm) a piaci, műszaki igények árnyaltabb kielégítése érdekében.

A Pipelife Radopress cső lényegileg ötvözi a műanyag és a fém csövek pozitív tulajdonságait. A Radopress kompozit csövek 5 rétegből állnak: egy belső műanyag csőből (PEX vagy PE-RT), egy ragasztó rétegből, az alumínium rétegből, egy újabb ragasztó és a fedő műanyagrétegből. Ami a cső mechanikai tulajdonságait illeti, a belső műanyagcső és az alumínium-réteg a teherviselő, a külső réteg inkább esztétikai és mechanikai védelmi feladatot lát el.
A gyártás első fázisában a polimerből egy precízen kalibrált cső készül, hagyományos technológiával. A belső réteg extrudálása után a megszilárdult csőre egy 0,05-0,1 mm vastag ragasztó réteget extrudálnak, aminek az a szerepe, hogy a később ráterülő alumíniumréteget hozzákösse a belső műanyagcsőhöz.
A csőgyártással párhuzamosan fut az alumínium szalag megmunkálása: letekercselés, tisztítás, formázás és hegesztés. A formázás során az alumínium szalagot ráterítik a már elkészült műanyag csőre, majd Wolfram elektródával összehegesztik (TIG).

Az alumíniummal "beborított" csövet ezután egy kemencébe húzzák, ahol felhevítik. A hevítés után az Al réteget hengerekkel még erősebben rápréselik a csőre. A lehűtést követően egy külső ragasztóréteg kerül a csőre. A folyamat végén pedig egy fedő műanyagréteg takarja be a csövet, amit lehet színezni, nyomtatással ellátni stb. Ezután következik a darabolás, illetve a tekercselés, természetesen lehetőség van egyenes szálas csövek előállítására is.
A cső gyártása nem fejeződik be a tekercs, illetve a szál elkészítésével. A PEX-B, anyag esetén utókezelésre van szükség, melynek célja a térhálós polimer szerkezet kialakítása. Ennek megvalósításához a polietilén alapanyagot szilánnal "oltják be" és katalizátort adagolnak hozzá. A szilán és a katalizátor szerepe az, hogy hő hatására - víz jelenlétében - elindítsa a térhálósodást, melynek során a polimer láncok között is kötések alakulnak ki. Ezek sűrűsége adja a polimer térhálósodási fokát.
A gyártósorról lekerült tekercseket vagy szálas csöveket külön erre a célra kialakított hőkezelő kamrában vagy medencében 80°C-os melegvízzel 10 órán keresztül hőkezelik, amit hideg vizes öblítés és sűrített levegős kifúvatás követ.
A cső annál stressztűrőbb, minél nagyobb mértékben térhálósodott az utókezelés folyamán. Természetesen a kezelt csövek nem csak fűtési rendszerekhez alkalmazhatók, hanem ivóvíz hálózatok szereléséhez is, de minden esetben a cső térhálósodási fokának meg kell felelnie a szabványokban előírtaknak.
Az utókezelés követően a csomagolással záródik a gyártási folyamat.
A gyártás talán legkomplikáltabb részei a nagyon precíz kalibrálás, a folyamatos és reaktív ellenőrzés nagyon magas gyártási sebesség mellet és a vezérlés szinkronizálása. Ezek a jó minőségű termék gyártásának alapvető feltételei.

Pipelife Hungária Műanyagipari Kft.
4031Debrecen Kishegyesi út 263.
Tel.: (06)-(52)-510-730
Fax: (06)-(52)-510-737
e-mail: iroda@pipelife.hu, vince.szepesi@pipelife.hu
www.pipelife.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

GÉNIUS+ avatarja

GÉNIUS+         PEX

SZIA LEIRNÁM CSAK PRIVÁTBA NEHOGY FELJELENTSEN VKI TECHNOLOGIAI KÉMKEDÉS VAGY LOPÁS GYANUJÁVAL
ILL NEMTOM HOGY NEVEZIK EZT GYÁRI TITKOK IPARI KÉMKEDÉS STB

Markov avatarja

Markov         re: PEX

Mindenkép írd le, kérlek, ha technikai hibát találtál!
Ez mindannyiunk érdeke!

Üdv
M

GÉNIUS+ avatarja

GÉNIUS+         PEX

NEMTOM JO HEJRE IROM E DE A PEX CSÖVEK GYÁRTÁSI FOJAMATÁBAN KICSIT ELIRÁS TÖRTÉNT DE EZT LAIKUS ALIG VESZI ÉSZRE CSAK HA GONDOLKODIK RAJTA AMUGY HA KELL LEIROM MI A HIBA BENNE TÖBB IS VAN
DE AZ IS LEHET H A GYÁRTÁSI TITKOK MIATT VAN A FÉLRE VEZETÉS:-(

VALENA Life/Allure Netatmo

Fedezze fel a Legrand és a Netatmo által közösen kifejlesztett intelligens kapcsolókat, redőnyvezérlőket és csatlakozó aljzatokat, melyeket okostelefonjáról is vezérelhet.


3 eszköz, ami minden barkácsolót profivá tesz

Legyen szó egy kovácsoltvas kerti asztal felújításáról, a gyerekek homokozójának elkészítéséről, vagy egy egyedi könyvespolc megalkotásáról, van három olyan eszköz, ami garantáltan minden amatőr...