A PIPELIFE RADOPRESS

Kompozit csövek gyártási folyamata

2009-03-04 19:09:40 |

A Pipelife Hungária Műanyagipari Kft. 2008 őszétől, elsőként a hazai csőgyártó cégek közül, megkezdte a PEX/Al/PEX és PE-RT/Al/PE-RT kompozit csövek gyártását az alábbi méretekben: 16x2 mm, 18x2 mm, 20x2 mm, 26x3 mm és 32x3 mm. A O16-os és a O20-as csöveknél két különböző vastagságú alumínium betétet alkalmaznak (0,2 mm vagy 0,4 mm) a piaci, műszaki igények árnyaltabb kielégítése érdekében.

A Pipelife Radopress cső lényegileg ötvözi a műanyag és a fém csövek pozitív tulajdonságait. A Radopress kompozit csövek 5 rétegből állnak: egy belső műanyag csőből (PEX vagy PE-RT), egy ragasztó rétegből, az alumínium rétegből, egy újabb ragasztó és a fedő műanyagrétegből. Ami a cső mechanikai tulajdonságait illeti, a belső műanyagcső és az alumínium-réteg a teherviselő, a külső réteg inkább esztétikai és mechanikai védelmi feladatot lát el.
A gyártás első fázisában a polimerből egy precízen kalibrált cső készül, hagyományos technológiával. A belső réteg extrudálása után a megszilárdult csőre egy 0,05-0,1 mm vastag ragasztó réteget extrudálnak, aminek az a szerepe, hogy a később ráterülő alumíniumréteget hozzákösse a belső műanyagcsőhöz.
A csőgyártással párhuzamosan fut az alumínium szalag megmunkálása: letekercselés, tisztítás, formázás és hegesztés. A formázás során az alumínium szalagot ráterítik a már elkészült műanyag csőre, majd Wolfram elektródával összehegesztik (TIG).

Az alumíniummal "beborított" csövet ezután egy kemencébe húzzák, ahol felhevítik. A hevítés után az Al réteget hengerekkel még erősebben rápréselik a csőre. A lehűtést követően egy külső ragasztóréteg kerül a csőre. A folyamat végén pedig egy fedő műanyagréteg takarja be a csövet, amit lehet színezni, nyomtatással ellátni stb. Ezután következik a darabolás, illetve a tekercselés, természetesen lehetőség van egyenes szálas csövek előállítására is.
A cső gyártása nem fejeződik be a tekercs, illetve a szál elkészítésével. A PEX-B, anyag esetén utókezelésre van szükség, melynek célja a térhálós polimer szerkezet kialakítása. Ennek megvalósításához a polietilén alapanyagot szilánnal "oltják be" és katalizátort adagolnak hozzá. A szilán és a katalizátor szerepe az, hogy hő hatására - víz jelenlétében - elindítsa a térhálósodást, melynek során a polimer láncok között is kötések alakulnak ki. Ezek sűrűsége adja a polimer térhálósodási fokát.
A gyártósorról lekerült tekercseket vagy szálas csöveket külön erre a célra kialakított hőkezelő kamrában vagy medencében 80°C-os melegvízzel 10 órán keresztül hőkezelik, amit hideg vizes öblítés és sűrített levegős kifúvatás követ.
A cső annál stressztűrőbb, minél nagyobb mértékben térhálósodott az utókezelés folyamán. Természetesen a kezelt csövek nem csak fűtési rendszerekhez alkalmazhatók, hanem ivóvíz hálózatok szereléséhez is, de minden esetben a cső térhálósodási fokának meg kell felelnie a szabványokban előírtaknak.
Az utókezelés követően a csomagolással záródik a gyártási folyamat.
A gyártás talán legkomplikáltabb részei a nagyon precíz kalibrálás, a folyamatos és reaktív ellenőrzés nagyon magas gyártási sebesség mellet és a vezérlés szinkronizálása. Ezek a jó minőségű termék gyártásának alapvető feltételei.

Pipelife Hungária Műanyagipari Kft.
4031Debrecen Kishegyesi út 263.
Tel.: (06)-(52)-510-730
Fax: (06)-(52)-510-737
e-mail: iroda@pipelife.hu, vince.szepesi@pipelife.hu
www.pipelife.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

GÉNIUS+ avatarja

GÉNIUS+         PEX

SZIA LEIRNÁM CSAK PRIVÁTBA NEHOGY FELJELENTSEN VKI TECHNOLOGIAI KÉMKEDÉS VAGY LOPÁS GYANUJÁVAL
ILL NEMTOM HOGY NEVEZIK EZT GYÁRI TITKOK IPARI KÉMKEDÉS STB

Markov avatarja

Markov         re: PEX

Mindenkép írd le, kérlek, ha technikai hibát találtál!
Ez mindannyiunk érdeke!

Üdv
M

GÉNIUS+ avatarja

GÉNIUS+         PEX

NEMTOM JO HEJRE IROM E DE A PEX CSÖVEK GYÁRTÁSI FOJAMATÁBAN KICSIT ELIRÁS TÖRTÉNT DE EZT LAIKUS ALIG VESZI ÉSZRE CSAK HA GONDOLKODIK RAJTA AMUGY HA KELL LEIROM MI A HIBA BENNE TÖBB IS VAN
DE AZ IS LEHET H A GYÁRTÁSI TITKOK MIATT VAN A FÉLRE VEZETÉS:-(

Vízre jogosítványt

Hazánkban számtalan természetes víz van, tavak, folyók, melyeken kellemesen el lehet tölteni a szabadságunkat a kánikulában, de akár egynapos kirándulások keretében is jó aktív kikapcsolódási...


Fűtőszőnyeg, fűtőkábel

Lapunk hasábjain sokszor és sokat érveltünk, illetve érveltek szakértők az elektromos fűtés mellett és ellene is. Tény, hogy vannak előítéletek (az elektromos fűtés drága!?), és vannak lobi...