Penészgátló fúgák, tömítések

2009-02-11 22:29:42 |

A penészgomba a földi élet kezdete óta jelen van bolygónkon. Kedvező körülmények esetén a szerves összetevők képessé teszik a spórákat a növekedésre és sokszorozódásra. Mivel sok építőanyag szerves alapanyagokat is tartalmaz, ezek is ki vannak téve a penész támadásának.

Leggyakrabban a fürdőszobában okoz problémát a penész, és mivel ez általában egy kis helyiség, itt a csempék között megbúvó, apróbb-nagyobb penészfoltok fokozhatják az allergiát és az asztmás rohamokat. A megelőzés egyik módszere, hogy minél szárazabban tartjuk a helyiséget. Fürdés után ki kell szellőztetni a fürdőszobát, hiszen már egy kis légmozgás is serkenti a párolgást. Ahhoz azonban, hogy teljesen megakadályozzuk a penész kialakulását, oldószermentes penészedés-gátló tömítőanyag szükséges.

Választék

A legcélszerűbb olyan szilikon alapú tömítőanyag használata, ami ecetsavat tartalmaz. A jó nevű építőanyag gyártó cégek gondoskodnak arról, hogy az ilyen tömítőanyagokat is sokféle színben és átlátszó változatban is kínálják, hogy megkönnyítsék a vásárló dilemmáját az esztétikai kérdésekkel kapcsolatban. A színes anyagok mellett léteznek festhető típusok is.

Az igazán jó tömítőanyag beltéri és kültéri tágulási hézagok tömítésére egyaránt alkalmas, hiszen a penész nem csak a fürdőszobát támadja meg, de gyakran előfordul úszómedencék környékén is. Érdemes olyan anyagot választani, ami megfelelően tapad üvegre, kerámiára és eloxált alumíniumra, hiszen ezek a felületek gyakran előfordulnak a lakásban. Van olyan penészedésgátló tömítőanyag, amely még a betonra, fára, fémre, festett felületekre, műanyagra, gumira és számos más anyagra is tapad, ha előtte azonos márkájú alapozót használunk. A korszerű rendszerek anyagai szagtalanok, oldószert vagy más káros anyagot nem tartalmaznak, ugyanakkor ellenállnak a lúgoknak, a különböző vegyszereknek, az UV-sugárzásnak és az öregedésnek is.

További előnyök

Penészálló tömítések alkalmazásával nincs szükség folyékony adalékokra, az ezzel járó problémás eljárásokra és lehetséges hibákra, úgymint a nagy mennyiségű adalékanyag helyszínre szállítására és kezelésére, az esetleges helyszíni keverési hibákra, és az ezzel kapcsolatos pluszköltségekre. Ráadásul egyes baktériumellenes adalékanyagok vízben oldódnak, aminek eredményeképpen a fuga tisztításakor elbomlanak és kioldódnak a fugázó anyagból. Ez idővel csökkenti az antibakteriális hatékonyságot. Az eleve nedves környezetbe gyártott fúgázók előnye, hogy szilárdulásuk során molekuláris szinten hozzákötnek a cementhez, és így egy erős és baktériumellenes tulajdonságokkal bíró beton jön létre. Teljesen mindegy, hogy milyen gyakran tisztítjuk a fugázott felületet, az antibakteriális védőanyag nem fog kioldódni, és a hatása sem csökken, mert teljesen beépül a fugázó anyagba.

Tartósság

Egyetlen gyártó sem nyújthat 100 %-os garanciát arra, hogy a penészálló termék felületén soha nem indul meg baktériumnövekedés, az idő múlásával ugyanis egyetlen anyag sem képes teljes mértékben megőrizni ilyen jellegű védettségét. Ezen felül a külső hatásoknak kitett felületek - fugázó anyagok, tömítő kittek - esetében a megfelelő karbantartás és tisztítás továbbra is elengedhetetlen, mert a mikrobák a felületen megtapadó vagy lerakódott egyéb agyagokon - szappanhab, kosz vagy elhalt bőrsejtek - is növekedésnek indulhatnak. A penészgátló adalékokkal ellátott termékek azonban látványos módon csökkentik a különböző típusú penészgombák és baktériumok megtelepedésének és burjánzásának esélyét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pinceszigetelés utólag

Mit érdemes tenni, ha már elázott a pincénk? Minél mélyebbre nyúlik egy épületrész (pince, garázs, mélygarázs), annál nagyobb az esély vizesedésre, beázásra, hiába van szigetelve a pince. Ezért...


Újra élhető tetőtér

A régebben – 20-30 évvel ezelőtt – készült beépített tetőterek kapcsán sokszor rögtön azok aproblémák jutnak eszünkbe, hogy„nyáron elviselhetetlenül meleg van”, télen pedig „hiába fűtünk, hideg...