Tavaszi ültetésű hagymás-gumós virágok

2009-03-06 21:57:58 |

Hamarosan kinyílnak a kertekben a hóvirágok, a téltemető, majd őket követik a tulipánok, jácintok nárciszok... E virágok a tavasz hírnökei, hiszen már akkor megörvendeztetik gondozóikat, amikor még a fák cserjék ki sem lombosodtak. A hagymás-gumós növényeknek van azonban egy nyáron virágzó csoportja, melyek tavaszi ültetésűek. Bár még szintes semmi nem zöldell a kertben, már most beszerezhetjük, és hamarosan elültethetjük azokat a növényeket, amelyek a nyár folyamán fognak díszíteni évelőágyásunkban.

Tavasszal virágzó hagymások

Az előbb említett tulipán, nárcisz, jácint, hóvirág és társaik hagymáit ősszel kell elültetnünk ahhoz, hogy következő tavasszal már virágozzanak. E növényeket akár évekig egy helyben tarthatjuk, csak akkor célszerű a virágzást és a levelek visszahúzódását követően felszedni a hagymákat, amikor annyira kezdenek elszaporodni, hogy emiatt konkurálva egymással egyre kisebb méretű és kevesebb virágot hoznak.

Nyári virágzású hagymások, gumósok

E növénycsoportba tartozó fajokat tavasszal ültessük ki, majd a nyári virágzásukat és őszi visszahúzódásukat követően szedjük ki a földből, és teleltessük fagymentes helyen. Bár ezekkel több gondunk lesz, mint tavaszi virágzású társaikkal, a minden évben esedékes kiültetés, beszedés, fagymentes teleltetés miatt, ám díszítőértékük kárpótol mindenért.

Kána (Canna generalis)

A napsütötte virágágyások egyik legszebb dísze. Nyár közepére fajtától függően közel két méteresre is megnőhet, főleg, ha előnevelve ültetjük ki a töveket. Ebben az esetben a május elei talajmenti fagyokat követően rakjuk csak ki a töveket, előnevelés nélkül azonban már korábban kikerülhetnek a példányok. Levelével díszítő változataik is ismertek, így a zöld mellett beszerezhetünk bordó vagy csíkos levelű egyedeket is. A nagy tövek rizómáit szétdarabolhatjuk, de 3-4 hajtáskezdemény minden darabon maradjon ahhoz, hogy olyan erős töveket kapjunk, melyek virágzóképesek. Ősszel az elszáradt szárrészeket 10-15 centiméteres magasságban kell levágni, és a kertből kiemelve de földdel együtt teleltessük a töveket. A föld nélküli teleltetéskor annyira kiszáradhatnak a hajtáskezdemények, hogy a növény akár bele is pusztulhat tavaszig.

Dáliák (Dahlia hybrid)

Számos fajtacsoportjuk ismert, melyek méreteit tudnunk kell a kiültetéskori térközök meghatározásakor. A törpedáliák mindössze 30-50 centiméter magasra nőnek, míg a nagy növésű, óriási virágú kaktusz, pompomdáliák akár 2 méteresre is megnőhetnek. Egyes fajtáikat egynyári ágyásokba szokták ültetni, de ezek gumóit felszedve jövő évben újra kiültethetők. A kisebb fajtákat 30x30 cm-es tő- és ugyanilyen sortávolságra ültessük. A nagyokat 60-100 centiméteres tőtávolságra tegyük, ám ezeket ne sorokba, hanem kisebb csoportokba ültessük, így kevesebb karózást igényelnek.
A dáliák vágott virágnak is kiválóak, mivel vázatartósságuk hosszú. A középkötött, jó víztartó képességű talajokat kedvelik, nyáron azonban még a legjobb talajviszonyok mellett is szükségük van öntözésre.

Kardvirág (Gladiolus sp.)

Az egyik legnagyobb tömegben termesztett nyári vágott virág, ám virágágyi elhelyezése sem elhanyagolandó. A jól fejlett, méretes, azaz már virágzóképes hagymagumókat 6-8 centiméter mélyre, 15-20 centiméter tőtávolságra ültessük. Melegben, nyár folyamán, öntözést igényel majd. Számtalan virágszínben kapható hófehértől a feketéig.

Dicsőségkoronája (Gloriosa rotschildiana)

Ritkán ültetett különlegesség, pedig hazánkban az utóbbi években sok hagymásokat is forgalmazó üzletben beszerezhető. Az egyetlen kúszószárú lilom, amely kertészeti szempontból kiemelhető. Kerítés vagy tám mellé ültessük, mivel egy vegetációs időszak alatt akár 2 méter magasra is felfut majd. Gyönyörű virágait júniustól őszig folyamatosan hozza.

Díszhagymák (Allium sp)

E nyáron virágzó növények eltérően az eddig tárgyaltaktól ősszel is kiültethetők, mivel nem fagyérzékenyek, tehát nem kell télire felszednünk a hagymáikat. Rendkívül formagazdag és méret-gazdag növénycsoport az egészen apró termetűektől a nagy szoliter, azaz magányosan is mutatós fajokig sokféle díszhagyma létezik. Napos, vagy félárnyékos helyet kedvelnek. Virágzását követően is ajánlatos addig öntözni, amíg levelei zöldek. Amint azok sárgulni kezdenek az öntözés is elhagyható, mivel ekkor már elkezdenek visszahúzódni a növények. Magról és sarjhagymáról egyaránt szaporíthatóak, bár előbbi módszer nagyon időigényes: magról keltetve sokára kapunk virágzó töveket. Csoportosan célszerű ültetni, 3-4 évente elegendő kiásni, és ritkábbra visszatelepíteni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kutyakanapé

Maga az ötlet nem saját, egy állati felszereléseket árusító áruházban találkoztam vele és szinte egyből elhatároztam, hogy egy ilyen kell a Mese nevű kutyánknak otthonra, kell hogy csináljak egyet.


Kétlaki bútorok

Gyakran arra kényszerülünk, hogy lakókörnyezetünkben helyhiány, anyagi okok vagy valamilyen praktikus megfontolás miatt egy berendezési tárgyat többféle funkcióban is használjunk, vagy eredeti...