Több célra is alkalmas

Üvegfólia

2009-03-02 21:22:32 | Módosítva: 2009-03-02 21:33:09

Az üvegek fóliázása dekorációs-, biztonsági-, fény- vagy hőátbocsátási szempontok miatt is előnyös lehet. Üvegfólia bármilyen sima, nem mintázott felületre felvihető, így autóüvegeknél éppúgy hasznát vehetjük, mint épületek nyílászáró-üvegeinek borítására.

Autóüveg fóliák

Az üvegfóliákból nagy választékra lelhetünk, ha kicsit körbenézünk a témában. Lehet önmagában a fóliát is megvásárolni, de természetesen arra is mód van, hogy szakemberrel telepíttessük, azaz ragasztassuk fel. Autófóliák esetében az üvegfólia pótalkatrésznek minősül, így kizárólag szakműhelyben telepített, műbizonylattal és engedéllyel ellátott fólia alkalmazása a jogszerű. Ellenkező esetben a hatóságok eljárhatnak a tulajdonossal szemben. Épületfóliáknál a fólia megfelelő telepítése olyan szerszámokat igényel, amelyek magas árfekvésűek. Továbbá a különböző keretszerkezetek mellé vagy alá telepítés, valamint az élrevágás minőségi kivitelezése is gyakorlatot igényel. A biztonsági fóliákhoz kizárólag szakember adhat ki Mabisz minősítés meglétét igazoló dokumentumot, melyet a biztosító társaság bekér.

Az autó üvegfelületeinek fóliázása hőszűréssel növeli a vezetési komfortérzetet, emellett védi a Nap káros hatásaitól a gépkocsi belső részeit. Különböző szerkezeti felépítésben és árnyalatokban kaphatók, aminek köszönhetően ki-ki kiválaszthatja, hogy milyen típus felel meg számára legjobban: pl. kizárólag belátásvédő, hővédelemmel is rendelkező vagy kizárólag hővédő. E modern fóliák általában az UV sugarak 99 százalékát kirekesztik az utastérből, ezáltal jelentősen csökkentik a kárpit valamint a műanyag borítások fakulását, roncsolódását. A fóliákat karcálló réteg védi a kisebb mechanikai behatásoktól. A ragasztórétegük erősségének és minőségének köszönhetően erős tapadást biztosít az üveg és a fólia között, megakadályozza a hólyagosodást, repedezést, ráncosodást.

Biztonsági fóliák

Az épületek nyílászáróinak nagy üvegfelületei nyújtják a legnagyobb esélyt a betörők bejutásra. A biztonsági üvegfóliák "működésének" lényege, hogy az üveg akár össze is törhet, azt a fólia egyben tartja, így a bejutás késleltethető, vagy bizonyos esetekben akár meg is akadályozható. Másik lényeges szempont fej feletti üvegezéseknél, hogy üvegtörés esetén a szilánkok nem hullnak alá a helyiségbe, veszélyeztetve az ott tartózkodók testi épségét, hanem szintén, ha törötten is de egyben maradnak a helyükön.

A biztonsági üvegfóliák vastagsága 50 mikronnál kezdődik, ezek műanyag alapú fóliák, amelyeket az ablaküvegek belső felületére ragasztanak. Az angolszász elnevezés megkülönböztet biztonsági (safety) és áttörésvédelmi (security) üvegfóliákat. A biztonsági fóliák általában 100 mikron vastagok, míg az áttörésvédelmi fóliák minimum 175 mikronosak. A MABISZ 100 mikron vastagságtól teszi a fóliákat elfogadhatóvá. Törésteszten vizsgázott anyagokat a biztosító már köteles elfogadni. A törésteszt folyamán - az EN 356 szabvány alapján - egy 6 mm vastag, biztonsági fóliázott üveglapra ejtünk acélgolyót 3 alkalommal, 1,5 vagy 3 méteres magasságból. Az acélgolyó nem hatolhat át a szerkezeten.
Az üvegfelülettel a ragasztóréteg érintkezik, ami olyan mértékű kötést biztosít, hogy a ragasztóanyag száradása után a fólia gyakorlatilag rádiffundál az üvegre, szinte egyé válik azzal.

Sötétítő és dekorációs fóliák

Ezek vastagsága az általában 38-50 mikron. Ez a vastagság biztonságtechnikai céloknak nem felel meg, így inkább dekoráció és a beltéri komfort fokozása lehet a cél felhelyezésükkor. Nagy szín-, és árnyalatválasztékban kaphatók. A sötétítő fóliák lényege, hogy a helyiséget és az ott tárolt dolgokat megvédje a túlzott napsugárzástól. Ezeknek a fényáteresztő képessége alacsony.
A matt fóliák fényáteresztő képessége az előbbiekkel ellentétben nagy, ám opálosságuknak köszönhetően megakadályozzák a be- és kilátást. Olyan helyeken célszerű alkalmazni, ahol fontos a helyiség jó fényviszonya, ám a bent folyó munkát, a raktározott dolgokat kívülről nem szeretnénk láthatóvá tenni. Ez magával vonzza azt is, hogy kilátni belülről sem lehet.

Reflektív fóliák

Másik nevükön ezek a tükröző fóliák, melyek általában 38 mikron vastagságúak, így biztonságtechnikai követelményeknek ezek sem felelnek meg. Dekorációs célokon kívül fény-, hő-beeresztést és belátást megakadályozó hatásuk van. A belátást e termékek csak abban az esetben akadályozzák meg, ha a külső fény erősebb, mint a belső. Azaz reflektív fólia esetén éjszaka, ha a helyiség kivilágított, akkor kívülről be lehet látni. Természetesen ezek a termékek is rendelkeznek egy belső karcálló réteggel, ami a tisztítás esetén megakadályozza a karcolódásokat.

Kombinált megoldások és egészségvédelem

Az előbb említett változatok kombinációi is léteznek oly módon, hogy vastagságuk 100 mikron feletti, ezáltal a fény-, hő-, és belátással kapcsolatos tulajdonságaik kiegészülnek a biztonsági fóliáknál említett biztonságtechnikai, betörésvédelmi célokkal is.
A már említett célok mellett az épületek és gépjárművek üvegfelületeinek fóliázása egészségvédelmi szempontból is hasznos. Az üvegfóliákkal az UV sugárzás nagy része a helyiségen kívül tartható, ami egyrészt bőrünknek másrészt szemünknek is hasznos.

Hasznos apróságok az üvegfóliázással kapcsolatban

Az üvegfólia házilag is felrakható kis ügyességgel és gyakorlattal, ám az a garancia elvesztését jelenti, tehát mielőtt belevágnánk érdemes ezen elgondolkozni, a felület nagyságát is figyelembe véve.
Gyakran felvetődő kérdés, hogy ezek a fóliák minek képesek ellenállni. Nos, egy lövésnek például nem, mivel a golyó kis felülete a nagy sebességgel párosítva könnyen átlyukasztja az üvegfóliát. Robbanásnál az ablak keretestől repül, ott az üvegfólia azonban megakadályozza az üveg szilánkosodását. Ezzel már nemegyszer életeket mentett. Nem kívánt balesetek esetén, betörésnél, illetve emberi vagy természeti erőhatásokat feltételezve (üvegre dőlő fa, nekidobott kő stb.) a biztonsági fóliázott üveg jól helytáll.
A fólia bármikor felhelyezhető, kivéve nagy hidegben, de csak teljesen sík, tehát mintázatlan felületekre.
Számos esetben felmerül a kérdés, hogy miként viselik a fóliát a szobanövények. A növények élőlények, így bizonyos mértékig alkalmazkodni tudnak a megváltozott fényviszonyokhoz. Általában elmondható, hogy 35% fényáteresztés felett nem szokott gond adódni (kivételek talán a különösen fénykedvelő növények). Próbálja meg növényét egy árnyékosabb helyre tenni és megvizsgálni annak viselkedését, vagy olvasson utána növénye kezelésének.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Átlátszó „virágcserép”

Gömb vagy félgömb alakú akváriumban gerinces élőállat (azaz hal), NEM tartható, viszont nagyon alkalmasak növények, kaktuszok életterének kialakítására. Kisebb növényt ültethetünk üvegkancsóba,...


Szelektív hulladékgyűjtés 3.

Mint minden más, ez is fejben kezdődik. Ha elhatározzuk, hogy: takarékosan bánunk Földünk véges nyersanyag- és energiakészleteivel, és nem terheljük a lerakókat és így a környezetünket olyan...