Emlékek és a valóság

Fénycsöves világítás

2009-02-23 22:02:20 |

fénycsőAmióta az első fénycsöves világítótestek megjelentek a háztartásokban, újra és újra fellángol a vita előnyeiről és hátrányairól. Annak ellenére, hogy ma már korszerű elektronikával ellátott, kellemes fényű kompakt fénycsövek is kaphatóak, sokan mégis idegenkednek ezek használatától.

Az első fénycsöveket neonnal töltötték, ezért a hétköznapi nyelvben máig neoncsőnek nevezik töltőgáztól függetlenül. A hétköznapi életben használt fénycsöveket jelenleg argonnal töltik. A fénycső által kibocsátott fényt a cső falán lévő por, az úgynevezett "fénypor" alakítja át fehér fénnyé. Az energiatakarékos fénycsövek egyre népszerűbbé válnak, és szinte mindenhol alkalmazhatóak. Energiatakarékos fénycsövek kiválasztásánál nemcsak a teljesítményre és az árra kell figyelemmel lenni, de néhány más szempontot is mérlegelni kell, úgy mint márka, energetikai hatásfok, tartósság és küllem. Az alábbiakban néhány tanácsot adunk, melyek segítenek a választásban.

Energiafogyasztás és élettartam

Az energiatakarékos fénycsövek 80%-kal kevesebb energiát fogyasztanak a hagyományos izzólámpákhoz képest. Az energiaigényes izzók helyett tehát ötöd akkora teljesítményű fénycsövek alkalmazhatóak. A házi használatra rendeltetett energiatakarékos fénycsövek 5 W-30 W közötti teljesítmény tartományban kaphatóak, melyek a 25 W-150 W teljesítményű hagyományos izzóknak felelnek meg. Az Európai Unió direktívája által megadott jelölési séma tájékoztat arról, hogy az "A" osztály a legjobb hatásfokú, a "G" osztály pedig a legkevésbé hatékony energetikai szempontból.
Jelölések tájékoztatják a vásárlókat az egyéb paraméterekről is, lehetővé téve különböző árumodellek összehasonlítását. Ha hagyományos izzólámpánkat fénycsőre szeretnénk cserélni, ajánlott figyelembe venni a fényforrás élettartamát. A hosszabb élettartamú energiatakarékos fénycsövek lehetővé teszik a cserével járó költségek csökkentését, és mérséklik a kidobott hulladék mennyiségét is. Az energiatakarékos fénycsövek üzemideje (típustól függően) 5000-15000 óra.

Mindez azonban csak a megbízható, neves gyártók termékeire igaz. Minőségellenőrző cégek vizsgálatai alapján az áruházak polcain található olcsó, névtelen világítótestek sokszor néhány száz óra után tönkremennek. Ennek oka a bennük lévő elektronikában alkalmazott alkatrészek nagy szórásában kereshető. A fénycső tulajdonképpen tökéletes állapotban van, de az elektronika külön nem cserélhető. Ennél nagyobb gond, hogy az ilyen olcsó kompakt fénycsövek színhőmérséklete és színvisszaadási indexe is kedvezőtlen lehet, ennek pedig szemünk láthatja kárát. Akár olcsó, akár drága fénycsövet vásárolunk, számítsunk rá, hogy az évek során csökkenni fog annak fényereje, a tönkremenetel nem olyan hirtelen következik be, mint az izzószálas világításnál.

Forma és foglalat

A fénycsövek különböző alakban és méretben fordulnak elő, valamint különböző funkciót töltenek be. Az energiatakarékos fénycsövek gyártási technológiájának fejlődésével együtt lehetővé vált ugyanannyi alakú és hasonló méretű típusok előállítása, mint a hagyományos izzólámpák esetében. Ezeket a kicsire összehajtogatott fénycsöveket hívjuk kompakt fénycsöveknek. A legnépszerűbb formák a gyertya, gömb és reflektor.

A fénycső kiválasztásakor meg kell határozni felhasználásának célját; hangulatvilágításhoz, dekoratív vagy biztonságvédelmi megvilágításhoz, olvasáshoz stb. kerülnek-e használatra. A csillárhoz például szükségünk lehet gyertya alakú izzólámpára, az olvasólámpába pedig intenzíven világító reflektorra. Egyenletes megvilágítást legjobban egyenes fénycsővel érhetünk el (pl. munkaasztal felett), ennek további előnye, hogy az elektronikától függetlenül cserélhető. Ára jóval alacsonyabb mint kompakt társaié, néhány száz forintért vásárolhatunk újat.
A másik tényező, amit figyelembe kell venni a világítás megválasztásánál, az az izzó foglalata. A kompakt fénycsöveknél megtalálhatóak a leggyakoribb foglalat típusok, hagyományos fénycsöveknél pedig különböző szélességű armatúrákat vásárolhatunk.

Kritikák és kifogások

A felsorolt előnyök ellenére a fénycsövektől sokan még ma is idegenkednek, alapvetően két oknál fogva. Az egyik, hogy a hagyományos fojtótekerccsel működtetett fluoreszcens izzók, mivel nincs a wolframizzókhoz hasonló tehetetlenségük, ezért a hálózati frekvenciával megegyező frekvencián vibrálnak, és ez fárasztja a szemet. Korábban ezt úgy oldották meg, hogy az egyes fénycsöveket más-más fázisra kötötték, így kevésbé volt zavaró a villogás. Az elektronika fejlődésével végleg megoldódott a probléma. A mai egyenes és kompakt fénycsövekben az izzó működtetését nem a hálózati 50 Hz-re hangolt fojtótekercs, hanem egy kapcsolóüzemű elektronika biztosítja, amely általában 10000 Hz frekvencián dolgozik, ami már nem bántó az emberi szem számára. A magasabb frekvencia lehetővé teszi a fénycsövek használatát film-, és TV-felvételeknél is.
A felhasználók másik kifogása az izzók színével kapcsolatban szokott felmerülni. A színhőmérséklet a fénycső által kibocsátott fényszín értéke. Szemben az izzók meleg, széles színspektrumával az átlagos neoncsövek keskeny tartományban sugároznak, fényük pedig hideg, zöldes árnyalatú. A mai modern kompakt fénycsövekben azonban általában már speciális, széles spektrumú fluoreszcens réteget alkalmaznak, amelynek színe természetes világítást biztosít az emberi szem számára. Minél alacsonyabb a színhőmérséklet, a fényszín annál sárgább árnyalatú. Az ilyen fényforrás a legmegfelelőbb otthoni használatra - kellemes komfortérzetet segít kialakítani. Más oldalról, minél magasabb a színhőmérséklet értéke, a fény színe annál fehérebbé válik. A vásárlók kiválaszthatják az igényeiknek, az alkalmazásnak és a kívánt fényeffektusnak megfelelő színhőmérsékletű energiatakarékos fénycsövet.
Továbbra is gondot okoz azonban a fénypornak azon tulajdonsága, hogy nem egyenletes színképű fényt bocsát ki, a spektrális teljesítmény-eloszlása nem lineáris a látható fénytartományban, azaz "sávos" a színképe.

Környezetvédelem

Amint az a korábbiakból is kiderült, a fénycsövek számos, a környezetre veszélyes anyagot is tartalmaznak. Tönkrement, elhasználódott fénycsöveinket, kompakt világítótestjeinket ne tegyük a háztartási hulladék közé! Leadhatjuk őket a hulladékudvarokban, de számos közintézményben (pl. felsőoktatási intézményekben), illetve világítástechnikai boltban is találunk gyűjtőkonténereket számukra!
Bérces Balázs

Mennyi a megtakarításunk?

Ha egy 60 wattos izzónak megfelelő 11-15 wattos energiatakarékos izzót vásárolunk, a megtakarítás mértéke évente körülbelül 45 kilowatt (45 watt megtakarítás x éves átlagos üzemóra). Ez a ma érvényes nappali elektromos energia ár mellett több mint 1500 forint megtakarítást biztosít. Ez azt jelenti, hogy már az első évben többet takarítunk meg, mint egy drága, "márkás" kompakt fénycső fogyasztói ára. Ezután az izzó minden évben 1500 forintot takarít meg számunkra (plusz amennyit az energiaárak növekednek). Így egy tíz év feletti élettartamú izzóval biztosak lehetünk benne, hogy árának akár tízszeresét is behozza. Még nagyobb a megtakarítás, ha egy 100-as wolframizzó helyett egy 20 wattos kompakt fénycsövet alkalmazunk.

Hol érdemes fénycsövet használni?

A fénycsőgyártók egybehangzóan azt ajánlják, hogy olyan helyiségekbe tegyünk elsősorban fénycsövet, ahol az legalább napi 3-4 órát ég (nappali, konyha- étkező, gyerekszoba). A WC-be, éléskamrába nem érdemes ilyen világítótestet tenni, mert ezekben általában nem ég folyamatosan 15 percig. Egy felkattintás ugyanis nagyjából annyi energiát fogyaszt, mintha 15 percig égett volna. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha 15 percnél rövidebb időre megyünk ki a fénycsővel megvilágított helyiségből, akkor ne kapcsoljuk ki. Erős helyi világításhoz elektronikus előtétet tartalmazó, vibrálás nélküli kompakt fénycsövet érdemes választanunk, olyat, amelyik elfér a régi burában. Ahol csak lehet (pl. konyha, fürdőszoba), egyenes fénycsövet alkalmazzunk a kompakt helyett, mert az olcsóbb, tartósabb és egyenletesebb megvilágítást nyújt.

Fokozatszabályozós vagy éjszakai jelzőfénnyel világító kapcsolójú lámpába alapvetően nem szabad kompakt fénycsövet tenni, mert tönkremegy. Megjelentek a legújabb fejlesztésű darabok is, amelyek már alkalmasak erre is, az ilyen fénycsöveken DIM jelölést találunk. Figyeljünk arra is, hogy ezekhez a fényerőszabályzós fénycsövekhez speciális fényerő szabályozó egység szükséges, ezeket ugyanis - ellentétben a hagyományos izzókkal -nem szabad a teljes, 0-100%-os fényerő tartományban működtetni. Amikor fénycsövet vásárolunk, ne kizárólag az ára alapján döntsünk, mert jobban járhatunk egy drágább, ám kedvezőbb tulajdonságokkal felvértezett, hosszabb élettartamú termékkel.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

tibierdrol avatarja

tibierdrol         Panasz :o(

Az áruházakban látható "energiatakarékos izzó" és hasonló szövegeket már megszoktam, de most mégis elszomorodtam, hogy az Ezermester oldalain is ilyen elképesztően pontatlanul fogalmaznak.

Néhány dolog, ami nagyon szúrja a szemem:

- A kompakt fénycső nem energiatakarékos izzó és nem energiatakarékos fénycső.

- A fénycső nem fluoreszcens izzó.

- A KW és a KWh nem ugyanaz, itt a 45 KWh lett volna a helyes.

Nemrég találtam rá erre az oldalra, örültem is hogy egy viszonylag hiteles forrást találtam a neten, de most nagyot csalódtam. Nem értem hogy ilyen munkát hogy adhat ki valaki a kezéből.

Tisztelettel:

Nagy Tibor

Halogén, xenon vagy LED?

A ’90-es évek eleje óta a halogén fényszórót energiatakarékosabb és nagyobb fényerővel rendelkező fényforrások is helyettesíthetik. Az egyes megoldások előnyeit és hátrányait foglaljuk össze.


Digitális képkeretek

Az utóbbi időben lett "sláger" a digitális képkeret, amit feltehetően a digitális fényképezőgépek rohamos elterjedése indikált. Hiszen ma már mindenki szorgalmasan kattogtatja a gépét vagy a...